Testenine: Ajdove krpice

Huh, prejšnja nedelja je bila ultra delovna. Z Beti sva se do komolcev zakopali v moko, strojček za izdelavo testenin pa je ob koncu dneva že pošteno škripal. Do testenin imam sama precej hecen odnos – domače so veliiiiiiko boljše kot kupljene, ampak ko je lakota huda in je treba nekaj hitro skuhati, mi niti na pamet ne pride, da bi se izdelave lotila sama. Tako kot marsikateri problem v mojem življenju, bi tudi tokrat to zagato rešilo malce vnaprejšnjega planiranja. Nekoč, ko bom kuhala za koga več, kot samo zase, bom vsak dan imela določeno glavno sestavino – riž, testenine, krompir, meso, ribe … Si mislim, da je življenje tako enostavnejše. No, bomo videli. In zatavala sem. Bila sem pri testeninah. 

Priznam, da se jih sama še nikoli nisem lotila tako konkretno, kot sedaj. No, enkrat sem naredila zeljne krpice po receptu Novakovih, to pa je bilo to. Prav vesela sem za tale tematski sklop, da je babičina mašina za testenine končno prišla v uporabo. In precej prepričana sem, da bodo sedaj večkrat na jedilniku. Sploh, ker je priprava testa v multipraktiku (“na nož”) sila enostavna, testo pa lahko v hladilniku počaka tudi na drug dan. To, da naredimo krpice, pa je pred nedeljskih kosilom približno tako časovno potratno, kot lupljenje krompirja. Pa pojdimo.

Pastabormasinazapuncesi

Ajdova moka, ki se ne ponaša z glutenom, tako kot pšenična, za spremljavo v temle rezančevem testu zahteva tudi določen delež pščenične. No, v resnici gre razmerje v prid bele moke, ajdove je ravno toliko, da je lepše barve in okusa. Za tiste, ki se izogibate beli moki, bodo definitivno boljše pirine testenine, ki jih je v prejšnji objavi predstavila Beti, tam bele moke ni. 

catsa1

Pasta

V posodo tako presejemo 70 g ajdove moke in 130 g bele pšenične, dodamo 2 jajci in ščep soli in zgnetemo kosilo. V multipraktiku gre hitro – zavrtimo, dokler se ne ustvarijo mokre drobtine, nato z rokami pregnetemo toliko, da je gluten prebudi in postane testo voljno. Zavijemo v folijo in mu privoščimo 30-minutni počitek v hladilniku.

catsa2

Midve sva testo valjali kar na tanko – treba je računati, da testenine med kuho še malce nabreknejo. Aha in še en nasvet za tiste, ki se prvič lotevate valjanja testenin s pomočjo mašine – kar fino pomokajte košček testa, ki ga vstavite med valje in ves čas fino mokajte. Pa previdno – ne vlečite testa, ki prihaja zvaljano ven, sicer se testo raztegne in ne bo enakomerne debeline. Lepo z občutkom. 

Krpice so enostavne za pripravo, razvaljano testo samo narežite na krpice in jih kuhajte 3 minute v slanem kropu. To je vsa umetnost.

Ajdove krpice
sestavine
  1. 130 g bele moke
  2. 70 g ajdove moke
  3. 2 jajci
  4. ščep soli
postopek
  1. Zgnetemo testo, najlažje v multipraktiku. Gnetemo cca. 5 minut, nato zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 30 minut.
  2. Testo zvaljamo na poljubno debelino in ga narežemo na krpice. Kuhamo 3 minute (debeljše malo dlje) v slanem kropu.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

S čim smo krpice oplemenitili? Nekaj izrazito italijanskega, ampak hkrati malce poslovenjeno. Se vam še kaj sanja? Razkrile vam bomo konec meseca, ko se bomo poigravale še z omakami, ki so odlične in najboljše za testenine, do takrat pa nam vaše predloge in ugibanja, kaj bi lahko bilo tole na spodnji sliki, sporočite na našo Facebook stran.

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.