Stroganov in njihova govedina

Naj bi bila huda zima, ko je kuhar družine Stroganov oziroma Stroganoff moral za potrebe obiska pripraviti kosilo. Vsa govedina je bila zamrznjena, zato je še kar zamrznjeno rezal na koščke in nastala je omenjena govedina Stroganov. Mene tole še najbolj spominja na golaž. No, v resnici pa sem želela prikazati, kako lahko Monsieur Cuisine kuha tudi mesne jedi in ne samo juhe, omake, sladice, smoothije itd. In odlično se je odrezal. Ker je pokrov neprodušno zaprt, se je govedina v relativno kratkem času skuhala tako zelo, da je v ustih kar razpadla. No, jaz sem sicer uporabila paketek govedine v koščkih za golaž iz Lidla in jasno, vmes se je našel tudi kakšen malo bolj čvrst kos mesa. Ampak nič hudega – taki koščki dajo največ okusa, malo telovadbe za čeljusti pa tudi ne škodi, hehe. 

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česa
  • 50 g slanine
  • 2 žlici olja ali masla
  • 250 g šampinjonov
  • 500 g mesa
  • 60 g paradižnikovega koncentrata
  • 120 g kisle smetane
  • 100 g belega vina
  • 100 g vode
  • 1 jušna kocka
  • 40 g moke
  • 10 g dijonske gorčice
  • 20 g worchesterske omake
  • 1 žlička rdeče paprike
  • 1 žlička soli
  • svež peteršilj

Postopek

Najprej se bodo z rezilom in posodo našega super stroja pobližje spoznali čebula, česen in slanina. Čebulo olupimo in narežemo na četrtinke, prav tako olupimo česen, nato pa vse skupaj (tudi slanino) sesekljamo – 5 sekund, jakost 5. Nato dolijemo olje in vse skupaj kuhamo – 2 minuti, jakost 1, temperatura 100°C

Dodamo še gobe, ki smo jih narezali na rezine, ter kuhamo – 5 minut, jakost 1, temperatura 100°C.

V zadnjem koraku pa v posodo dodamo čisto vse preostale sestavine – meso, paradižnikovo mezgo, kislo smetano, jušno kocko, moko, dijonsko gorčico, dolijemo še vodo, vino, worchestersko omako in vse začimbe, ter kuhamo – 30 do 40 minut, jakost 1, 100°C. Čas kuhanja je povsem odvisen od mesa – vmes med kuhanjem kar poskusite, če je že dovolj mehek. Še to moram povedati – moji koščki so bili precej veliki, zato jih mešanje z rezilom na jakosti 1 ni zmlelo oziroma pretrgalo. Če imate bolj mehke dele mesa ali pa manjše koščke, potem lahko brez problema uporabite globoki nastavek za kuhanje na pari – vse sestavine za omako zlijte v posodo, meso pa naložite v nastavek. Tako se meso ne bo poškodovalo, vseeno pa se bo fino skuhalo nad omako. 

Dodaj odgovor