Okusi Vipavske, part2

Nadaljujmo z našo Vipavo.

cats5

Poleg čokoladnih raviolov smo Bormašince postregle še s skutnimi truffli iz albuminske skute. Nekaj smo jih povaljale v parmezanu, nekaj v čemažu, nekaj pa v nasekljanih suhih figah. Še dobro, da smo se odločile tudi za ta prigrizek, po zaslugi gneče na primorski avtocesti smo na kraj dogodka namreč še celo malo zamudile, pa potem smo iskale tekočo vodo in največji lonec, kar ga premore moja kuhinja, poln vode, tudi potrebuje kar nekaj časa, da zavre (da smo v njem lahko pričele s kuhanjem raviolov) … Tele kroglice so bile prave rešiteljice, da gosti niso obstali pred praznim štantom.

Tole je odličen prigrizek tudi za doma … albuminska skuta da malce poseben okus, načeloma ga tisti, ki je ne uživajo redno, niso najbolj vajeni. Priznam, tudi sama sem se morala malce privaditi. Ampak res se lahko poigravate z različnimi zadevami, v katere lahko kroglice povaljate. Sesekljan drobnjak, čilijevi kosmiči za pogumne, sesekljane pinjole … možnosti je neskončno, samo malo domišljije in (poguma) je potrebnega.

cats4

Processed with VSCO with f2 preset

Recept je tako preprost, da ga skoraj ni potrebno zapisati. V posodi zmešate albuminsko skuto in kremni sir v razmerju 2:1 – 200 g skute in 100 g kremnega sira, na primer. Po okusu zmes posolite in povaljate, da dobijo kroglice piko na it. Če vam že moramo priporočiti enega izmed “okusov”, potem so to definitivno fige. Sladkoba suhih fig se krasno ujame z ovčjo skuto. Sicer je potrebno nekaj ročnih spretnosti, da jih uspešno odanete v lepljivi plašček, ampak se splača. 

Processed with VSCO with f2 preset

 

Sodelovanje na takem dogodku je bila res velika čast in super izkušnja. Očarane nad lepoto Vipavske, nad srčnostjo ljudi … še najbolj pa nad tem, kakšen stil imajo tamkajšnji prebivalci. Večina je bila oblečenih lepše, kot se sama uredim za kakšno poroko (kar predstavlja višek moje modne inteligence). Sem o tem pojavu povprašala našo Ano, ki je doma s teh krajev, pa je rekla, da je to vpliv Italije in nekaj povsem normalnega. Ne bi bilo slabo nekaj te elegance prenesti tudi k nam, definitivno ne. 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.