Filmi pod zvezdami z okusom po meti

Kino pod zvezdami. Že par let se poleti z veseljem odpravim v ta ali oni kino na odprtem. Vsako leto odkrijem kakšnega novega v kakšnem drugem kraju v Sloveniji. Najbližji in največji mi je seveda tisti na Ljubljanskem gradu. Všeč mi je, ker vrtijo tako premiere nekaterih bolj popularnih filmov, manj holivudske filme in par filmov, ki si jih ljudje niso uspeli ogledati v kinu čez leto. Lani sem odkrila brezplačni kino na odprtem v organizaciji lokalnega mestnega kina v Domžalah v Češminovem parku, kjer smo si z družbo brezplačno ogledali film, ki se je takrat sicer vrtel v kinematografih. Med drsanjem po časovnici na družabnih medijih pa sem letos zasledila še Filme na Vovkovem trgu v organizaciji Layerjeve hiše v Kranju. V Ljubljani se avgusta tudi na Kongresnem trgu nekaj dogaja, filmsko, mislim. Prepričana sem, da tudi drugje po Sloveniji organizirajo podobne oglede bolj ali manj popularnih filmov.

20160712_181632

Nesreča je, da grem navadno v času poteka teh projekcij na dopust. No, vsaj del časa. Že tako gre čas, iz neznanih razlogov, čudno mimo in včasih pozabim ali se dogovorim za kaj drugega, v glavnem, izgovorov se tudi kar nekaj najde in na koncu si ne uspem privoščiti toliko filmskih večerov, kolikor bi si na začetku zaželela. Mogoče naslednje leto. 😉 Kakorkoli, včeraj sem si ogledala prvi film pod zvezdami letos, Meggie-jin načrt. Po opisu iz imdb-ja je to film o ženski, ki si želi otroka, vendar ni najboljša v vztrajanju v ljubezenskih zvezah, zato se odloči za umetno oploditev. Nakar spozna poročenega moškega … Ko sem se odpravljala na grad, sem si mislila, da bo to težek film, drama, s kopico muk in težav, s katerimi se bodo spopadali glavni liki. Večer se je obrnil čisto drugače. Film me je nasmejal, na nekoliko lahkotnejši način in iz nekega drugega zornega kot je obravnaval življenjsko situacijo, v kateri so se znašli glavni liki … v glavnem, prav poletno simpatičen.

Vsekakor je k poletnemu, sproščenemu in dobremu vzdušju prispevalo tudi dejstvo, da sem pred odhodom na grad, doma pojedla košček sveže delno zmrznjene metine pite. Domače. Da si jo lahko pripravite tudi vi, delim z vami recept.

Za začetek sem bila pred vprašanjem, kako naj pridem do sveže mete, saj nimam vrta pri roki, tako da je zaradi praktičnosti in pomanjkanja časa zmagala manj sveža opcija – metin ekstrakt. Ni najbolj zgledno, je pa praktično. 😉 Ko so bile sestavine nakupljene in ponovno ohlajene, sem se lotila priprave metine pol-ledene pite (semifreddo, če se spomnite od lani), ki je, presenetljivo, kar preprosta.

V posodi sem pogrela 300 ml sladke smetane in vanjo vmešala 5-10 ml metinega ekstrakta (odvisno od tega, koliko vam je všeč meta). Pazila sem, da smetana ni zavrela. Prelila sem jo v plastično posod, da se je začela hladiti in ko ni bila več čisto vroča, sem jo dala hladiti v hladilnik. Medtem sem vzela 270 g oreo piškotov (priznam, cenejši ponaredek, ki je prav tako v redu) in jih kar v mikserju zmlela, vendar sem par koščkov vseeno pustila malo večjih, tako mi je všeč. Lahko pa jih čisto zmeljete. Z njimi sem obložila pekač za pito in jih dala hladiti kar v skrinjo – gre hitreje. Brez skrbi, lepo se bodo povezali med sabo, ne potrebujete dodajati masla, kot pri navadnih piškotih, saj jih skupaj poveže krema. Lotila sem se jajc. V stekleni posodi sem ločila beljake od rumenjakov, in sicer 5 rumenjakov ter 3 beljake. Preostala 2 beljaka sem dala posebej v posodo in jih shranila za kak drug recept (recimo beljakove vetrce ali kakšno meringo). Rumenjakom sem dodala 40 g sladkorja, beljakom pa 80 g, najraje v prahu, nič hudega pa tudi če je navaden. V posodo sem nalila nekaj vode, jo pogrela na štedilniku in nad njo par minut z mešalnikom mešala rumenjake s sladkorjem, da so začeli postajati svetlejši. Ko so se nekoliko ogreli in se je sladkor stopil, sem jih odstavila iz ognja in nadaljevala z mešanjem, dokler nisem dobila svetle, puhaste zmesi. Enako sem ponovila z beljaki. Pred tem pa dobro umila in posušila metlice mešalnika. Nad parno kopeljo sem jih mešala par minut, potem jih odstavila in mešala, dokler niso postali lepo trdi, a ne preveč. Pustila sem rumenjake in beljake, da se shladili na sobno temperaturo (ki je bila okoli 30+°C), medtem pa ponovno oprala metlice, jih osušila in metino smetano stepla do konsistence brivske pene, torej še daleč od masla. 😉

