Grahova juha

Največja prednost našega Gospodiča je zagotovo to, da zna mešati in kuhati. Pa da zmiksa karkoli neverjetno hitro in neverjetno močno. Pa da je po kuhi umazana ena sama posoda. Hm, v resnici se ne morem odločiti, kaj mi je všeč najbolj. Najverjetneje res to, da imam čim manj umazane posode. Da se lahko sita in dobre volje, zleknem na kavč in počivam nadaljnjo uro. No, o tem, kdaj sem to nazadnje počela, kdaj drugič, hehe. Ampak lepo bi bilo. Če ne drugega, imam pa vsaj kuhinjo pospravljeno. In toplo, sladkasto, zeleno zimsko juho v želodčku, ki me prijetno greje v teh mrzlih dneh.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 krompir
  • žlica masla (cca. 20 g)
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • 1 jušna kocka (če nimate jušne osnove)
  • 2 pločevinki graha (vsega skupaj cca. 500 g graha)
  • 200 g šunke

Postopek

Čebulo olupimo, narežemo na četrtine in damo v posodo. Sesekljamo jo na jakosti 7, 3 sekunde. Čebulo postrgamo s stranic posode in ji dodamo maslo ter vse skupaj pražimo – jakost 1, 2 minuti, temperatura 100°C

Med tem olupimo krompir. V posodo zlijemo 1 liter vode ter jušno kocko (ali 1 liter jušne osnove), krompir pa narežemo na kocke in ga natresemo v nastavek za kuhanje. Posodo pokrijemo in vse skupaj kuhamo 17 minut, jakost 1, temperatura 100°C

Krompir pretresemo v tekočino, prav tako dodamo odcejen grah – vse skupaj skuhamo 3 minute na jakosti 1 ter temperaturi 100°C. Ko je vse skuhano, juho zblendamo – 10 sekund na jakosti 6. Po potrebi postopek ponovimo, dokler ne dobimo povsem gladke juhe. 

Juho oplemenitimo še s šunko – če vam ostane kakšen kos od božične večerje, ga na grobo sesekljajte in vmešajte v juho. 

Dodaj odgovor