GoT: Beli fižol s slanino

Huh, Igra prestolov in jedača. Priznam, ko gledam serije, ki se dogajajo nekočnekje dooooolgo časa nazaj, se vedno oziroma bolje rečeno pogosto, sprašujem, kakšna je bila njihova hrana. Ob vseh vojnah in drugih nesoglasjih, ki jih morajo reševati si ,predstavljam, da je bil pomen hrane precej na stranskem tiru. Koga bi brigalo, kaj bo jutri za kosilo, če pa ti za ovratnik dihajo Beli hodci, kajneda?

No, ko smo se s puncami odločile za tale mini tematski sklop, sem si najprej mislila, da bo to težja naloga. Poiskati recepte, namreč. Spomnim se, da je v prvi knjigi nekje kar podrobno opisana pojedina, a vseeno, poiskati recepte in poskusiti ponarediti avtentične okuse se je zdelo precej težka naloga. No, to, da na spletu ne obstaja cela kopica receptov, je bila seveda čista utopija. Obstajajo se veliko bolj zagrizeni oboževalci GoT-a, kot smo me, in tako v resnici nismo imele prehudega dela.

IMG_20160625_165250

Jaz sem mojo prilogo “morala” sčarati na drugi lokaciji kot ponavadi. V resnici bi res super izpadlo, če bi našo pojedino sestavile tako kot silvestrsko ali pa lanskoletni piknik … vse Bormašince na kupu, lepa dekoracija mize, čudovite fotografije … Ampak poletje se je že začelo, eni ze uživamo na morju, drugi se utapljajo v delu in zato smo se mastile vsaka na svojem koncu.

Upam, da je katera od deklet že omenila spletno stran Inn at the Crossroads. Čudovita stran z ogromno jedmi. Tudi moja fižolasta priloga je tam že objavljena, jaz vam jo podajam kot super predlog ne samo za pojedino v duhu Zahodnjega, ampak kot fino prilogo za poletne piknike. In ja, vsebuje beli fižol. Pričakujte Bele hodce, če veste, kaj mislim, ha ha.

IMG_20160625_165324

Beli fižol s slanino
sestavine
  1. konzerva belega fižola
  2. pol čebule
  3. dva stroka česna
  4. 50 gramov slanine v rezinah
  5. poper
postopek
  1. Slanino narežemo na manjše koščke in jo popražimo. Čebulo in Česen sesekljamo in dodamo slanini. Pražimo par minut, nato dodamo se odcejen fižol. Na srednji temperaturi kuhamo se slabih pet minut, da se okusi prepojijo, in postrežemo.
zapiski
  1. Priloga za tri osebe.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.