In ko je vse skuhano, pomivanje!

Res je, da SilverCrestov Monsieur Cuisine veliko, veliiiiiiko dela opravi namesto nas. Sekljanje, mešanje, kuhanje … Ja, ni da ni. No, eno stvar pa le prepusti nam. In to (skoraj) v celoti. Pomivanje! Ampak ni panike, na tem mestu ponujam par super nasvetov, ki bodo tudi to, sicer neprijetno opravilo, ki mu ne gre ubežati, olajšali. Jaz sem hudo lena, kar se tiče pospravljanja TAKOJ po tem, ko je jed skuhana in pojedena, hehe. A veste gospodinje, ki grejo zvečer spat, kuhinja pa je taka, kot da nameravajo zjutraj zajtrk postreči s pulta in ne s krožnikov? No, jaz nisem taka. Mene posoda počaka do jutra. Je pa tudi res, da imam hudo travmo – kar se tiče ropotanja zvečer. Te besede sedaj pišem v mojo obrambo, da ne boste mislili, da sem res totalen gnoj od človeka, haha. V glavnem – naša tamicena res nič, ampak čisto nič ni spala kot novorojenček. In sedaj, ko zadnjih nekaj mesecev KONČNO spi, si pač zvečer ne upava galamiti, da je, BOGNEDAJ, ne zbudiva. Tako. No, sedaj pa k čiščenju Monsieur Cuisina, haha. 

Prvi trik za lažje čiščenje je tale: v umazano posodo nalijemo 1 L vode, malo detergenta za pomivanje posode, jo pokrijemo in nastavimo na funkcijo SF (ta funkcija je sicer namenjena soparjenju in ustvarja dodatno paro), jakost 1, približno 3 minute. Voda se bo segrela, nato pa samo zavrtimo vse skupaj za 10 sekund na jakosti 7. In boste videli, večji del umazanije bo odstranjen, samo še malo z gobico podrgnemo in je to to.

Vedno me grozno živcira, da se pri klasičnih blenderjih rezila ne da ostraniti. In potem se sprašuješ, ali je umazanija od današnjega smoothija očiščena, ali jo boš en delček dobil tudi v jutrišnjem zajtrku? No, Monsieur Cuisine poskrbi tudi za to. Posodo obrnemo na glavo, kjer najdemo eno ročko, ki jo premaknemo in rezilo brez problema odstranimo in temeljito očistimo. 

Pa ko smo že pri rezilu – berem, da se ga da super očistiti z jajčnimi lupinami. Npr. ko končamo s peko torte, pa se nam jajčne lupine itak valjajo po pultu. Stresemo jih v posodo, nalijemo toliko vode, da je rezilo pokrito in cca. 15-krat pritisnemo na TURBO tipko. Nisem preverila, ampak sliši se učinkovito, hehe.

Ena slaba lastnost so tudi neprijetne vonjave. Rešitev je, seveda, soda bikarbona. 2 žlički sode bikarbone, 1 liter vode in par žlic limoninega soka. Segrevamo 10-15 minut na SF funkciji, jakost 3.

Soda pa lahko pomaga še pri odstranjevanju nečesa drugega. Včasih se zgodi, da kuhamo malce predolgo ali na previsoki temperaturi. V takem primeru na dnu posode nastanejo madeži, ki jih odstranimo tako, da iz sode bikarbone in vode zmešamo gosto pasto, ki jo nanesemo na madeže in pustimo delovati 5-10 minut. Nato zdrgnemo z gobico in je zadeva rešena.

Z isto pasto, ko je opisana zgoraj, odstranjujemo tudi neprijetne vonjave s pokrova. Le-ta je namreč plastičen in nase veže vonjave še hitreje. S pasto ga premažemo, pustimo delovati 15 minut, nato pa dobro speremo.

In ko se nam v posodi kaj zažge? Ni problema. V posodo dajte polovico limone in jo sesekljajte – 10 sekund, jakost 9. Nato dolijte 400 g vode in segrevajte 10-15 minut na funkciji SF in jakosti 3. 

Še en zanimiv nasvet, ki sem ga našla, preizkusila pa ne, se pa sliši zanimivo. Če želite posodo hitro osušiti – v posodo dajte papirnate brisačke in zavrtite za par sekund na jakosti 1. Naj mi kdo javi, kako se obnese, če se bo lotil tega eksperimenta, hehe.

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.