Zakaj marati mraz

Prejšnji vikend sem se še kopala v morju in sončila na plaži. V kopalkah, da ne bo pomote. Govorim o 19. oktobru, ja. Vreme je bilo na Primorskem res lepo in tudi toplo, tako da smo ga z družino izkoristili še za zadnje kopanje letos. Včeraj pa mi dragi ob kosilu reče, da bi lahko šla ta vikend kaj na sneg. Grdo sem ga pogledala in mu povedala, da se bom snegu izogibala toliko časa, kolikor bo le možno. Čisto navdušeno me je prepričeval, da bi bilo res hudo biti en vikend še na morju in se kopati, naslednji pa že hoditi po snegu nekje v hribih. Zamisel kot taka res ni slaba, priznam, poudarja raznolikost in zanimivost naše male državice in je na nek način provokativna, ampak … ne.

Kot sem že večkrat povedala, obožujem poletje in toploto, tako da je jasno, kakšen je moj odnos do mraza in zime. In snega. Dokler mi ni treba biti na mrazu, gaziti po kakšni snežni brozgi po mestu ali karkoli sličnega, je še v znosno. Priznam, sneg v hribih mi je všeč in je lahko tudi zabaven, če sem primerno oblečena in opremljena z gamašami, da lahko po njem gazim in se vanj mečem. Ampak tukaj se vsa ljubezen konča. Kratki dnevi in pomanjkanje svetlobe mi poberejo veliko energije, tako da vsekakor pozimi porabim veliko več elektrike, ker imam prižganih kar čim več luči, da si priskrbim dovolj visoko dozo svetlobe, četudi umetne, da ne postanem depresivna v tem delu leta. Pomanjkanje svetlobe in mraz me enostavno upočasnita, kar zabubila bi se v svoj kot in ne počela prav veliko. Prav to sva naredila dan ali dva nazaj, ko je postalo mraz. Zabubila sva se pod dekico na kavč, si pripravila nadaljevanke in skuhala vročo čokolado.
 
 
 
 

 Stvar je silno preprosta. Iz omenjenih sestavin sem dobila slabe tri skodelice čokolade. Odmerila sem 7 dl mleka. Del sem ga uporabila, da sem v homogeno zmes zmešala vrečko čokoladnega pudingavrečko vanilijevega sladkorja in dve žlici nesladkanega kakava, preostali del pa sem zlila v kozico in ga začela greti. Mleku v kozici sem dodala še rebro temne in dve rebri mlečne čokolade, ki sem jih zlomila na koščke in jo med mešanjem v toplem mleku stopila. Ko je mleko zavrelo, sem ga odstavila s plošče, mu dodala pudingovo zmes in med mešanjem kuhala še par minut. V predalu so se mi čisto po naključju (koga farbam?) valjali marshmallows-i, tako da sem jih par narezala na manjše koščke in z njimi okrasila vročo čokolado. Dobro posladkajo čokolado za tiste, ki ste bolj od sladkega. Ostali pa si raje privoščite kakšen drug dodatek k čokoladi, če bi si jo radi popestrili. Na primer čili, cimet, poljubne zmlete oreščke ali celo kapljico ali dve priljubljene žgane pijače. Kombinacij je nešteto. Lahko se igrate s suhim sadjem ali v mleko dodajate odmrznjeno sadje. Postite domišljiji prosto pot.
 
Vsekakor se bom tudi sama v naslednjih mesecih poigrala z različnimi okusi in dodatki vročim čokoladam. Verjamem, da bodo šle dobro v promet. Mogoče mi postanejo mrzli meseci zato malo bolj všeč.
 
vroča čokolada
sestavine
  1. 7 dl mleka
  2. vrečka čokoladnega pudinga
  3. vrečka vanilijevega sladkorja
  4. dve žlici nesladkanega kakava
  5. rebro temne
  6. dve rebri mlečne čokolade
postopek
  1. V deci mleka zmešajte puding, vanilijev sladkor in nesladkani kakav, preostalo mleko zlijte v kozico in ga pogrejte. V njem stopite obe čokoladi. Ko mleko zavre, ga odstavite s plošče, mu dodajte pudingovo zmes in med mešanjem kuhajte še par minut.
zapiski
  1. Svojo vročo čokolado lahko začinite s poljubnimi sestavinami, na primer: cimet, čili, mleti oreščki, sadje (suho v koščkih ali zmrznjeno stopljeno) ipd.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.