Ni ga čez preprosto

Včasih so preproste stvari najboljše. Ena od takih je domača paradižnikova omaka. Sicer večinoma za omake uporabljam kar kupljene paradižnike v konzervi ali steklenici, že spasirane. Ko pa je sezona paradižnikov in jih imam v hladilniku dovolj, si privoščim tudi doma pripravljeno paradižnikovo omako. Saj veste, v trgovini kupljene stvari niso nikoli tako dobre. To absolutno velja tudi za paradižnikovo omako. Ko sem jo prvič pripravila sama doma, bi najraje kuhala samo še to, nikoli več kupljene. Res je čisto drugače. Tudi če paradižniki niso iz domačega vrta, temveč iz trgovine. 😉

IMG_0101

Recept je tako sila preprost, da nisem vedela, ali naj ga sploh napišem. Potem sem si pa rekla, da nikoli ne veš. Mogoče je pa med bralci kakšen začetnik, ki bi rad začel s čim preprostim. Tako da, tu je moj najljubši poletni (paradižnikov) recept. Ki mu lahko dodajate različne sestavine po okusu in ga spremenite v kopico novih receptov in okusov.

Navadno se zadeve lotim kar z rezanjem zelenjave. Na drobno sem nasekljala strok do dva česna in polovico pora, ker nisem imela čebule. Z obojim je dobro, obljubim. 😉 Na kocke nasekljam tudi paradižnik, odvisno od števila ljudi, ampak nikoli ne šparam s številom, ker voda povre in je količina omake na koncu veliko manjša od količine paradižnikov na začtku. Recimo ene 3 na osebo? Nekateri paradižnike še očistijo – olupijo in odstranijo semena. Jaz sem bolj lene sorte in ta del izpustim, ker me te stvari ne motijo. Ko sem nasekljala te stvari, je bil čas za kuhanje. V ponvi na srednjem ognju sem segrela olje in na njem popekla česen in por. Dodala sem paradižnik in počasi kuhala, da se je zmehčal in postal voden.

IMG_0078

Ne pozabiti na začimbe. Tokrat še nisem imela svežih začimb, zato sem uporabila kar posušene. Poleg soli in popra sem dodala še po ščepec ali dva timijana, majarona, bazilike in origana. Ne preveč, ker potem prevladuje okus začimb. Če vam kaj od tega ni všeč, izpustite in dodajte kaj drugega. Jaz velikokrat dodam tudi čili, saj imava rada pekoče. Vsekakor pa naj paradižnik kraljuje. 😉 Ker sem imela doma tudi nekaj češnjevega paradižnika, sem v omako dodala tudi tega. Dodala sem ga, ko se je paradižnik že malo pokuhal, nekaj pa sem jih dodala tudi na vrh, ko sem omako že zmešala s pašto. Okrasite jo lahko seveda tudi s svežimi listki bazilike, timijana, majarona ali origana. 

IMG_0096

Na pravi pašti pa ne sme manjkati parmezan. To je zadnja stvar, ki jo naredim, preden se lotim svojega krožnika te italijanske dobrote.

IMG_0099

Na začetku objave sem omenjala različice tega recepta. Dodajajte poljubne sestavine, od začimb in zelenjave, do gobic, oliv, kaper, slanine … Prepustite se domišljiji in ustvarjajte svoje okuse in svojo najljubšo domačo paradižnikovo omako.

preprosta paradižnikova omaka
sestavine
  1. 1-2 stroka česna
  2. 1 čebula ali polovica pora
  3. 8 zrelih paradižnikov
  4. mali češnjevi paradižniki
  5. sol in poper
  6. začimbe po okusu (bazilika, timijan, majaron, origano ...)
  7. olivno olje
  8. parmezan
postopek
  1. V ponvi na segretem olju popražimo čebulo in česen. Dodamo na koščke narezan paradižnik in na nizki do srednji temperaturi kuhamo. Solimo, popramo in poljubno začinimo. Proti koncu dodamo še na polovice narezan češnjev paradižnik - kakšen košček lahko pustimo tudi za okras. Ko se koščki paradižnika spremenijo v omako in smo jo že nekoliko pokuhali, je pripravljena, da z njo zalijemo pašto. Po vrhu naribamo parmezan.
zapiski
  1. V sezoni svežih začimb uporabimo sveže začimbe in z njimi tudi okrasimo krožnik.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.