Keto korenčkovi mafini

Se še spomite, kako sem v svoji zadnji objavi jedla svoja čustva s pomočjo čokoladne torte? In se še spomnite, kako sem si obljubila, da se nezdravim pregreham ne bom predajala predolgo?

Torej, danes vam ne bom dajala razlogov, da se od žalosti ‘nažrete’ do onemoglosti in nepremično obsedite pred deveto sezono Prijateljev. Danes bomo pekli keto mafine, še prej pa vam bom napisala nekaj koristnih nasvetov, ki so meni pomagali na poti iz čustvenega prenejedanja.

Processed with VSCO with f2 preset

Čeprav na prvi pogled zgleda težko in skoraj nemogoče, je ob večjih življenjskih prelomnicah potrebno vzpostaviti nov ritem življenja, novo rutino in najti nekaj, kar nas bo gnalo naprej in ne bo odvisno od nikogar drugega razen nas samih. In to definitivno niso štiri vrečke čipsa poplaknjene s kartonom čokoladnega mleka, no, vsaj dolgoročno ne. Hrana se marsikomu zdi najboljša oziroma najlažja rešitev. Iz lastnih izkušenj govorim, če rečem, da ljudje preveč pogosto iščemo razloge zakaj smo slabe volje in izgovore, zakaj nam je danes oproščeno, da do popolnosti izpraznimo lasten hladilnik, pol sosedovega, zraven pa po telefonu iščemo potencialne žrtve, ki bi nam bile za solidno ceno pripravljene dostaviti najbolj masten sirov burek in Nutello.

Ne bom preveč ‘pametna’ saj se sama še vedno kdaj pa kdaj znajdem v takšnem začaranem dnevu, ko se mi enostavno ne da potruditi, da bi izplavala iz slabe volje ampak se ji raje popolnoma predam, vendar en dan na vsake toliko časa ne naredi prevelike škode, ne smemo pa dovoliti, da se ta dan spremeni v teden, mesec, leto… Da vsak ponedeljek postane ‘nov začetek’, ker danes bom pa res začela zdravo jesti in telovaditi.

Processed with VSCO with f2 preset

Naj vam izdam majhno skrivnost. Ponedeljki nimajo nikakršne čarobne moči, ki je torki, srede in četrtki ne bi imeli. In čeprav se vedno znova prepičujemo, da bo tokrat drugače, običajno ne delujejo in ne bodo delovali, dokler se ne bomo sami pri sebi odločili, da je čas, za spremembo. Čas, da sami sebi damo najboljšo možnost živeti življenje, kakršnega mislimo, da zaslužimo.

Pri meni ni bil ponedeljek. Bila je bedna, siva novembrska sreda šest let nazaj, ko me je opazka prijatelja opomnila na to, da so se mi vse požrte Nutelle počasi ampak zanesljivo začele poznati na vseh mestih, kjer to res ni bilo potrebno. S spremenjenim načinom prehranjevanja sem začela še isti večer. Ne v četrtek in ne v ponedeljek.

Vsi bi radi kilograme izgubili na hitro, skoraj čez noč, vendar pa je to običajno izredno kratkoročna rešitev. Ključ do uspeha je postopno spreminjanje življenjskega stila. Sama zase recimo vem, da se nikoli, ampak res nikoli, ne bom odrekla sladkarijam. In do danes se jim nisem, sem pa njihovo količino močno zmanjšala. Redko mine dan, da ne bi svoje oblazinjene zadnje plati še dodatno podprla s kakšno žlico ali dvema Nutelle in dvomim, da se bo to v prihodnje kaj spremenilo. Naučila pa sem se, da ena žlica Nutelle ali en kos pice še ne pomenita ‘dnevne predaje’ v smislu: »Če sem pa to pojedla bom pa pospravila še ostanke včerajšnjega kosila, ostala dva kosa potice in banjico sladoleda, ampak jutri, jutri pa res ne bom več«.

Processed with VSCO with f2 preset

Vsak obrok je zgodba zase. Za zajtrk keto korenčkovi mafini, za kosilo pica, za večerjo solata. Ker dovolj verjamem v vaše kuharske sposobnosti, da predpostavljam, da ste sposobni prirpaviti solidno lahko solato, pico pa lahko kupite na vsakem vogalu, vam danes zaupam recept za zdrave korenčkove mafine.

 • Keto korenčkovi mafini
  Za mafine
  1. 25 dag naribanega korenja
  2. 1 limona
  3. 20 dag mandljeve moke
  4. 10 dag kokosove moke (nesladkane)
  5. 1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
  6. 6 jajc
  7. 15 dag sukrina
  8. Ščep soli
  Za kremo
  1. • 250 ml sladke smetane
  2. • 250 g sira mascarpone
  3. • 1 vrečka utrjevalca za smetano
  4. • 1 žlica sukrina (po želji lahko tudi več)
  5. • Vanilija v prahu
  6. • Cimet
  7. • Muškatni oreh (nariban)
  Mafini
  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, modelček za mafine namastimo z maslom ali pa vanj položimo papirnate košarice. Korenček naribamo, dodamo nastrgano lupinico ene limone in limonin sok. Mandlje, kokosovo moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo, da se znebimo večjih grudic. Rumenjake ločimo od beljakov in beljake stepemo skupaj s sukrinom in soljo. V beljake najprej vmešamo rumenjake in nato dodamo še korenje in suhe sestavine. Maso razdelimo v modelčke in pečemo 20 do 25 minut.
  Krema
  1. Sladko smetano stepemo skupaj s sukrinom in utrjevalcem. Mascarpone zmešamo z začimbami in na koncu vanj nežno vmešamo stepeno sladko smetano. Kremo namažemo ali nabrizgamo na pečene in ohlajene mafine.
  Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

Pa dober tek!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.