Čokoladni mousse. Brez 28 pripomočkov.

Uh, se spomnim, ko sem prvič delala mousse. Seveda je bil po receptu Julie Child, kaj pa drugega. Ena posodica za topit čokolado in maslo. Druga posoda za stepat beljake v sneg. Tretja posoda za stepat rumenjake s sladkorjem. Ne pozabimo termometra. In podaljška. In še eno posodo z vodo, ker rumenjaki se stepajo nad soparo. In potem imamo najbrž še en kup druge opreme, pa sem ta kompliciran postopek že nekaj časa nazaj poteptala globoko v spomin, do katerega ne dosežem več. Ker taka priprava je preprosto – too much. Tu mač. Ni čudno, da so američani iznašli enostaven mousse – ko stopljeno čokolado vmešajo v stepeno smetano. (Kar, seveda, ni tapravi mousse.) Saj ne rečem, dober je in če je treba je treba, ampak za nek preprost posladek kar tako, da vse skupaj izpade malo bolj fino in elegantno in da ga lahko (malce vinjeni) postrežemo za silvestra … je pa preveč. Ampak, sedaj imamo SlverCrestovega Monsieur Cuisina. Nič več ni preveč. Sedaj je vse samo … en dva tri. 

Sestavine

  • 200 g temne čokolade
  • 200 ml sladke smetane
  • 4 jajca
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec soli

Postopek

Čokolado najprej nalomimo na koščke, jo stresemo v posodo in zmeljemo v še manjše koščke – za 10 sekund jo zavrtimo na jakosti 6. Potem ji dodamo 50 g smetane in vse skupaj stopimo na jakosti 2, pri temperaturi 50°C za 4 minute

Med tem si pripravimo en kozarček, v katerega bomo dali beljake, rumenjake pa pridružimo stopljeni čokoladi. Nato rumenjake in čokolado premešamo – 15 sekund, jakost 4

Žal ne bo šlo brez dodatne 1 umazane posode, ampak to še vseeno odtehta 27 drugih po prejšnji metodi, hehe. Čokoladno zmes sedaj prestavimo v drugo posodo, posodo Monsieur Cuisina pa temeljito pomijemo in dobro osušimo. Vanjo vlijemo preostanek smetane in jo stepemo – 30 sekund, jakost 4. Stepeno smetano pridružimo čokoladi v ločeni posodi, ter ponovno pomijemo posodo Monsieur Cuisina. 

Stepemo še beljake – dodamo jim žlico sladkorja in ščep soli, ter jih stepamo – 3 minute na jakosti 4

Na koncu beljakom dodamo smetano in čokolado in vse skupaj še zadnjič premešamo – 20 sekund, jakost 3. Mousse vlijemo v kozarčke in ohladimo čez noč ali najmanj za 4 ure. 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.