GoT: Zgodnjepoletne sadne pite

Jeyne je zazehala: “Imamo kaj limoninega peciva?” Sansi ni bilo všeč, da jo je prekinila, a morala je priznati, da se ji zdi limonino pecivo zanimivejše kot večina dogajanja v prestolni sobani. “Poglejva”, je rekla. V kuhinji nista našli limoninega peciva, sta pa našli polovico mrzle jagodne pite in to je bilo skoraj enako dobro. Pojedli sta jo na stolpnih stopnicah, se hihitali in opravljali ter delili skrivnosti in ko je Sansa tisto noč odšla spat, se je počutila skoraj tako poredna kot Arya.

got4Takole je v prvem delu rdečelasa Sansa naivno še uživala v hrani Kraljevega pristanka, preden je bila priča očetove obglavitve in ostalih grozot, ki so ji sledile v nadaljevanju. Hrana v Zahodnjem – vsaj v bukvah – predstavlja precejšen zalogaj življenja junakov, ki hengajo po različnih dvorih, ječah in utrdbah. Priznam, ob opisovanju obilnih gostij sem morala s strani knjige kdaj pa kdaj pazljivo pobrisati potoček sline. Potihem pa sumim, da taprava srednjeveška hrana ni bila tako strašno glamurozna. Vsaj za večino prebivalstva najbrž ne. Ti so bili najbrž zadovoljni, če je bila zeljna juha pripravljena iz negnijočih glav.

got1y

Za prehrambeni izziv GoT sem se avanturistično želela lotiti golobje pite, vendar ideja pri družinskih poglavarjih ni požela prevelikega navdušenja. Če sem čisto iskrena, ni požela ničesar. Malce renčanja mogoče. In namigovanja, da so gostje, ki so se pretekli vikend udeležili rojstnodnevnega praznovanja, bolj tradicionalne sorte. Kar je pomenilo, da je gospod Oče na roštilj vrgel za eno šajtrgo čevapov. Pa ni bilo švoh, moram priznati. Jaz pa sem po krajšem obhodu domačega vrta ugotovila, da lahko izkoristim zgodnje poletno zalogo sadja in se odločila, meso zamenjam z jagodami, malinami in češnjami. In tudi to ni bilo švoh. : )

got2

Recept z natančnimi količinami sestavin in navodili kot običajno najdete v okvirčku spodaj. Priporočam postrežbo z rahlo stepeno mlečno smetano in kakšnim drobnim listkom sveže melise. Sploh ob večernih dopolnitvah gin tonicov. ; ) Pa mirne živce pri ogledu zadnjega dela! Winter is coming! (Samo ne k nam, mi bo crknli od vročine. Faking dracarys.)

Aja, moram izpolniti še obljubo in častno omeniti bratca, ki mi je prijazno (no, brez zavijanja z očmi seveda ni šlo) pomagal pri prelaganju rahlih pit iz pulta v pekač. Hvala, Mulc. <3

got3

Sadne pite
sestavine
  1. TESTO
  2. 2 lončka moke
  3. žlička soli
  4. žlička nasekljanega svežega timijana
  5. 150 g hladnega masla
  6. 4 žlice hladne vode
  7. NADEV
  8. limonina lupinica
  9. sadje (jagode, maline, višnje) - večjo pest za eno pito
  10. med
  11. limonin sok
  12. jajce
postopek
  1. Zmešano moko, sol in timijan. Dodamo na koščke narezano maslo in s prsti na hitro premešamo, da dobimo nekakšne mokaste kosmiče. Dodamo vodo in gnetemo toliko časa, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo v kepo. To zavijemo v aluminijasto folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
  2. V tem času pripravimo izbrano sadje. Jagode narežemo na rezine, višnje izkoščičimo. Osladimo z medom (pri bolj kislem sadju, na primer malinah, ste z medom lahko bolj radodarni, saj bodo iz pečice prišli še z bolj trpkim okusom) in poživimo s sveže iztisnjenim limoninim sokom.
  3. Ohlajeno testo razdelimo na štiri dele (najbolje, da ga kar razrežemo). Pred testo razvaljamo, ga z valjarjem dobro pretolčemo. Valjanje bo tako lažje. Testo počasi valjamo na dobro pomokani površini. Poskusimo ga oblikovati v obliki kroga; pri oblikovanju si lahko pomagamo tudi z obrezovanjem.
  4. Na kroge iz testa razporedimo limonino lupinico - dva centimetra od zunanjega roba pustimo prostor za rob, ki ga bomo potem, ko naložimo sadje, zavihali navzgor (glej fotografije). Robove previdno obrnemo navznoter in celotno pito premažemo z razžvrkljanim jajcem,
  5. Pečemo na 25 minut na 120° C in nato še dobrih pet na 200° C.
zapiski
  1. - lahko uporabite kar jogurtove lončke
  2. - količina testa primerna za štiri pite s premerom okoli 15 cm
  3. - za bolj sočne pite lahko sadje podložite s kislo smetano, skuto ali rikoto
  4. - testo testo nadevate s sadjem, ga lahko položite na peki papir v pekači, da vam kasneje ne bo povzročalo toliko preglavic pri transportu
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor