Mladiči, maline in maskarpone

Med vsakimi počitnicami pod našo streho nekaj dni preživi bratranec, s katerim si Mulc deli čisto vsa internetna zanimanja. Letos je njegov prihod sovpadel (nihče ne verjame, da po naključju) z dopustovanjem višjih inštanc iz našega gospodinjstva. Milo rečeno to za mladiča, ki ju hormonska ravnovesja odbijajo od sten in zdrave pameti, pomeni popolno svobodo buljenja ekranov. Ko sem prišla domov, sta me po pičlega pol dneva odsotnosti staršev pozdravila s krvavo rdečimi očmi. Upam priseči, da so bile tudi malo bolj kvadrataste kot sicer.

Kljub temu da sicer najbrž ne bi umrla od lakote – založena sta bila namreč vsaj s petimi paketi toastov in pol kilograma sira – so me pod pretvezo pogrešanja po kakšnem mesecu tavanja po prestolnici le pripravili do prihoda domov, da bi za podmladek pripravila kakšen kuhan obrok. In pazila, da ne zažgeta hiše. Ker danes ni več problem v tem, da bi najstniška zabava, ki nenadzorovano uide izpod nadzora, poskrbela za razpad siceršnjega hišnega reda. Ne, danes lahko zaradi preobremenjenega električnega omrežja pride do kratkega stika, ki bi stokrat presušeni parket zakuril kot seno.

pita1

Potem ko sem odraščajoča dva nahranila z lazanjo (v moji različici testenine zamenjajo palačinke), v kateri je bilo zagotovo najmanj deset tisoč kalorij, smo skorajda soglasno ugotovili, da je čas za nekaj sladkega. No, kdaj pa ni, če smo že čisto iskerni. Onadva sta v treh požirkih izpraznila dva litra kokte, jaz pa sem se lotila mozganja o pravi izbiri posladka za tokratni tematski Bormašina podvig. Pite so mi res ljube, sploh od nabave pekača z lažnim dnom, ki najbolj preprostim jedem poveča njihovo estetsko vrednost.

pita2

Letošnja letina malin je presegla vse meje sprotne porabe, zato je bila izbira sadnega dela nadeva očitna. Maline bodo. In ker jih je gospa Mati veliko večino že zapakirala v ozimniška agregatna stanja, pri svojem obiranju pikastega grmovja pa je bila tako temeljita, da svežih malin ni ostalo več kot za slabo pest, sem večji del malinovega nadeva za pito pripravila kar iz domačega zamrznjenega jagodičevja. To je pa tudi edini del tokratne sladice, ki zares potrebuje dodatno sladkanje. Maline znajo bit kar zahrbtno kisle. V maskarpone nadev s kislo smetano (natančna navodila in količine sestavin najdete v okvirčku pod zapisom) sem tako dodala samo dve vrečici vanilijevega sladkorja in malo limonine lupinice za prijetno svežo aromo.

pita3

In še nekaj nasvetov, da bo sestavljanje pite lažje:

 • Ne splača se varčevati z maslom, valjanje krhkega testa bo tako veliko lažje.
 • Za valjanje ne potrebujete moke, če testo raztegujete na papirju za peko. Pa še transport med pultom in pekačem bo lažji.
 • Za pripravo pitine »mreže« priporočam upoštevanje navodil tele simpatične kuharice. Super se obnese, preverjeno. : )
 • Če delate z zamrznjenimi malinami, jih po odtajanju nujno odcedite, sicer vam bo sok »utopil« maskarpone del nadeva. Škrlatno tekočino lahko dodate testu namesto vode. To ga bo obarvalo v prijetno roza barvo, ki bo v večji meri med peko sicer izginila, vendar bo testo ohranilo prijetno svetlo barvo, ki daje krasen kontrast živim malinam.
 • Med peko pito v pečici previdno vsaj enkrat obrnite, sploh če je tudi vaša bolj muhaste sorte in v zadnjem delu greje bolj intenzivno. Tako boste dobili bolj enakomerno zapečeno pito na vseh koncih.
 • Ne režite še vroče pite, ker se bo najbrž nemarno razlezla. Pa še nemarno se boste popekli po grlu, kot se je to zgodili avtorici zapisa.

pita4

Malinova pita
sestavine
 1. TESTO
 2. 500 g moke
 3. 10 žlic hladnega masla
 4. 3 žlice margarine
 5. ščep soli
 6. 8 žlic mrzle vode (ali soka malin)
 7. NADEV
 8. 500 g maskarpone sira
 9. 180 g kisle smetane
 10. 2 vrečki vanilijevega sladorja
 11. limonina lupina
 12. 4 žlice pšeničnega zdroba
 13. 2 jogurtova lončka malin (ki ju sladkamo po okusu)
postopek
 1. Moko, sol in maščobo s prsti na hitro pregnetemo, da dobimo mokaste kosmiče. Dodamo vodo in testo pregnetemo, da postane fino gnetljivo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v aluminijasto folijo in ga vsaj za pol ure postavimo v hladilnik.
 2. V posodi zmešamo vse sestavine za nadev; razen malin.
 3. Ohlajeno testo razdelimo na dva dela v razmerju 1/3 proti dvema. Večji del vrnemo v hladilnik, manjšega pa na papirju za peko razvaljamo tako, da je malce večji od našega pekača.
 4. Razrežemo ga na trakove in ga o navodilih iz zgornjega videoposnetka zložimo na peki papir v obliki mreže. Vse skupaj prenesemo na pladenj, ki za nekaj časa zapremo v skrinjo. Mreža bo zatrdela, da jo bomo kasneje lažje prestavili na vrh pite.
 5. Iz hladilnika vzamemo večji del testa in ga ponovno razvaljamo na papirju za peko. Pri prenosu v pekač si lahko pomagamo v valjarjem – previdno ga navijemo okoli in ga nad pekačem ponovno odvijemo. Razvaljano testo mora gledati čez robove pekača za pite, da bomo z njim lahko nato pritrdili mrežo. Dno testa na več pestih napikamo z vilico.
 6. Maskarpone kremo razporedimo na testu, po vrhu pa enakomerno potresemo malinov nadev. Iz skrinje prinesemo otrdelo mrežo, ki jo previdno položimo na pito in jo s pomočjo odvečnih robov in nekaj kapljami vode dobro pritrdimo na našo pito.
 7. Pečemo 30 minut na 180° C.
zapiski
 1. Bolj sladkosnedi lahko testo dodate še žlico ali dve sladkorja.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.