Nutellino – vanilijeva marmorirana pita

cats1

Lahko bi rekla, da so pite moja specialiteta. Pa preden kdo pomisli, da sem se tako samozavesto in brez problema proglasila za kulinaričnega mojstra … ne gre za to. Vse skupaj gre bolj pripisati dejstvu, da sem tudi sama včasih v kuhinji prava lenoba.
Sploh če govorimo o kuhanju v poletnem času. Pri nas kljub visokim temperaturam zelo radi jemo sladko, kar pomeni, da sem hote ali nehote napotena na začasno delo v zaprto, neklimatizirno kuhinjo. Ko pomislim, da bi pri tistih trideset in nekaj stopnijah še pekla biskvite, mešala kreme in … ne hvala. Nisem tako nora. Raje se zatečem k pitam. Če sem malo bolj pri volji testo za pito pripravim sama, če ne, se poslužim ‘podlage za lenobe’ v kombinaciji piškoti-maslo, ki je prav tako odlična.
S pitami tako v poletnih časih kar precej eksperimentiram, da nam ne postane dolgčas, domači pa skorajda ne opazijo, da tri mesece zaporedoma praktično jedo eno in isto zadevo v sto in eni obliki. Pa je volk sit in koza cela, moj ljubi predpasnik pa neprešvican.

cats2
Tale, ki vam jo predstavljam danes, je rezultat zadnjega eksperimentiranja in je res odlična. Kombinacija sladkega nadeva z rahlo kiselkastim je po mojem mnenju zmagovalna. Tudi za vse moje je bila, glede na to, da je bil prvi kos odrezan še preden sem jo postavila v hladilnik.

 

Nutellino-vaniljeva marmorirana pita
Za testo potrebujemo
  1. • 125 g zmehčanega masla
  2. • 80 g sladkorja
  3. • Ščep soli
  4. • 1 jajce
  5. • 250 g moke
  6. • 2 žlici mleka ali sladke smetane
Za vanilijevo kremo potrebujemo
  1. • 250 ml sladke smetane
  2. • 1 lonček male kisle smetane
  3. • 1 zavitek kremfixa
  4. • 1 žlička vanilijeve paste (lahko tudi ekstrat ali 1 zavitek vanili sladkorja)
  5. • 40 g sladkorja v prahu
Za Nutellino kremo potrebujemo
  1. • 250 ml sladke smetane
  2. • 3 velike žlice Nutelle
  3. • 1 kremfix
Testo
  1. Pekač premera 26 cm obložimo s peki paperjem. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Mehko maslo umešamo s sladkorjem. Ko je kremasto dodamo jajce in ponovno zmešamo. Dodamo moko, sol in mleko ter še zmešamo. Testo razporedimo po pekaču. Pazimo, da naredimo tudi približno 2 centimetra visok rob. Testo na večih mestih prebodemo z vilico in postavimo v pečico za približno 15 minut. Če se testo med peko napihne, ga ponovno prebodemo z vilico. Ko je testo pečeno, ga pustimo, da se popolnoma ohladi.
Vanilijeva krema
  1. Sladko smetano stepemo skupaj s sladkorjem in vanilijo. Proti koncu stepanja dodamo še kremfix. Na koncu vmešamo še kislo smetano in kremo postavimo v hladilnik.
Nutellina krema
  1. Sladko smetano stepemo s kremfixom. Tik pred koncem stepanja dodamo Nutello in vse skupaj dobro premešamo. Kremo postavimo v hladilnik, dokler ni testo za pito popolnoma ohlajeno.
  2. Ko je testo ohlajeno, nanj izmenično nalagamo žlico vanilijeve kreme in žlico Nutelline. Lahko eno zraven druge, eno na drugo, kakor vam srce poželi. Ko obe kremi razporedimo po testu vzamemo nož in na rahlo skozi kremi potegnemo nekajkrat navpično in nekajkrat poševno, da dobimo marmoriran vzorec. Pito po želji okrasimo s sadjem (priporočam jagode ali maline) in jo za vsaj dve uri, najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik.
  3. Pa dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

Dodaj odgovor