Bučkaton – 1

A veste, kaj se zgodi, ko greš na morje za en mesec, doma pa pustiš gospodiča … pa še naročiš mu, naj pobira paradajze/stročji fižol/blitvo/bučke. No, v svojo obrambo je rekel, da on “po tem šavju ne bom plezal in iskal buč“. Nič hudega, se bom že znašla. Par velikank s hladilnika sem že zreciklirala, še dve gromozanki me čakata v kleti. 

V resnici nisem nameravala teh receptov objaviti na blog, ker niti niso moja pogruntavščina, ampak sem jih večinoma našla na Kulinariki. Ampak so vsi trije recepti malce modificirani, pa še kdo mogoče dobi idejo, v kaj bučke še zapakirati, da niso konstantno samo polpeti … Aja, bormašince smo se z bučkami že spopadale v enem tematskem sklopu, vse zbrane recepte najdete na tej povezavi. So pa teli trije recepti, ki jih z vami delim v prihajajočih dneh primerni res za tiste velike buče, ki malo pobegnejo. 

Pa začnimo danes z gibanico … ja, ima bučke. In ne, njena priprava ni tako dolgotrajna kot priprava taprave slovenske gibanice. Bučna gibanica. (In spreglejte katastrofalno fotografijo. Kot sem rekla: nisem vedela, a bo sploh kaj ratalo, zato tudi nisem lepo pofotkala vsega skupaj.)

IMG_20160818_172116

Na Kulinariki najdete ta recept pod naslovom Pecivo na suho. V resnici nisem ničesar spreminjala, samo jabolka sem zamenjala za bučke. Veliiiiiiiko bučk. Takole na oko bi rekla, da sem imela blizu enega kilograma naribanih bučk. Takole se zmenimo: eno bučo velikanko očistite semen, olupite (če je koža že trda in debela) in naribajte. Nato pa uporabite toliko, kot se vam zdi primerno, preostanek pa preobrazite v bučkine polpete, pa bo. 

Bučna gibanica

2 jogurtova lončka moke
1 jogurtov lonček sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
 
1 kg naribane buče
0,5 kg skute
10 žlic maka
 
2,5 dl mleka
2,5 dl sladke smetane
3 jajca
 
V posodi zmešajte sladkor, vanili sladkor in presejano moko in pecilni prašek.
Pekač velikosti 30×25 cm dobro namastite z maslom ali margarino. Nato po dni pekača potresite 1 jogurtov lonček suhih sestavin. Na to plast nadevajte 5-6 pesti naribanih bučk. Čez bučke premažite polovico skute in potresite 5 žlic maka.
Nato postopek ponovite – zopet 1 jogurtov lonček suhih sestavin, buče, skuta, mak. Zaključite z zadnjim jogurtovim lončkom suhih sestavin.
Nato v drugi posodi zmešajte jajca, mleko in smetano ter vse skupaj prelijte čez pekač. Pozorni bodite, da bo zgornja plast vsa prelita – meni se je naredilo par mehurčkov in med peko je moka pokukala ven. 
 
Pecivo se peče cca. 45 minut na 180°C.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.