#StartajSlovenija: Gorki Chili + tortilja nadev

Še pred kakšnim letom si nisem mislila, da bom ravno jaz tista iz skupine, ki bo ob povabilu na testiranje pekočih čili omak dvigovala roke in navijala, da bi bila izbrana. Disclaimer: Še vedno se pekočih reči lotevam s skrajno previdnostjo in minimalnim doziranjem, kar pa štejem za veliko prednost, saj mi pekoči hudički tako še niso uspeli požgati vseh okuševalnih čutnic. Kljub pomanjkanju izkušenj se imam tako za precej verodostojen recenzentski vir. Tako sem torej precej samozavestno zagrizla (heh) v ambasadorsko vlogo, h kateri so nas povabili pri Štartaj, Slovenija! in Gorkemu Chiliju dovolila vstop v svojo novo kuhinjo (o moji selitvi pa malce več v katerem od prihajajočih zapisov).

1

Spodobi se in pravično je, da začnemo na začetku. Pri koroško-primorski navezi, ki jo sestavljata partnerja v zločinu Rok Iglar in Igor Tavčar. Začelo se je pred kakimi šestimi leti z nekaj sadikami na domačem balkonu. Kmalu pa sta improvizirani botanični vrt in ljubezen do gorkega prerasla v idejo, da v vrzel v kakovostni ponudbi naravnih izdelkov iz čilija dodata svojo izum – družino desetih omak, ki slišijo na ime Gorki Chili.

Omake lahko naročite prek spletne trgovine ali pa zavijete v najbližji megamarket Interspar.

6

Preizkušanje sem začela z najblažjo omako, Histrio, katere pekočnost so ustvarjalci ocenili s 3/10. Še dobro, ker seveda nisem preverila skozi kakšno odprtino bo omaka pritekla in kar nagnila stekleničko, iz katere je bušnil manjši slap. Priznam, malce me je presenetilo, ker sem bolj vajena tistih “pokrovčkov”, ki omogočajo kapljanje posameznih kapljic omake. Sicer pa se kar strinjam z oceno pekočnosti, ni bilo hudo, lep poudarek je dodala kosilu. Najboljši del pa je to, da se lahko pohvali z močno aromo, pa tudi okusom, tartufa.

3

Tako kot čokolado pri naslednji omaki, Choco, ki pa je že malce bolj ojštra, klasificirana s 6/10. Priznam, sama sem bila malo skeptična, ker se do čokolade obnašam zelo zaščitniško in ne maram, da se jo “kvari”, če sama čisto dobro deluje. Res pa je, da sem kulinarični zapečkar, ki svoja gurmanska obzorja širi počasi, ampak vztrajno. Choco je v Lousiani, v ZDA, na svetovnem tekmovanju v pekočih omakah (World Hot Sauce Awards 2015) zasedla tretje mesto v kategoriji latin style. Pobu pa se je precej dopadla …

… in zato je spoznavanje z naslednjo začel zelo pogumno, kar se je trenutek kasneje izkazalo za manjšo napako. All stars je namreč gorka 10/10 in če je takoj po ugrizu še govoril, kako mu nič ni, je čez nekaj trenutkov že zardel in malce lovil sapo. Jaz sem samo previdno namočila konček tortilje in potrjujem, da je omaka GORKA. Tako zelo, da je na svetovnem tekmovanju v pekočih omakah zasedla drugo mesto v kategoriji Ekstra hot!

4

In katera je bila najboljša “podlaga” za preizkus gorkih omak? Mehiška hrana! Ali vsaj slab evropski približek te. Koga hecam, recept za mesni nadev za tortilje v spodnjem okvirčku najbrž na nobeni točki ne spominja na avtentične mehiške prigrizke, ampak nama s Pobom so v taki obliki precej všeč in še vsakič nama je ratalo požret porcijo, ki je sicer primerna za štiri lačne odrasle.

7

Chili omako sva si dodala kar vsak na svojem krožniku, ker nekateri prenesemo manj ognja v ustih kot tadrugi, če pa ste suvereni glede svojega občutka doziranja, pa lahko nekaj kapljic omake dodate med ostale sestavine med samo pripravo nadeva. Za vsak slučaj pa ne pozabite tortilj postreči s kozarce mleka, ki bo uspešno nevtraliziral vaše morebitne napake. Dober tek! : )

8

Mesni nadev za tortilje
sestavine
  1. olivno olje
  2. 2 manjši čebuli
  3. rdeča paprika
  4. zelena paprika
  5. 3 manjši paradižniki
  6. 3 stroki česna
  7. 500 g mletega mesa
  8. 3 korenčki
  9. ščep timijana
  10. ščep popra
  11. žlička soli
  12. 4 žličke mlete rdeče paprike
  13. 3 do 4 žlice paradižnikove mezge
  14. sir (nariban)
  15. nacho sir
  16. pšenične tortilje
postopek
  1. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na manjše kocke, korenje olupimo in ga narežemo na tanke kolobarje. Na segretem olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni in dodamo papriko. Pražimo, dokler se ne zmehča, in dodamo še paradižnik. V ponev stisnemo še česen in pazimo, da ga ne zažgemo, ker potem zagreni okus.
  2. Ko zadiši po praženem česnu, dodamo mleto meso in ga dobro popražimo. Meso bo spustilo vodo. Ko ta izpari, dodamo vse začimbe, korenje in paradižnikovo mezgo. Zalijemo s približno 3 dcl vode, pokrijemo in vsaj pol ure kuhamo na nizkem ognju.
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko. Tortilje nadevamo z mesom, naribanim sirom, jih zvijemo in eno zraven druge naložimo v pekač. Čez njih doziramo izdatno dozo nacho sira in pečemo 10-15 minut na 200° C, da se nacho malce zapeče.
zapiski
  1. Chili omako lahko dodamo že v samo pripravo nadeva ali na koncu, ko je že postreženo. Priporočamo slednje, saj ima vsak svoj prag tolerance pekočnosti.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor