Trenutek zame in čokoladna torta z gozdnimi sadeži

Mogoče ni prav, ampak ko sem slabe volje, utrujena in imam dovolj vsega, se rada potolažim in pocrtam s čim dobrim. Zadnje tedne so moji dnevi polni obveznosti, bodisi službenih ali tistih doma. Zgleda kot da kar ne morem zadihat, si privoščiti enega mirnega tedna, brez delovnih vikendov ali natrpanih popoldnevov. Nujno si vzamem vsaj kakšno urico, popoldne ali večer samo zase, da si malo odpočijem in odmislim skrbi. Pri temu mi pomaga tudi kuhanje ali peka.

20160927_190349

Dragi si je za rojstni dan pred dobrim mesecem zaželel torto. Ker takrat (nič kaj presenetljivo) ni bilo časa, da bi jo sama spekla, jo je dobil kakšne tri tedne kasneje. Ravno, ko sem potrebovala malo oddiha od skrbi in vsakodnevne rutine. Torto sem si zamislila na podlagi tega, kar ima rad. Vsako leto si zaželi Sacher torte (meni je večinoma preveč – čokoladna, težka, včasih suha, zato se ji najraje izognem), vem pa da ima rad tudi sveže, sadne. Zakaj torej ne bi poskusila pripraviti čokoladne torte z gozdnimi sadeži in jogurtom? (Joj, res ni lepa, ne more vedno uspeti. Je pa dobra, obljubim.)

Za biskvit sem se izposodila kar Tinin hershey’s recept, da je bila zares čokoladna, z močnim okusom, sočna. Nadev pa sem naredila iz gozdnih sadežev, jogurta in smetane. Da doda nekaj svežine in sočnega okusa. Da pa ni bilo slučajno premalo čokolade, sem po vrhu polila še Ninin nadev za čokoladno pito (uporabila sem manjše količine, postopek je ostal enak).

Delala sem torto premera 22 cm, toliko za orientacijo glede količin. Kljub temu sem hershey’s čokoladni biskvit spekla po postopku in iz količin v originalnem receptu in na koncu dobila nekoliko več biskvita, ki ga je po hitrem postopku zmanjkalo. Pustila sem ga, da se ohladi in iz njega narezala 2 plasti.

Že med peko biskvita sem se lotila kreme iz gozdnih sadežev. V posodi sem na srednje nizki temperaturi stopila 400 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Namočila sem 8 listov želatine in jih stopila v vročih, nekoliko pokuhanih gozdnih sadežih in jih pustila, da se nekoliko ohladijo. Dodala sem vanilijev ekstrakt. V mlačne do skoraj hladne, sem vmešala 330 g navadnega trdega jogurta. Stepla sem 400 ml sladke smetane in jo vmešala v jogurt z gozdnimi sadeži.

Na krožnik za torte sem položila eno plast biskvita in ga obdala s tortnim obodom. Nanj sem prilila kremo iz gozdnih sadežev. Nisem šparala, vseeno pa mi je je malce ostalo. Tudi ta je šla v promet, brez skrbi. Vse skupaj sem pokrila s folijo za živila in pustila v hladilniku čez noč. Naslednji dan sem na vrh položila še drugo plast biskvita, ki se mi je neposrečeno drobila, hershey’s pač, ampak nič zato. Morda na koncu ni bila najlepša zaradi tega, je bila pa dobra. 😛 Skuhala sem še čokoladno polivko po Nininem receptu, uporabila pa sem manjše količine: 100 ml sladke smetane, 20 g sladkorja, 160 g jedilne čokolade, 40 g zmehčanega masla, ščepec soli in žlico mrzlega mleka. Torto sem slekla iz oboda in oblila s čokolado. Ker so obiski prišli veliko prezgodaj, da bi jo sploh kaj okrasila, je ostala brez kiča. Pojedli smo jo pa tik-tak.

20160927_190600

čokoladna torta z jogurtom in gozdnimi sadeži
biskvit
 1. 220 g sladkorja
 2. 235 g moke
 3. 70 g nesladkanega kakava v prahu
 4. 5 g pecilnega praška
 5. 8 g sode bikarbone
 6. 5 g soli
 7. 2 jajci
 8. 235 ml mleka
 9. 120 ml olja
 10. 5 ml vanilijevega ekstrakta
 11. 235 ml vrele vode
krema z jogurtom in gozdnimi sadeži
 1. 400 g zmrznjenih gozdnih sadežev
 2. 8 listov želatine
 3. 330 g navadnega trdega jogurta
 4. žlička vanilijevega ekstrakta
 5. 400 ml sladke smetane
čokoladni preliv
 1. 100 ml sladke smetane
 2. 20 g sladkorja
 3. 160 g temne čokolade
 4. 40 g zmehčanega masla
 5. ščepec soli
 6. žlica mrzlega mleka
postopek
 1. Za biskvit v eni posodi zmešamo suhe sestavine: sladkor, moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol, v drugi pa mokre: jajci, olje, vanilijev ekstrakt. Nato jih v mešalniku združimo in dobro premešamo. Na koncu dodamo vrelo vodo in še enkrat premešamo, da dobimo enotno zmes. Na dno pekača damo papir za peko in vanj vlijemo zmes. Pečemo 45 min v pečici na 170°C. Ohladimo biskvit in narežemo dve plasti približno 1 cm debeline.
 2. V posodi stopimo gozdne sadeže, v njih stopimo namočeno želatino (namaka naj se 5 minut v hladni vodi), ko se nekoliko ohladijo pa jim primešamo še vanilijev ekstrakt in jogurt. Stepemo smetano in jo nežno primešamo gozdnim sadežem in jogurtu.
 3. Eno plast biskvita položimo na krožnik za torte in ga obdamo z obodom. Prilijemo kremo z gozdnimi sadeži (2-3 cm), pokrijemo s folijo za živila, postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi in strdi, najbolje čez noč.
 4. Na strjeno kremo položimo drugi biskvit in odstranimo tortni obroč. Pripravimo čokoladni preliv. V posodi segrejemo smetano s sladkorjem (ali po želji brez) in pustimo, da pride do vretja. Ugasnemo ogenj/ploščo in v vroči smetani stopimo čokolado, dodamo maslo, mleko in sol ter dobro premešamo. Prelijemo čez torto. Okrasimo po okusu.
zapiski
 1. Količine za pekač premera 22 cm.
 2. Po želji lahko enake sestavine uporabimo za pripravo sladice v kozarčku: biskvit nadrobimo na dno, dodamo kremo iz gozdnih sadežev, nadrobimo še nekaj biskvita in prelijemo s čokoladnim prelivom. Namesto nadrobljenega biskvita, lahko izrežemo krogce, ki se prilegajo kozarcu ali naredimo majhne 'tortice'.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.