Testenine: Hitri pirini široki rezanci

Torej, a smo pripravljeni? Smo!

A bomo zmogli? Bomo!

Trišterzdaj! Tole bo verjetno najhitrejše doma pripravljeno kosilo. Zato najprej malo poduka.

Processed with VSCO with acg preset

Testenine so iznašli Italijani Kitajci tako Kitajci kot Italijani, vsak po svoje , kdo točno jih je kam prenesel (Marco Polo naj bi jih s svojih raziskovalnih odprav, čeprav so nudeljne in ‘lasane’, podobno obliko današnji lazanji Italijani že poznali), so bolj domena zgodovinskih črvov, zakaj so to tako popularna hrana in praktično znana vsakemu predelu sveta, pa niti ni skrivnost. So ena najcenejših in hkrati hranljivih obrokov, pripraviti jih je mogoče na zilijon različnih načinov, hkrati pa so v testeninah tako osnovna živila, da jih najdemo povsod. In redkokdo je med nami, ki bi se nad testeninami zmrdoval.

Hitro kosilo, sem samozavestno zatrdila malo višje. Ja, res! Jamie Oliver, ki me je par let nazaj navdušil in pripravil do tega, da sem sama poskusila, je naredil testenine od moke do kuhanih testenin na krožniku v slabih 3 minutah. S tem, da je zraven govoril in pokal šale. Kar zmorem tudi jaz, valda. In sem šla v boj in odkrila, kar so mi pravile že stare izkušene kuharske tete – testa se ne smeš bati. Bolj s samozavestjo delaš z njim, boljši je rezultat. Jamie v posnetku zgoraj naredi preprosto računico; eno jajce in 100g moke na osebo. Poleg tega potrebuješ desko za rezanje in nož. Vse ostalo so bližnjice – valjar, The mašina za testenine, mikser,… Zato res nimate izgovora, da vam manjka kak poseben del opreme, da bi se lotili. Tule pa vam Gennaro krasno razloži, kaj in s kakšno lahkoto naredite testenine, ki vam jih bodo zavidali prijatelji. In hoteli na kosila. Kar naprej. In ne bodo hoteli kuhati sami. In se jih ne boste znebili. Eh, rajši ne glejte.

Torej. Testenine. Po dolgem času smo se bormašince spet lotile sklopov. Saj ne, da bi nam idej primanjkovalo, kvečjemu preveč si želi teh 5 glav, pa zmanjka časa. Zato nas je šefica posedla za mizo, udarila po njej, da je beležka s svinčnikom vred poskočila, napisala par konstruktivnih planov, med vsemi idejami našla smisel in evo, testenine so prvi sklop receptov, ki ga bomo družno obravnavale. Pričakujete lahko tudi omake, ki k njim pašejo. Vsaka od nas se je lotila testenin po svoje, vsaka jih je tudi pojedla, tako da bodo informacije iz prve roke. Dejansko.

cats1

Processed with VSCO with acg preset

cats3

Processed with VSCO with acg preset

Upam, da vas bomo za domače testenine navdušile vsaj pol toliko, kot smo me, povabim pa vas, kot vedno, da nam kakšno fotografijo vaše testeninske perfekcije pošljete na katero od družabnih omrežij, narišete in pošljete prek poštarja, znanke ali trgovke pri kruhu. Vsakega odziva smo iskreno vesele, priznam, da je lepo videti obraz, ki je na drugi strani telih misli.

 

cats6 cats5

 

Ker pravijo, da je najbolje začeti z osnovami, z vami danes delim najbolj osnovni recept, kar se ga najde, z majhno izjemo, da smo se trije pridni lakotniki lotili polnozrnate pire. Ker jemo zdravo in se nam to zdi strašno fino, ko ni bele moke. Smo jo prišparal za sladke recepte, hehehe.

Ja nič, v boj! Pripravite sestavine, nastavite štoparice, gremo!

Hitri pirini široki rezanci
sestavine
  1. 200 g pirine polnozrnate moke
  2. 2 jajci
  3. ščep soli
postopek
  1. V posodi zmešamo moko, jajce in sol in gnetemo do lepljivega testa. Potem pomokamo leseno desko in na njej gnetemo do gladkega testa, dokler se ne prijema več na prste. Večkrat vmes pomokamo površino. Ko je testo mehko in gumijasto, ga zavijemo v folijo in damo počivati za dobre pol ure.
  2. Pripravimo si pomokano površino, če delamo ročno z valjarjem ali pa s strojčkom za testenine, si ga pripravimo ob pult ali mizo. Roke pomokamo, testo narežemo na kolobarčke in enega za drugim najprej spustimo čez stroj, da dobimo ploščate pasove, jih pomokamo, odložimo na desko, potem pa enega za drugim spustimo še čez izbran rezalnik. Če delamo z valjarjem, razvaljamo na tanko, 2 mm bo dovolj, z nožem razrežemo na poljubne trakove in pustimo na čistem prtiču, da se osušijo. V slanem kropu jih kuhamo 1-4 minute, odvisno od debeline testenin.
  3. Dober tek!
zapiski
  1. Za glavno jed je račun 1 jajce+100g moke na osebo ravno prav.
  2. Najboljše je uporabiti najbolj sveža jajca, kot jih dobimo. Prav tako zelo priporočam, da moko presejete čez cedilo, tako je moka bolj zračna in pripravljena na obdelavo.
  3. Testenine si lahko pripravimo tudi na zalogo. Če vemo, da jih bomo shranili, jih v fazi, preden jih razreženo na željeno obliko, dobro pomokamo, potem pa razrezane pustimo malo na prtu, da se osušijo (10 minut). Zvijemo jih v klobčič, prepognemo ali kakorkoli že poljubno zmanjšamo volumen, pustimo, da se posušijo do suhega (4 ure) in shranimo v platneno ali papirnato vrečo. Porabimo jih v treh tednih.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 Kako točno pa smo trije talačni vzeli testeninsko dnevno dieto za izziv in si točno tele pirine testenine privoščili? O tem pa drugič!

 

 

 

2 comments

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.