Rada imam domače.

Malo smo se že spraševale, kaj se dogaja z Mercatorjevim KuhaM izzivom. Kar nekaj časa je preteklo od zadnjega izziva, ampak smo kar potrpežljivo čakale in dočakale. In to odlično tematiko – domača hrana! Mercator s projektom Radi imamo domače namreč spodbuja k uporabi pristnih lokalnih izdelkov. Včasih res ni najbolj enostavno zaviti h kakšnemu kmetu, zato se prav veselim, da bo na policah moč poiskati izdelke, za katere vemo, da prihajajo iz naših krajev. Ne samo, da so taka živila veliko boljša za naše telo, s tem podpiramo slovenske pridelovalce. Win-win.

Kuham

Jaz sem tokrat “radi imamo domače” vzela povsem dobesedno. Po eni strani se prebuja pomlad, mami na vrtu že pridno prideluje več vrst solate in glave so iz dneva v dan večje. Hkrati pa je sedaj skrajni čas, da malo počistimo po zamrzovalniku in naredimo prostor dobrotam z vrta, ki še pridejo. Tako sem med “čiščenjem” našla še eno krvavico, domačo, seveda. Imam kar nekaj sorodnikov, pri katerih je običaj kolin še prisoten in njim zahvaljujoč se lahko vsako zimo nekajkrat razvajamo s pravo kmečko pojedino. No, potrebno pa je tudi skrbeti za vnos vitaminčkov z mamino solato. In kaj nastane? Solata s krvavico. Se sliši neobičajno? Malce pa že, kaj ne. Ampak bilo je odlično!

IMG_20160520_145039

Otrebite najljubšo zeleno solato – jaz sem poleg dala še nekaj rukole. Krvavico spečete v pečici – približno eno uro na 180°C. Vmes jo lahko obrnete, ni pa potrebno. Pa brez strahu, če vam poči, na solati bomo namreč uporabili samo nadev. Ko je krvavica pečena, počakamo, da se malce ohladi, nato pa po solati potresemo nadev polovice krvavice. Dodamo še fižol in kuhan krompir, vse skupaj pa zabelimo s solatnim prelivom iz bučnega olja (žlica bučnega olja, žlica sončičnega olja, žlica domačega jabolčnega kisa, sol).

Če dajemo v solate tuno, sir, piščanca in kaj še vse … zakaj ne bi še krvavice? 🙂

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.