Le Cordon Bleu-ish pita z rumenimi ringloji.

Tale lepotička, ki vam bo danes padla v oči, je nastala po receptu Le Cordon bleu skupnosti. Sledila sem receptu(om), kolikor se je dalo, seveda pa je recept, kot se za šolske učbenike spodobi, napisan res natančno in na pravih mestih oborožen s fotografijami. Sama sem bolj kuharca svobodomiselne nravi, pa sem recept prepisala, na oko premerila čase tam in čase tu, spremenila beli v kokosov sladkor, zmešala več mok skupaj, kar se mi je pač zdelo, da bo zame boljše, pa je nastala tale sladka lepotica. Tisti Francozi tam se križajo in zavijajo z očmi, jaz pa s prsti pobiram drobtinice po krilu. NJam!

cats129

Roko na srce, krema, ki se skriva vmes, je ena najbolj osnovnih doma narejenih vaniljevih krem, ampak tako dobra, da bi ob dnevih, ko pade sladkor, z lahkoto na tej piti pogrešila sadje. Ampak, ker so tele majhne rumene slive, ki slišijo na toliko imen, da sem parkrat že podvomila, če govorimo o istem sadju, res dober dodatek piti, pa tudi v marmeladi, sladkih kozarčkih, sadni malici, torti, sladoledu in še kje, sem jim poklonila svoj čas in jih z veseljem pojedla.  Med peko sem bila sama doma in potem tudi nihče pravzaprav ni videl, da se je pita pekla… Ne, res, dobra je bila, to je moj iskreni zagovor.

cats123 cats125

cats124

 

cats126

bormasinazapunce.si

cats127

cats128

 

Cordon Bleu pita z ringloji
Osnovno sladko testo za pite
  1. 200g moke
  2. 100g mrzlega masla, narezanega na kocke
  3. 1 ž sladkorja
  4. 1 jajce
  5. 1 ščep soli
  6. 1 ž vode
Krema
  1. 250ml mleka
  2. pol vaniljevega stroka
  3. 3 rumenjaki
  4. 60g sladkorja
  5. 1 ž moke
  6. 1 ž koruznega škroba
Sadje
  1. 300 g razkoščičenih rumenih ringlojev
  2. 50 g marelične marmelade
  3. 1 ž vode
Testo
  1. Zamesimo vse sestavine skupaj v enotno maso, dobro pretlačimo maslo in dobimo kompaktno testo. Zavijemo v prozorno folijo in damo počivati na hladno za dobre pol ure. Po pol ure ga na pomokani površini razvajljamo na 3-4mm in enakomerno razporedimo v pekač premera 20 cm. Prižgemo pečico na 160 stopinj in dokler se ne segreje, damo testo v pekaču v hladilnik. Pred peko na testo položimo peki papir. Dobro se mora oprijeti testa, tudi ob robovih, pomaga tudi, če ga malo zmečkamo kot list papirja v žogico, pa potem nazaj razpremo in pritisnemo na testo. Na peki papir nasujemo žito po želji, sama uporabljam že mnogokrat uporabljen bel riž. Vsekakor dobro uporabljen kilogram belega riža, ki ga kar ni hotelo zmanjkati v shrambi. V trgovini se da kupiti tudi prav za peko slepega testa narejene glinene kroglice, če se vam riža/pire/ajdove kaše in podobnih preveč lušta. Važno je, da je testo obteženo in tako obdrži željeno obliko.
  2. Pečemo 25 minut, odstranimo peki papir in riž in pečemo še 5 minut. Pustimo, da se počasi ohladi.
Krema
  1. V kozici zavrejemo mleko in strok vanilije, iz katerega smo izluščili semena. In jih seveda dodali mleku. V drugi posodi stepemo rumenjake s sladkorjem, da dobimo svetlejšo, svilnato mehko teksturo mase, nato dodamo moko in škrob in dobro vmešamo, dokler ne izgine zadnja grudica.
  2. Iz kozice odstranimo strok vanilije, polovico mleka vlijemo na rumenjake, dobro mešamo z metlico, nato še drugo polovico. Kremo damo v večji kozici na ogenj in kuhamo na šibkem ognju. Vseskozi nežno mešamo, nikar pustiti pri miru. Krema se bo postopoma zgostila v precej gosto in kompaktno jajčno kremo. Odstavimo z ognja (pri meni je bilo dobre 3 minute) in še slabo minuto mešamo, da se ohlaja. Vlijemo jo v drugo posodo, pokrijemo s prozorno folijo, iztisnemo zrak in jo pustimo, da se ohladi. Pred nadaljnim postopkom jo moramo spet malo premešati.
  3. Ko sta testo in krema ohlajena na sobno temepraturo, začnemo pripravljati pito. Kremo razporedimo na testo, nanjo pa položimo polovičke rumenih ringlojev tako, da gleda notranja stran sadeža navzgor (glej fotografijo). Pečemo 40 minut na 180 stopinjah, ko je pečena, jo enakomerno prelijemo z mešanico marmelade in vode. Če lahko, jo pustimo, da se ohladi. Dobra je tako topla kot mrzla. Pa slasten dober tek!
zapiski
  1. Prirejeno po: http://www.cordonbleu.edu/news/mirabelletart/fr
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 comments

    • Bormasince says:

      Lahko. Kakršnokoli jagodičevje bi znalo biti super, slive, mogoče bi jaz dala tudi fige, ker so ravno sezonske. Poskusiti ni greh:)

Dodaj odgovor