Pirini ravioli s špinačno skutnim nadevom

Zase lahko trdim, da nisem klasični ljubitelj testenin. Ja vem, šok! Večina vas prisega na testenine vseh okusov in oblik. 100 procentni OH direkt v žilo. Pa da se razumemo, tudi sama sem definitivno ZA direktno OH injekcijo, ampak za razliko od večine ne izberem testenin ampak, saj veste, Nutello. Pa da ne zaidem s poti in še eno objavo posvetim moji največji strasti in bistvu mojega obstoja … Testenine, Nina, testenine. Bernarda je dala nalogo, focus woman!

Processed with VSCO with f2 preset

*Po 5 minutni Nutella pavzi*.

Torej, testenine. Moj odnos do makaronov, rezancev, špagetov in podobnih zadevščin je bil v preteklosti precej klavrn. Ko je mami med tednom pred mano položila krožnik nekaj od zgoraj naštetega se mi je pred očmi zameglilo. Glede na kuharske sposobnoti moje mame (več lahko preberete v moji čisto prvi objavi) verjetno ni presenečenje, da se je to dogajalo skoraj vsak drugi dan. Saj veste, takrat, ko pač ni bil na vrsti riž ;). Obrok sem lahko prebavila le z okrepljeno pomočjo moje osebne vojske. Sir in kečap. Potem je za silo šlo.

In tako je bilo vsak drugi dan, dokler nisem začela kuhati sama zase. Začelo se je s polletnim postom od testenin. Nadaljevalo pa s skoraj ljubezensko zgodbo. Ni dolgo trajalo, dokler nisem prevzela vsaj nekaj kuharskih navad naše hišne ‘lene gospodinje’ in začela z uvajanjem testenin v svoj jedilnik. Kaj naj rečem, ko enkrat ugotoviš, kako hitro je ta reč pripravljena, jo pač vzljubiš. Ne glede na okus in pretekle izkušnje. Prodana duša.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Danes testenine pridno uživam na tedenski ravni, čeprav še vedno niso moja najljubša priloga. Vedno in brez izjeme pa gre za polnozrnate, pirine, ajdove ali kakšne druge makarone, ki se po očetovih standardih uvrščajo na vrh seznama ‘Ne hvala, rajš jem marjetice’. Tokrat pa sem jih, po napotkih ostalih Bormašinc, pripravila sama. Z mamo sva v kosilu uživali, saj so bili ravioli res za prste polizat, očetu pa je skleda marjetic tudi kar teknila.

cats45555

Pirini ravioli s špinačno skutnim nadevom
Za testo potrebujete
 1. 2 lončka (240 ml) pirine polnozrnate moke
 2. 3 cela jajca
 3. 2 žlici olivnega olja
 4. Ščep soli
Za nadev potredujete
 1. 200 g skute
 2. 1 srednje veliko čebulo
 3. 250 g seveže špinače
 4. 1 jajce
 5. 4 jedilne žlice ribanega parmezana
 6. Sol
 7. Poper
 8. Česen v prahu
 9. Olivno olje
postopek
 1. Moko presejete v posodo skupaj s soljo. V ločeni posodi stepete jajca z olivnim oljem. V sredini moke naredite vdolbino in vanjo zlijte stepena jajca. Začnite mešati z vilico tako, da po malem dodajate 'zagrabite' moko s strani. Ko je vsa moka na pol vkomponirana, testo stresite na pult in gnetite z rokami, dokler se ne poenoti. Po potrebi dodajajte kaplico ali dve vode. Ko je testo enotno in srednje mehko, ga razdelite na dva dela. Vsak del zavijete v prozorno folijo in položite v hladilnik za 30 minut. Med tem časom pripravite nadev.
 2. Na olivnem olju prepražite čebulo da postekleni. Ogenj zmanjšajte in čebuli dodajte svežo špinačo. Špinačo dušite (s pokrovko seveda 😉 ) slabih pet minut in nato odstavite z ognja. Zmes stresite v cedilo in pustite, da se nekoliko ohladi. Medtem zmešajte skuto, parmezan, jajce in po okusu dodajte sol, poper in česen v prahu. Ko je špinača nekoliko ohlajena jo dobro ožamite, da izpusti vso vodo in jo nato drobno sesekljate. Špinačo dodajte skutni zmesi in dobro premešajte.
'Sestavljanje raviolov'
 1. Iz hladilnika vzemite eno polovico testa. Testo razvaljajte na milimeter debelo in izrežite poljubno velike kroge. Na polovico izrezanih krogov položite nadev. Za velikost mojih raviolov je bila dovolj polovička male žličke nadeva, vi pa lahko količino poljubno prilagajate, pazite le, da nadeva ne bo preveč, saj bodo ravioli med kuhanjem popokali. Nadevane kroge pokrijte z drugim ne nadevanim krogom tako, da robove nadevanih polovičk s pomočjo vode in prsta razhlo omočite. Oba kroga dobro zlepite s pomočjo prstov ali vilice. Enako ponovite še z drugim delom testa, ki še počiva v hladilniku.
 2. Raviole kuhajte v rahlo osoljenem kropu. Ko voda zavre, vanjo posamezno polagajte raviole, da se med kuhanjem ne sprimejo. Ravioli so kuhani, ko priplavajo na površje.
zapiski
 1. Namig: če vam testa za raviole ni uspelo razvaljati na milimeter debeline, jih pokrite kuhajte še kakšno minutko po tem, ko priplavajo na površje ;).
 2. Pa dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.