Bučke, buče in ostale pametne glave

Medtem, ko se je tale objava lepo ogrevala in potem končno štartala za vas, se meni morski dnevi približujejo h koncu. Svaljkanje po brisači me verjetno že precej utruja, kosti bolijo od ležanja, knjižne uspešnice prebrane in koža je najnajverjetneje pridobila za en koš novih pegic.

Ker pa sem pridne narave (oh, ta samohvala, kje si večino časa), sem za vas tole napisala večer pred odhodom. Torej, moja prva objava na Bormašinci. Kaj nej rečem, počaščena sem, da me je Tina povabila k pisanju in oblikovanju svojega bloga. Verjetno me je bolj po nesreči, ampak kaj, zdaj je, kar je in izkazati se moram. Če Tina pravi, da sem za to, pa sem. Čeprav se trudim pisati tudi svoj blog, ki je čisto druge narave in sem nanj objavila en sam recept, mi je šefica dala kar dober zagon za pisanje tudi tega, odišavljenega s krasnimi vonji iz kuhinje.

Torej, ste ta teden že jedli bučke?

Ali bolje, naj dvigne roko tisti, ki jih ni? Nikogar, ne? Seveda, ker bučke so tanartabuljš. Bučke so sadje, ampak so zelenjava. Bučke so lahka hrana, brez posebnega okusa, kar pomeni, da jih lahko kombiniramo na tisoč načinov. Kar potem pomeni, da nimate utemeljenega izgovora. Pššt. Hitro bučke jest!

 

Če sluuučajno (ma da vas vidi šefica, nasankali ste) še niste pripravili niti enega recepta, ki so ga vrle kuharce objavile pred mano, potem vam dam zadnjo šanso. Tole bo precej v ‘izi’. Ker, vroči dnevi naj bi bili, kot se spodobi za vrh poletja, najbolj primerni za solatke, smutije in podobne nekuhane jedi, ki nas nasitijo, pa so vseeno lahki obroki, da lahko v tej vročini še stopimo do hladilnika po hladno pijačo. Kaj več od vas niti ne pričakujem.

Moja malenkost je na splošno tako naravnana, da si znam sicer zakomplicirati življenje tam, ko ni treba, znam pa ga tudi dobro poenostaviti. In tu mislim na hrano. Bolj kot kompliciraš in dodajaš sestavine, več možnosti imaš, da bo stvar spodletela. Manj kot jih daš, bolj bodo prišle do izraza vsaka od njih in zna biti, da bodo delovale v sožitju in v vaših ustih doživljale krasno sinergijo.

Moja objava je zadnja, kar se tiče bučk, in kolikor se mi zdi, sem se edina lotila bučk po presno. V genih imamo, da je treba bučko vržt na žar, pa jo potem šele celo mehko in čudno pokonzumirait s tono soli, ajvarja, čevapčičev in kruha. Ma, kaj pa sveža bučka? H, h?

Ja, bučke se lahko jedo tudi sveže! Ne, resno! Brez toplotne obdelave. Vem vem, zdaj vas polovica zavija z očmi zato, ker vam je to popolnoma jasno, druga polovica pa zato, ker mi ne verjame. Ampak jaz sem za svežo zelenjavo, ne tisto pretlačeno, prekuhano in ubito bučko, ki mlahavo visi s krožnika! Svoboda bučki!

Torej, solate. Ko sem prej omenjala poenostavljanje: naredila sem mini raziskavo, koliko receptov bom, tako na hitro, našla s svežimi bučkami. Od 20 jih je bilo tretjina. Ostali recepti so veleli bučko popečt in šele potem dodat solati. Ampak zakaj? Temu se moramo upreti!

Zato vam danes poklanjam svoje tri recepte za solatke, ki sem jih pripravila iz bučk kot glavno sestavino.

Moja najljubša (za dva jedca, ki ju ni sram z veliko žlico zajemati solate),

Bučke z ajdo:

  • 1 srednja bučka
  • 2 kumari
  • česen
  • maslo
  • jogurtov lonček ajdove kaše
  • ščepec soli
  • nekaj koriandrovih semen
  • kajenski poper
  • šopek peteršilja
  • jogurtov preliv

Ajdovo kašo na maslu popražimo, nato zalijemo z vodo in skuhamo.

V posodi skupaj zmešamo: narezane bučke in kumare na polovičke kolesc, česen na drobno sesekljan, cca 10 koriandrovih semen med prsti stisnemo, da spodbudimo vonj in okus in dodamo solati, ščep kajenskega popra, malo soli po okusu, prej skuhano in odcejeno ajdovo kašo in vse skupaj prelijemo s tekočim jogurtom. Voila!

Drugi recept ima življensko filozofijo ‘poišči vse, kar imaš in najdeš doma’ in se me vedno trdno drži. Tole je eden boljših naborov sestavin, presenečeni boste, vam povem.

Solata nr.2, Bučke z grozdjem:

(spet za dva lačna, ki jima je vroče, pa ne bi kuhala)

  • 3 bučke (priporočam manjše, brez semen)
  • zelena solata
  • belo grozdje (brez pešk, če se da)
  • feta sir
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • balzamični kis, bučno olje,
  • po potrebi sol.

Brez kompliciranja: vse operemo in narežemo na poljubno velikost. Grozdje lahko pustite celo, je fino brskat po skledi, feta sir pa dodajte po želji, jaz ga obožujem in ga dodam vedno več, kot bi bilo treba. Potem pa malo manj solim, ali sploh nič.

In še tretja, ki pa sem jo naredila danes prvič, pa je prav tako fina in vredna ponovitve:

Bučke s tunino (za eno osebo)

  • Polovica velike bučke
  • 1 trdo kuhano jajce
  • 1 korenček
  • 1 konzerva tunine
  • 1 sir mocarella
  • balzamični kis, olivno olje, malo soli, popra

Korenček naribaš, bučke na tanko narežeš, tuno odpreš in dodaš v posodo, mocarello natrgaš, jajce narežeš in solatko zabeliš.

Dober tek! 😉

P.S.: Vas zanimajo fotografije?

Oh, a veste, ni bilo časa, so čisto preveč dobre solatke, da bi mi jih uspelo vse podokumentirat, preden so izginile! 😉

Dodaj odgovor