Ljubezen do … nutele

Dobro leto nazaj so mi punce priredile dekliščino. To je bila moja prva dekliščina, in bila sem glavna zvezda. Kljub temu, da pa nisem bila na nobeni dekliščini, sem imela delno predstavo, kako izgleda. In res si nisem želela prodajati piškotov v obliki lulčkov po Ljubljani ali hoditi okoli oblečena v ‘poročno obleko’ narejeno iz toaletnega papirja. Tina je prijazno upoštevala moje želje in naše druženje je bilo res ena lušna priprava na d-soboto. Obudila sem nekaj starih zgodb in spominov, reševala uganke in odgovarjala na vprašanja o takrat mojem bodočem možu. Bistvene pa so bile punce, ki so se potrudile zame, in čas, ki smo ga preživele skupaj, se nasmejale in se imele fino. <3

20160825_214345

Seveda smo tudi nekaj dobrega pojedle. Ker je šlo skupaj s temo našega druženja, smo si privoščile večerjo kar zunaj. Velikokrat pa dekliščine prinesejo s sabo tudi veliko doma pripravljenih dobrot. Tudi piškote v obliki lulčkov. Ampak sama se jih nisem lotila. Raje sem spekla male pite z nutelo in banano.

Ko sem po spletu brskala, kaj bi pripravila, sem našla kopico prigrizkov, slanih in sladkih, pa roza zadeve. Za nič se nisem zares ogrela. Potem pa sem včeraj na Facebooku slučajno naletela na povezavo do različnih receptov za male pite. Saj bi poskusila vse, vendar nisem (še) imela časa. Nutelini srčki so se mi zdeli kot nalašč za to priložnost, zato sem se na poti iz službe ustavila v trgovini in kupila manjkajoče sestavine, zvečer pa se lotila peke.

Hitro in preprosto. Ker se mi je zdela enojna masa premalo, sem naredila kar dvojno. Za testo sem skupaj zmešala 500 g moke, 60 g sladkorja, 2 žlički soli, 260 ml rastlinskega olja in 100 ml hladne vode. Testo je bilo precej drobljivo in nisem si mogla predstavljati, kako ga bom oblikovala v srčke, zato sem ga dala počivati za 15 minut v skrinjo. Najbrž bolj zaradi občutka. Testo sem razvaljala na kakšne pol centimetra in z večjim modelom za piškote naredila srčke. Na pekač sem postavila papir za peko in ogrela pečico na 180°C. Po en srček sem postavila na papir za peko, ga v sredini namazala z žličko nutele in nanjo položila košček banane (na koncu sem porabila eno banano). Vzela sem drug srček, ki sem ga malce dodatno razvaljala in z njim pokrila prvega. Robove sem ‘zaprla’ s pritiskom z vilicami nanje. Postopek sem ponovila, dokler nisem porabila vsega testa in dobila 15 srčkov. Razžvrkljala sem eno jajce in ga s čopičem premazala čez srčkane male pite. Posula sem jih še s sladkorjem, nakar so romali v pečico. Pekla sem jih kakšnih 20 minut, saj je bilo testo precej debelo. V glavnem, da so lepo porjaveli. Lahko naredite tudi tanjše testo in zaradi tega skrajšate čas peke.

20160825_213940

Namesto srčkov lahko uporabite katero koli drugo obliko, lahko naredite tudi preproste krogce ali lunice. Pazite edino, da bodo modelčki dovolj veliki, da boste v male pite spravili kaj nutele. 😉

male pite z nutelo in banano
sestavine
 1. 500 g moke
 2. 60 g sladkorja
 3. 2 žlički soli
 4. 260 ml rastlinskega olja
 5. 100 ml hladne vode
 6. nutella
 7. 1 banana
 8. 1 jajce
 9. sladkor
postopek
 1. Zmešamo moko, sladkor, sol, vodo in olje v drobljivo testo. Testo lahko takoj oblikujemo ali ga pustimo počivati v hladilniku (vsaj 30 min) ali skrinji (vsaj 15 min). Oblikujemo srčke in jih polovico postavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Srčke nadevamo z žličko nutele in koščkom banane ter jih pokrijemo z drugo polovico srčkov. Robove potisnemo skupaj z vilicami. Srčke namažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sladkorjem. Pečemo v pečici na 180°C okoli 20 minut oz. odvisno od debeline testa.
zapiski
 1. Banano lahko zamenjate z drugim svežim sadjem, na primer jagodami ali gozdnimi sadeži.
 2. Iz testa razvaljanega na debelino ~0,5 cm dobimo 15 srčkov, ki se pečejo ~20 min. Debelejših ne priporočam, lahko pa naredimo tanjše in jih pečemo manj časa oz. toliko, da lepo porjavijo.
Prirejeno po Pass the Cocoa
Adapted from Pass the Cocoa
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.