Ko hiša diši po domačih dobrotah

V nedeljo popoldne sem se odločila, da bom spekla nekaj rogljičkov za naslednji dan (a ni fino začeti tedna s svežimi domačimi rogljički?). Za zajtrk oziroma za malico za mojega gospoda. Velikokrat si namreč privošči kakšen pekovski izdelek za malico v službi, v nedeljo pa v trgovini nisem dobila več nič, kar bi lahko pomalical. Zakaj mu malice ne bi spekla sama doma?

img_20160919_085905

Ker mi listnato testo ni tako pri srcu, sem se odločila, da poiščem en star recept za rogljičke iz kvašenega jogurtovega testa. Prepričana sem bila, da sem ga že objavila na bormašincah, ampak ga nisem nikakor našla. Naslednjič ga bom, ker ga bom zares zapisala. 😉

Proti večeru sem se lotila dela. Natehtala sem 100 g sladkorja. V 150 ml mlačnega mleka sem dodala žlico sladkorja in zavojček suhega kvasa (7 g; lahko pa ga zamenjate z 10 g svežega) ter pustila, da je kvas nekoliko nabreknil. Medtem sem pripravila ostale sestavine. Razžvrkljala sem 2 jajci, dodala žličko vanilijevega ekstrakta, 70 g masla, preostali sladkor, 150 g jogurta, 600 g moke in pol žličke soli. Primešala sem mleko s kvasom in mesila testo kakšnih 10 minut (jaz sem se poslužila mešalnika, lahko pa ga zgnetete tudi na roke). Pokrila sem ga s krpo in pustila počivati kakšno uro, da je testo lepo vzhajalo.

Na pomokani površini sem oblikovala kepe testa, jih razvaljala v krog na približno 0,5 cm debeline in narezala na trikotnike (osmine). Na širši/zunanji del sem nadevala marmelado oziroma čokoladni namaz. Rogljičkom sem prepognila zunanja robova navznoter in jih zavila proti ožjemu delu – špički. Da so se bolje sprijeli, sem na testo, ko sem ga zavijala, dodala malo vode. Rogljičke sem odlagala na pekač, ki sem ga obložila s papirjem za peko, in jih ponovno pokrila s krpo ter pustila vzhajati še kakšne pol ure.

Pečico sem pogrela na 180°C. Lepo vzhajane rogljičke sem po vrhu premazala z rumenjakom. Pekla sem jih 15-20 minut, dokler niso postali lepi zlati. Čas pečenja sem regulirala glede na velikost rogljičkov (eno ‘rundo’ sem naredila manjših, drugo pa večje – povečala sem kepo testa oz. razvaljanega kroga). Za lepši efekt, pa tudi boljši okus sem rogljičke na koncu posula s sladkorjem v prahu.

Recept bom vsekakor še kdaj uporabila, saj so rogljički dobri tako še mlačni, kot tudi naslednji dan. Malo se bom poigrala še z dodatki: v testo bom, preden ga bom dala vzhajati, dodala na drobno nasekljano čokolado, suho sadje, semena ali oreščke, skuhala bom vanilijevo kremo in jih nadevala z njo, oblila jih bom s čokolado. Kakšni pa so vaši najljubši okusi?

kvašeni jogurtovi rogljički
sestavine
 1. 600 g ostre moke
 2. 2 jajci
 3. 150 g jogurta
 4. 150 ml mlačnega mleka
 5. 100 g sladkorja
 6. 7 g suhega kvasa (10 g svežega)
 7. 70 g masla
 8. žlička vanilijevega ekstrakta
 9. pol žličke soli
 10. .
 11. nadev po želji (čokolada, čokoladni namazi, marmelade, vanilijeva krema ...)
 12. .
 13. rumenjak za premaz
 14. sladkor v prahu za posip
postopek
 1. V mlačno mleko dodamo žlico sladkorja in kvas ter pustimo, da kvas nekoliko nabrekne. Medtem pripravimo ostale sestavine. Razžvrkljamo jajca, dodamo vanilijev ekstrakt, maslo, preostali sladkor, jogurt, moko in sol. Primešamo mleko s kvasom in mesimo testo kakšnih 10 min. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati kakšno uro, da testo vzhaja (količina se podvoji).
 2. Na pomokani površini oblikujemo kepe testa, ki jih razvaljamo v krog na približno 0,5 cm debeline in narežemo na trikotnike (osmine). Na širši/zunanji del nadevamo kremo in rogljičke zvijemo od zunaj navznoter proti ožjemu delu. Po potrebi uporabimo malo vode, da se testo bolje sprime. Rogljičke razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati še kakšne pol ure. Po vrhu rogljičke premažemo z rumenjakom. Segrejemo pečico na 180°C in pečemo rogljičke 15-20 minut, odvisno od velikosti rogljičkov. Rogljičke posujemo s sladkorjem v prahu.
zapiski
 1. Ko zamesimo testo, mu lahko dodamo koščke čokolade ali čokoladne kapljice, na drobno narezano suho sadje, semena ali oreščke.
 2. Da nam čim manj nadeva 'uteče', zapognemo zunanja robova navznoter preden začnemo zavijati rogljiček.
Adapted from Vale cucina e fantasia
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.