GoT: gomoljna juha

Včeraj sem do konca prebrala knjigo Naj se širni svet vrti avtorja Colum-a McCann-a. Že nekaj časa jo imam doma in se je nekako kar nisem lotila. Zdaj pa sem jo požrla, sploh drugi del knjige mi je šel čisto prehitro. Ko sem prebrala zanjo stran, sem že želela še. Oziroma sem bila žalostna, ker je konec. Kot vedno, ko preberem dobro knjigo in že pogrešam slog avtorjevega pisanja ali glavne like. Ne bom pisala ‘obnove’, niti poskusila ne bom na kratko povedati stvari o knjigi, ker tega enostavno ne znam najbolje. Ker mi je vse tako zanimivo in ne znam povedati na kratko, ampak bi kar vse povedala. Sploh po tistem začetnem navdušenju.

Rada berem, čeprav si za branje veliko prevečkrat vzamem premalo časa. Ali pa imam enostavno premalo energije in raje pogledam kakšno nadaljevanko ali serijo. Ena takih je tudi Game of Thrones, čeprav priznam, da sem se ji kar nekaj časa upirala. Pogledala sem prvo sezono, potem pa se druge nekako nisem lotila. Sem pa imela potem ‘binge’ gledanje parih sezon, kar je bilo v bistvu boljša ideja. Teh 10 epizod na sezono je enostavno premalo. Ravno se ogreješ, pa je konec in je treba čakat vsaj eno leto, da se začne naslednja. Uh. In letos ni nič drugače. Ravno sem padla noter, pa je pred nami samo še zadnja epizoda. Sploh po deveti, ki mi je itak odpihnila glavo in skoraj povzročila srčni napad. Nič ne bom rekla, zakaj in kako. Tisti, ki spremljate nadaljevanko, veste o čem govorim, tisti, ki še niste uspeli pogledat zadnjega dela, boste videli, ostalim je pa itak vseeno in vam ne bi pomenilo nič, tudi če bi o vsebini pisala.

IMG_20160617_110621

Evo, ne znam na kratko. Kakorkoli, s puncami smo se odločile, da se lotimo tematskega sklopa Game of Thrones. Kot vedno je bil tudi to zanimiv izziv. Na nek način v nadaljevanki jedo bolj srednjeveško hrano. Torej veliko gomoljnic in mesa. Pa pit. Sprva sem pomislila na slavno golobovo pito, vendar sem na koncu končala pri juhi oziroma kar bolj enolončnici, gomoljni, seveda.

V originalnem receptu, iz katerega sem izhajala, so sestavine nekoliko drugačne. Predvsem, ko govorimo o korenju in gomoljnicah. Na dan, ko sem juho pripravljala, nisem imela prav veliko časa za nakupe oz. vožnjo do največje trgovine, tako da sem se zadovoljila s tistim, kar sem našla v lokalni. Ponudba v bistvu ni bila slaba, tako da sem bila z izkupičkom zadovoljna. Torej, če si boste to enolončnico pripravili sami doma, z lahkoto katero od sestavin izpustite, zamenjate, dodate.

Nakupila sem po polovico kolerabe in zelene ter ju očiščeni in ‘nakockani’ natehtala na: 230 g kolerabe in 170 g zelene. Kupila sem še zavojček peteršijevih korenov in jih narezala na debelejše kolobarje za 140 g. Prav tako na kolobarje sem narezala 300 g navadnega korenja. Na velike kose sem narezala še 1 veliko belo čebulo in prepolovila 4 oljupljene stroke česna. Vso zelenjavo sem vrgla v večjo posodo. Dodala sem 550 g svinjskih reber s kožo, ki sem jih narezala na kvadratke (okoli 4*4 cm) in 250 g ješprenja, ki sem ga večer poprej namočila v vodi. Začimb sem dodala bore malo, lahko pa se tudi z njimi dodatno poigrate. Dodala sem 7 zrn popra in 1 žličko posušenega timijana, ki ga lahko zamenjate s par vejicami svežega. Vse skupaj sem zalila s 0,5 l navadnega piva in 3 l vode. Kuhala sem 3 ure na nizkem ognju in na koncu posolila. Jedla sem kar tako, brez česarkoli drugega, pasal pa bi zraven kakšen kos domačega črnega kruha.

20160617_200403

Naj se GoT pojedina začne!

GoT: gomoljna juha
sestavine
 1. 230 g kolerabe
 2. 170 g zelene
 3. 140 g peteršiljevih korenov
 4. 300 g korenja
 5. 4 stroki česna
 6. 1 velika bela čebula
 7. 550 g svinjskih reber s kožo
 8. 1 žlička posušenega timijana ali par vejic svežega
 9. 0,5 l piva
 10. 250 g ješprenja
 11. 3 l vode
 12. 7 zrn popra
 13. sol po okusu
postopek
 1. Korenje in gomolje očistimo in narežemo na kolobarje oziroma kocke. Česen in čebulo olupimo in narežemo na večje kose. Meso narežemo na večje kocke. Vse skupaj vržemo v večjo posodo, dodamo začimbe (solimo na koncu) in zalijemo s pivom ter vodo. Kuhamo 3 ure na nizkem ognju.
zapiski
 1. Ješprenj prejšnjo noč namočimo ali kupimo tistega, ki ne potrebuje namakanja. Lahko ga zamenjamo s kakšnim drugim žitom, recimo bulgurjem, in sorazmerno manj časa kuhamo.
Adapted from Inn at the Crossroads
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
This entry was posted in Juhe and tagged .

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.