Pašta!

Naj najprej spravim tole iz sebe, potem pa lahko nadaljujemo kot običajno. Izraz testenine je zame vse preveč sterilen, da ne govorim o žaljivosti makaronov, zato naj vam povem, da zaključujem tale tematski sklop s pašto. Nekaj o njej so povedale ostale punce, tako da se ne bom ponavljala, vam bom pa predstavila še kakšno drugo obliko pašte.

Za uvod pa: pašta je zakon. Tako kot Sanja, bi tudi jaz lahko jedla pašto vsak dan. Sicer je ne jem več toliko , kot sem je, saj jo je v nekem delu zamenjal riž, ker moj gospod. Moj tata (beri: oče) bi na to rekel: ‘Rajš ku rajž, rajš neč,’ (beri: ‘raje nič kot riž’). Kakorkoli, domača pašta!

IMG_0052Ko smo se odločile za tematski sklop, sem vedela, da hočem narediti orecchiette, to obliko pašte, ki mi je zelo všeč, ampak je ne kupim velikokrat. Hihi, zdaj sem si jo pa naredila sama. Tudi če je malce bolj zamudno, si jo bom gotovo še kdaj. In ja, delala sem jo prvič, priznam z malce sramu.

Druga stvar, ki sem jo naredila, ko smo se odločile za tematski sklop, je bila ta, da sem v italijanščini pogooglala ‘domača pašta’. Ker mi srce ni dalo, da bi iskala recepte za pašto v angleščini. Našla sem kopico receptov in nasvetov, predvsem mi je bilo zanimivo, da je marsikatera kuharica povedala, da je treba pašto delati z občutkom, da količina sestavin ni nujno vedno prava, da moraš testo začutiti. No, sama nimam še (!) teh izkušenj, mi je pa ta preprost recept kar uspel, tako da na mizo z njim!

Za štiri jedce oziroma za tri zelo lačne naredimo pašto iz 400 g moke in žličke soli, ki jo stresemo na delovno površino (v kupček) in na sredini naredimo luknjo. Počasi v luknjo zlivamo 200 ml tople vode, ki jo sproti mešamo z moko. Oblikujemo testo in ga z dolgimi potezami gnetemo kakšnih 10 minut oziroma dokler ni lepo gladko. Moje testo je bilo na začetku kar trdo, a se je z gnetenjem oblikovala v prijetno kepo gladkega testa. Tako da ne obupajte. Lahko pa uporabite bližnjico in sestavine zmešate v mešalniku. Ko imamo lepo kepo testa, ga pokrite pustimo počivati vsaj 30 min. Pokrijemo ga lahko s kuhinjsko krpo, skoraj raje pa s folijo, ker hitro izgublja vlago.

IMG_0054

Spočito testo začnemo oblikovati. Pašta pozna res ogromno oblik, nekaj so jih predstavile že punce, eno sem pripravila sama, o nekaterih drugih, ki jih lahko naredite iz istega testa, za katerega prebirate recept, pa najdete na tem posnetku. Če ne razumete italijansko, najbrž ne boste razumeli, kaj gospa govori, ampak mislim, da je prikaz precej nazoren in boste tudi tako lahko oblikovali poljubno pašto. Na tem posnetku so predstavljene orecchiette, strozzapreti, gnocchetti sardi, cavatelli, troffietti ali trochietti. Kot rečeno, vse lahko oblikujeta iz tega testa. Tudi s testom, ki ga naredite z jajcem, namesto z vodo, bo šlo, pravijo.

20160502_134708 – kopija

Jaz sem torej delala orecchiette, če direktno prevedem ‘ušeska’. V bistvu je njihova izdelava precej preprosta, zna pa vzeti kar nekaj časa. Je pa fino, ker testa ni treba valjati na tanko, tako da tudi mašince ne potrebujete. Obstaja pa tudi mašinca, ki vam sama dela nekatere od teh oblik.

Torej, testo je spočito in moka je naredila svojo magijo. Od testa odrežete manjši košček in ga ‘posvaljkate’ v kačico, ki je debela tam okoli pol centimetra. Ostalo testo imejte ves čas pokrito, da se ne preveč suši. Kačico razrežite na krajše koščke in z nožem potegnite po njih, da dobite rustikalno teksturo. Nato svoj izdelek še obrnite na prstu, tako da dobite ukrivljeno obliko, ki je značilna za orecchiette. Pašto polagajte eno poleg druge. Da bo bolj jasno, še videlo, kako je šlo to meni od rok: 

Jaz pašte nisem sušila, mislim pa, da ji sušenje ne bi škodilo. Je bila pa dobra tudi sveža. Skuhala sem jo v vroči slani vodi, kjer je bila kakšne 4 minute. Vmes jo kar kaj poskusite, da ne bo prekuhana. Za domačo pašto sem na enem od italijanskih portalov prebrala, da za kuhanje ne dodajamo olja v vodo. Vsekakor pa nič ne škodi, če malce vode, v kateri se je kuhala pašta prihranite za omako.

Orecchiette
sestavine
  1. 400 g moke
  2. 2 dl mlačne vode
  3. žlička soli
postopek
  1. Moko in sol v kupu stresemo na površino za gnetenje in v njej naredimo luknjo. V luknjo počasi zlivamo vodo in jo sproti vmešavamo v moko. Ko porabimo vso vodo in je ta vmešana v vsaj malo moke, zgnetemo še preostalo moko v enotno testo. Gnetemo kakšnih 10 minut ali po občutku, da dobimo gladko testo. Test pokrijemo (najbolje kar s folijo, ker se rado suši) in ga pustimo počivati vsaj pol ure.
  2. Iz testa oblikujemo manjše koščke, jih povaljamo na približno 0,5-1 cm debele 'črvičke', ki jih razrežemo na približno 0,5 cm dolge koščke. Vsak košček povaljamo s konico noža in 'ušesce' obrnemo na prstu, da dobimo ukrivljeno obliko.
  3. Kuhamo v slani vreli vodi približno 4 minute oziroma po okusu.
zapiski
  1. Količina zadostuje za 3 zelo lačne jedce oziroma 4.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.