Kokosova torta

Uh, kar nekaj časa je že minilo. In vsekakor sem s temi besedami začela že marsikateri zapis, hehe.

No, kaj se zadnje tedne dogaja pri nas? Dojenček raste in kmalu bo postala malčica. Vse, kar so mi prej govorili, je čisto res – “počaki, da malo zraste, boš skos letala za njo!” Dnevi, ko je nemočno ležala na igralni podlogi in strmela v igrače nad sabo, se zdijo stoletja daleč. Sedaj pride sama kamorkoli, povzpne se na karkoli in zanimivo ji je prav vse. Zlaganje čistega pribora iz pomivalnega stroja? Ni problema. Še raje ima, če ujame trenutek, ko v praznega nalagam umazano posodo – ni ga lepšega, kot polizati ostanke zajtrka z žlic. To obdobje je res pestro in zanimivo, vsekakor pa tudi naporno. Ampak ne bi se vrnila nazaj! Uh, to, ko opažam, kako me začenja to malo bitje razumet, kako povezuje besede, ki ji jih izrekam in se nanje odziva – to je vredno ogromno in nobena utrujenost me ne odvrne od tega, da bi se vrnila par mesecev nazaj. 

Da ne bom preveč dolgovezila, kakšno modrovanje lahko prihranim še za drugič. V zadnjem času je med mojimi prijateljicami precejšnji babyboom – pa tudi na sploh opažam, da je moja generacija (+/- 3 leta) prišla v rodno obdobje, hehe. In tako je včeraj na spored prišel še en babyshower presenečenja. Tudi meni so ga punce lani pripravile, letos pa sem bila jaz na drugi strani in prav podoživljala sem občutek, ko obstaneš odprtih ust. Imele smo se super, dobro jedle in pile, sama pa sem za to priložnost spekla Kokosovo tortico. Nežna, sočna, malce kiselkasta, ne preveč sladka, mmm … Res je bila dobra! 

img_20161015_143135

Kokosova torta
sestavine
  1. 3 jajca
  2. 125 g sladkorja
  3. 90 g moke
  4. 35 g nesladkanega kakava
  5. 300 g kokosovega jogurta
  6. 200 g sladke smetane
  7. 3 listi želatine
  8. 40 g kokosove moke
  9. 30 g sladkorja v prahu
postopek
  1. Cela jajca in sladkor stepamo z mešalnikom toliko časa, da nastane gosta puhasta zmes. Najlažje to storite v kuhinjskem mešalniku oz. robotu. Jajca morajo biti res dobro stepena - jaz jih stepam približno 7 - 8 minut.
  2. Nato k jajcem počasi postopoma presejemo moko v več korakih, med vsakim z lopatico dobro in previdno vmešavamo moko in kakav. Maso zlijemo v model za biskvite premera 18 cm in pečemo 30 minut na 180°C.
  3. Za kremo: liste želatine namočimo v hladno vodo. Sladko smetano stepemo, nato ji dodamo kokosov jogurt, kokosovo moko in sladkor v prahu. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu dodamo še želatino, ki smo jo namočeno rahlo oželi in raztopili v mikrovalovni pečici.
  4. Pečen biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo tri plasti. Prvo plast položimo na krožnik in okoli nje vpnemo obod. Navlažimo jo s parimi žlicami toplega mleka, v katerega smo vlili malce ruma. Na prvo plast biskvita nadevamo polovico kreme, nato pa nadaljujemo postopek. Druga plast biskvita - zopet navlažimo - druga polovica kreme in zaključimo s tretjo plastjo biskvita (ki jo prav tako navlažimo).
  5. Tortico čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan uživamo.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

2 comments

  1. Teja Dolgan says:

    A lahko nekaj vprašam? Kako vam uspe tako lep rob po obodu torte? A je to res samo od tega, ker torto sestavljate v pekaču, ali na koncu kaj obrežete? Če ja, s čim? Res hvala vnaprej za namig, moje torte so vedno vegaste. LP, Teja

Dodaj odgovor