Ena čisto navadna rižota

Tale receptura res ni znanstvena fantastika. Je pa v resnici odličen prikaz, kako v SilverCrestovemu Monsieur Cuisinu pripraviti riž. En tak, ki se sam skuha. Saj vem, skuhati riž ni nobena znanstvena fantastika. Ampak meni ga vedno kaj zakuha, tale riž, hehe. Sploh na indukciji. Ne moreš ga pustiti, da se sam kuha, brez mešanja, ker se mi vedno prime na posodo. Potem je tu vedno vprašanje koliko vode, pa a ga po koncu kuhe odcedimo ali ne, pa ali bo sprejet ali to ali ono … V glavnem, riž nikoli ni bila moja komfortna cona, zato sem prav vesela, da se ga v omenjeni napravi pripravi brez hujših travm. Moj riž je bil še malo oplemeniten, za Italijane bi bila to že cela rižota, po želji pa seveda dodajajte sestavine čisto po vaših željah. Moj recept pa je šel takole …

Sestavine

  • polovica čebule
  • 1 strok česna
  • en majhen kupček peteršilja
  • 50 g olivnega olja
  • 300 g riža
  • 100 ml belega vina
  • 800 ml jušne osnove (zelenjavne, kokošje, goveje …)
  • 20 g masla
  • četrtina hokaido buče

Postopek

Najprej sesekljamo čebulo, česen in peteršilj – vse skupaj damo v posodo in nastavimo jakost 7, 3 sekunde.

Z lopatko postrgamo ob straneh, nato pa dodamo olje in kuhamo – 2 minuti, jakost 1, temperatura 100°C

Nato na rezilo dodamo nastavek za stepanje – jaz mu rečem kar metuljček, hehe. V posodo pa stresemo še riž in dolijemo belo vino ter vse skupaj pražimo 2 minuti, jakost 1, temperatura 100°C

Še zadnje dejanje – k rižu dolijemo jušno osnovo (ali pa 1 jušno kocko in vodo) ter kuhamo 25 minut, jakost 1, temperatura 100°C

Hkrati pa soparimo tudi bučo, ki jo na koncu dodamo rižoti – bučo narežemo na manjše koščke in razporedimo na pladenj na nastavku za kuhanje na sopari. Pomembno! Bodite pozorni, da buče na pladnju ni preveč, saj potem sopara ne bo mogla vstopati v nastavek in se bo buča kuhala veliko dlje. Mene je izučilo, hehe. 

Rižoti na koncu vmešamo 20 g masla, še dosolimo in popopramo, prav tako ji primešamo bučo in to je to. 

 

Dodaj odgovor