Pita z rdečo peso in feto

V spodnjem receptu vam ponujamo malce nenavadno uporabo rdeče pese. Večina si jo privošči v solati, nekateri v juhi, popularna je tudi v burgerjih, jaz pa sem jo tokrat uporabila v slani piti. Kombinacija je malce nenavadna in priznam, tudi sama sem bila skeptična. Zaman! Teli okusi so ravno dovolj prefinjeni, da tale pita lahko služi kot sofisticiran silvestrski prigrizek oziroma predjed. Ostanki pa drug dan (ali pa še za cel teden, če je bo slučajno kaj ostalo) za malico v službi. (Ob predpostavki, da 2. januar ne postane zopet praznik, hehe, tako dolgo namreč pita definitivno ne bo preživela.) Aja, in seveda – o A do Ž je tale pita narejena v SilverCrest Monsieur Cuisine aparatu. In krhkega testa definitivno nikoli več ne boste mesili na roke, to vam zagotavljam.

img_20161205_125654

Sestavine

Krhko testo

  • 225 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jajce
  • 60 g masla
  • 60 g moke

Nadev

  • 500 g kuhane rdeče pese
  • 1 čebula
  • ščepec suhega timijana
  • 2 žlici olivnega olja
  • pol čajne žličke soli
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • pest zamrznjenega brokolija
  • 2 jajci
  • 300 ml sladke smetane
  • 200 g feta sira

Postopek

Vse sestavine za krhko testo (razen vode) stresemo v posodo mešalnika Monsieur Cuisine. Vse sestavine dobro pregnetemo – 60 sekund, jakost 2. Dolijemo vodo in še enkrat premešamo – 30 sekund, jakost 2. Testo damo iz posode na pult, oblikujemo hlebček, ga zavijemo v folijo za živila in damo v hladilnik za 30 minut. 

Med tem pripravimo vse potrebno za nadev: peso narežemo na večje kose, damo v posodo in sesekljamo – 10 sekund, jakost 6.  Peso preložimo v drugo posodo in pomijemo posodo mešalnika. Vanjo damo – čebulo, olupljeno in narezano na četrtine, timijan, olje, sol, balzamični kis in sladkor. Vse skupaj najprej sesekljamo – 10 sekund, jakost 6. Nato pa kuhamo – 5 minut, jakost 1, temperatura 100°C. Na koncu dodamo še pest zamrznjenega brokolija in premešamo – 10 sekund, jakost 6. Nazadnje pripravimo še preliv – jajci in smetano damo v posodo in premešamo – 20 sekund, jakost 3.

Ohlajeno krhko testo razvaljamo in z njim obložimo pekač za pite. Čez testo položimo alu folijo ter potresemo z rižem – testo bomo pekli s t.i. slepo peko. Testo položimo v pečico, predhodno segreto na 180°C in ga pečemo 15 minut.

Ko je testo pečeno, odstranimo riž, nato pa na testo najprej razporedimo čebulo z brokolijem, nato potresemo rdečo peso, prelijemo s prelivom in na koncu po vrhu nadrobimo feta sir. Pito pečemo še približno 40 minut na 180°C.

img_20161205_125823

Dodaj odgovor