#StartajSlovenija: Barba Sol

Sol. Najpomembnejša od začimb. Če se kulinarični pripravek še tako ponesreči, zadostna količina slanice izniči vse napačne okuse in nadvlada brbončicam. Kar ni nujno cilj našega gurmanskega popotovanja, heh. Priznam, jaz bi najbrž kar takoj umrla, če mi vzamete sol. (Za kar bi vam moje zdravje bilo najbrž hvaležno, ker za visok pritisk poskrbijo že izdatne količine kofeina.) Brez soli so jedi pač puste, pika. Že Martin Krpan je prepoznal vrednost belih kristalov in nato konsistentno kršil zakonodajo s tranzitom neprijavljenega blaga, da je severnim sosedom lahko dobavljal belo zlato.

Čez stoletja smo se ljudje kar precej razvadili, da je sol vedno na dosegu roke, in jo vneto vtiramo v vse mogoče. Presneto, sama si razen kakšnega peciva skoraj ne morem predstavljati, da bi obrok dokončala brez ščepa soli! Sicer nisem nikoli pomislila, da bi sol na kakršenkoli način nadgrajevala, kar pa ne morem reči za Davorja Podbevška, ki se je nekega dne, kar tako mimogrede, spomnil, da bi soli primešal mešanico domačih začimb. Kmalu pa je lastno linijo ročno delane soli z začimbami, ki sliši na ime Barba Sol. Več o njej je moč izvedeti v Štartaj, Slovenija!, izdelek pa lahko podprete z nakupom v megamarketih Interspar.

Barbo Sol, katere glavna sestavina je nejodirana nerafinirana sol, lahko uporabimo tik pred koncem priprave ali pa tik pred postrežbo katerekoli jedi, ki potrebuje vsaj malce slanega. Na fotografijah manjka še tretja članica družine, BBQ Pink, jaz pa sem preizkusila Barba Sol Zelišča in Barba Sol Vino. Prvo, zeleno, sem zavohala že takoj sem odprla, slastna mešanica mediteranskih zelišč me je takoj spomnila na poletje. Pri soli z vinom, priznam, sem morala vdihniti malce globlje, da so ga moje čutnice zaznale, je pa tako krasne barve, da blažja aroma ni predstavljala bistvenega problema.

Barba Sol sem preizkusila na najbolj preprosti jedi tega sveta. Cel krompir sem skuhala, olupila, razpolovila in še na vročega položila koščke masla. Oooo, kako lepo se je stopil in namastil mojo večerjo! : ) Krompir sem nato posolila z Barba soljo in moram reči, da je bilo slano, kar je kar okej, če preizkušaš sol. In bilo je dišeče, kot še nikoli prej! Njam, komaj čakam, da tazeleno preizkusim ob kakšni pečeni ribi ali pa za pripravo mediteranske zelenjave!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.