20160711_214824

In je že bil čas za mešanje na roko. Najprej sem po delih sneg vmešala v rumenjake – kar dobro, a nežno premešajte vsakič, da vam ne ostanejo koščki snega, ker se bo vedno težje zmešal. Nato sem jajčni zmesi, enako po delil, dodala še metino smetano. Vse skupaj sem vlila v ohlajeno piškotno dno in dala čez noč v skrinjo. Naslednji dan sem pito še okrasila. Stepla sem smetano in jo nabrizgala na pito, dodala dva piškota na sredino in na smetanove kupčke dodala metine čokoladne palčke, ki sem jih kupila kar v trgovini. Lahko uporabite tudi kaj drugega za dekoracijo, seveda, temno čokolado, čokolado z meto, metine čokoladne ploščice, kar vam je všeč, lahko tudi košček sveže mete …

20160712_195517

Pa še za tiste, ki ne bi uporabili metinega ekstrakta, ampak svežo meto. Operete jo in na grobo narežete ter dodate smetani, ko jo začnete segrevati. Preden zavre jo odstavite in pustite kakšne pol ure, da se navzame okusa. Nato precedite, da vzamete ven metine lističe. Naprej je postopek enak. V takem primeru pita najbrž ne bo imela tako močne barve. Če želite imeti zeleno pito, kremi med mešanjem smetane, beljakov in rumenjakov, dodajte malo zelenega barvila za živila.

20160712_195606

Uživajte v osvežujoči piti in ne pozabite je shraniti v skrinjo, ker se hitro topi. Sploh v teh vročih dneh.

pol-ledena metina pita
sestavine
 1. 300 ml sladke smetane + 100 ml za okrasitev (po želji)
 2. 5-10 ml metinega ekstrakta ali 30 g svežih metinih listov, grobo narezanih
 3. 5 rumenjakov
 4. 3 beljaki
 5. 40 g + 80 g sladkorja
 6. 270 g 'oreo' piškotov + za okrasitev
 7. metine palčke, čokolada, ploščice ali drugo za okrasitev (po želji)
postopek
 1. Smetano segrejemo in odstavimo pred vretjem. Dodamo metin ekstrakt in pustimo, da se ohladi. Dodobra ohladimo v hladilniku. Stepemo do konsistence brivske pene. Pustimo na hladnem.
 2. Bolj ali manj drobno nadrobimo oreo piškote in z njimi obložimo pekač za pite. Damo v hladilnik ali skrinjo.
 3. Nad soparo 3 minute z mešalnikom mešamo rumenjake in manjši delež sladkorja. Ko postane svetlejši in se sladkor stopi, odstavimo in še nekaj minut mešamo, da postane zmes gostejša in svetlejša. Postopek ponovimo z beljaki s preostalim sladkorjem. Pustimo, da se rumenjaki in beljaki ohladijo na sobno temperaturo.
 4. po delih zmešamo beljake v rumenjake, nato po delih dodamo še smetano. Metin nadev zlijemo na piškotno dno in damo pito čez noč (ali za vsaj 6 ur) v skrinjo. Pito pred postrežbo poljubno okrasimo in ponudimo takoj, saj se hitro topi. Shranimo v skrinji.
Prirejeno po Sugar Hero
Adapted from Sugar Hero
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.