Nič manj kot nebesa!

Hkrati s prvim jesenskim dnem (ali je bil včeraj? Včeraj je bil, kajne!) objavljamo recept za sladoled. Ha, ne damo poletja kar tako, to pa res ne. Pa v resnici recept tule služi zgolj kot spremljevalec. No, saj ne, da ni pomemben ampak, nekaj je še veliko bolj pomembno! 

Saj vemo … treba je zdravo živet. In načeloma vsi vemo, kaj pomeni zdravo življenje. Manj jest, veliko migat, in predvsem biti pozoren na tisto malo, kar jemo. Bela moka je strup, pa sladkor tudi, maščobe – eni so za, drugi še vedno ne … Vsakemu po svoje. Ampak ja, to s sladkorjem se strinjam. Ni v redu. No, je v redu. V moderaciji. Če si je sposoben. (Jaz vem, da je nisem.) In zato me ob tem, ko samo pomislim, da je treba reči adijo sladkorju, ne popadejo nič manj kot samomorilske misli. Če je pa dobrooooooo. Mmmm.

Torej … zadnjič je na naš info@bormasinazapunce.si priletelo eno simpatično sporočilo z Medexa. (Mimogrede – vesele smo vseh simpatičnih sporočil. Takšnih in drugačnih. Lahko rečete tudi samo živijo. :P) In potem sem na to sporočilo že malo pozabila. Pa je pozvonil poštar. In prinesel paket. In odprla so se mi  N E B E S A.

1

Okej, ja, seveda sem že slišala za sladila, ki so sladka, pa niso tako nezdrava kot sladkor. Sukrin, pa stevia in še in še. Ampak roko na srce, na nekaj po konsistenci tako podobno sladkorju, še nisem naletela. In še od Medexa. Kaj hočemo lepšega?

Torej – eritritol. Na hitro – brez glikemičnega indeksa, brez kalorij, malo manj sladek kot sladkor (ena žlička sladkorja ustreza 1,5 žlički eritritola), ampak v kristalčkih, točno to, kar je tista krasna lastnost sladkorja, ki jo potrebujemo pri peki. Več si lahko preberete na tej povezavi. Lahko pa še besedo ali dve o pookusu – to je tisti okus v ustih, ki ga sladila pustijo po zaužitju. Saj veste, tudi beli kristali sladkor vam pusti tak okus, to je tipični cukrast okus. Za eritritol nekateri pravijo, da jih spominja na mentol – jaz sem zaznala samo blag pekoč občutek, ki pa zelo hitro izzveni. 

In kaj sva z Beti z eritritolom pripravili? Hja, sladoled, kaj pa drugega. Pripravili sva kompleten krožnik – kombinacijo treh sestavin, ki se jo lahko pripravi na malo bolj eleganten način, lahko pa tudi povsem preprosto v kozarček. 

Najprej pripravimo drobljenec:

  • 40 g ovsenih kosmičev
  • 40 g orehov
  • 1 čajno žlico eritritola
  • 1 čajno žlico stopljenega masla

Vse skupaj na hitro zmiksamo, da dobimo drobljenec primerne teksture.

cats2

Druga komponenta je čokoladni ganache

  • 50 g čokolade
  • 30 ml sladke smetane

Čokolado in smetano segrevamo v mikrovalovki, da se stopita. Pustimo, da se malce ohladi.

Nazadnje pa pripravimo sladoled:

  • 250 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 100 ml sladke smetane
  • 1/2 manjše rdeče pese
  • 2-3 čajne žlice eritritola

Vse skupaj damo v blender in miksamo, dokler ne dobimo kolikor toliko gladke zmesi. Po potrebi lahko dolijete še malo sladke smetane. 
cats5

Dekoriramo lahko takole …

cats6 cats7

… ali pa preprosto po plasteh nadevamo vse komponente v kozarčke. Rezultat je enak – ena sama uživancija brez slabe vesti!

P.S.: Hitro na našo Facebook stran, imamo presenečenje. 😉

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.