Praznična večerja: Korenčkova juha malo drugače

Pa se bliža koncu, ta moj veseli december. Čas, ko raztegujem stene želodca, meje dobrega okusa, zmožnosti denarnice in navdušenje do druženja. Letos se obnašam še posebej dekadentno – toliko hrane in alkohola, kot sem zaužila v zadnjih dneh, si po moje zasluži že kakšno nagrado. Dobila bom pa samo izdatno drgnjenje stegen, saj vem. In čisto sama sem si kriva. *regrets nothing*

Enivejz, do konca leta in lomljenja novoletnih zaobljub pa nas loči še več kot teden in vse dve praznični večerji, zato se spodobi, da vas malo pockrljamo s tradicionalnim slavnostnim Bormašina za punce menijem. Že našim tretjim! Po prvem, izjemno baročnem, nam je pri drugem uspelo dovolj časovno in sestavinsko optimizirati jedilnik, da smo druženje zaključile še pred večerom in brez počenih želodcev. Brez sramu priznavamo, da smo prave pujse pepe, ko se pred nas postavi poln krožnik, zato je bolje, da si že uvodoma postavimo količinske omejitve.

 

Po dveh glavnih jedeh, ko sem minula leta med iskanjem idej skoraj zabrisala kuhalnico med biološke odpadke, sem se letos uspešno dokomolčila do zadolžitve za pripravo predjedi. Češ, bom pa tokrat krmarila po liniji malo manjšega upora. Pa mi moji zametki gurmanstva niso dovolili, da bi se do pike držala recepta za korenčkovo juho, ki sem si jo izposodila za navdih od Lidlovega Mateja.

Ta se je držal načela, da s korenjem ne gre zgrešiti, jaz pa se minulo soboto nisem počutila kot tapravi zajc in sem si v pisker dovolila zabrisati še bučko pa cvetačo, nekaj indijskih začimb ter malo čili omake. Župi sem nato dodala še najbolj preproste žličnike iz pšeničnega zdroba, če si pa želite zakomplicirati življenje, vas vabim, da pokukate v naš arhiv.

Podrobnosti recepta najdete v okvirčku spodaj. Naj se neskromno pobaham, da sem recept kuharskega mojstra uspela celo izboljšati, hehe. Če ste brez idej, s čim letos razvajati brbončice najljubših, pa naj v naslednjih dneh vaša miška še kaj zaide na naš blog. Jutri recept za tapravo božično solato pripravlja Tina. : )

 

Korenčkova juha z žličniki
sestavine
 1. dve čebuli
 2. 1 kg korenja
 3. 1 bučka
 4. pol glave cvetače
 5. žličko ingver
 6. čili omaka
 7. curry
 8. kurkuma
 9. muškatni orešček
 10. sol
 11. poper
 12. 100 g masla
 13. sok pol limete
 14. ---
 15. kisla smetana
 16. ---
 17. dve jajci
 18. sol
 19. pšenični zdrob
postopek
 1. Sesekljano čebulo popražimo na olivnem olju. Ko postekleni, dodamo preostanek na kocke narezane zelenjave. Pražimo nekaj minut.
 2. Dodamo nariban ingver in nekaj kapljic čili omake. Po okusu začinimo še z ostalimi začimbami. Dolijemo vodo, pa prekrije vso zelenjavo, pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.
 3. Ko se zelenjava skuha, dodamo maslo in sok limete ter vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko žametno juho. Pred postrežbo dodamo še kislo smetano, približno žlico na krožnik.
 4. Medtem ko se zelenjava kuha, pripravimo še žličnike. Najpreprosteje je v rahlo osoljena razžvrkljana jajca umešati toliko žlic pšeničnega zdroba, da dobimo gosto zmes.
 5. Pustimo jo stati, dokler ne zavre voda, v katero z žlico oblikujemo zdrobove žličnike. Kuhamo, dokler se ne zmehčajo.
 6. Dodamo jih v korenčkovo juho s kislo smetano in postrežemo.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.