Praznična večerja: Tunine kroglice v paradižnikovi omaki in sredozemska polenta

Praznični dnevi so že tu, vsako leto pridejo prej in vsako leto zmanjka dni, da bi jih zaužila v miru, brez pretirane panike, kako z darili in podobne neumnosti. Nekateri ljudje obožujejo praznike, ker jih povežejo z družino, ker radi okrasijo svoj dom in jim bleščeča smrekica nariše nasmeh na obrazu. Na drugi strani pa so tisti, ki jim prednovoletni prazniki predstavljajo predvsem stisko. Ker nimajo denarja, da bi obdarili svoje najbližje, ker se počutijo sami, ker so skregani s potrošnjo ali zaradi čisto tretjih, osebnih razlogov. Vsak si praznike, kot tudi vsak svoj dan, kroji po svoje.

Sama jih poskušam zaužiti in uživati kolikor se le da. Stresu obdarovanja se sicer težko, a vsako leto bolj spretno izognem, privoščim si trenutek ali dva zase in predvsem se potrudim, da preživim kakšno uro, popoldne, večer ali dan s tistimi, ki so mi najbolj pomembni. Med njimi so tudi punce, s katerimi soustvarjam tale okusni blog. In letos smo se, lahko rečem, že tradicionalno dobile na praznični večerji, na kateri smo pripravile praznični meni in poskrbele za svoje brbončice, pa tudi za vaše, če se boste odločili in večerjo (vsaj delno) poustvarili.

Kako si razdelimo, katera kaj pripravi? Ker nas vseeno ni toliko, obvelja demokracija z odtenki ‘prva pride, prva izbira’. Je pa tako, da če katera katerega hoda raje ne bi pripravila, se dogovorimo drugače. Pa ker, kot sem že omenila, kuhamo tretjič, si poskušamo jedi razdeliti tako, da ne kuhamo vsako leto istih hodov, ampak se v njih preizkušamo izmenično. Ker sem prvo leto pripravljala predjed in lani sladico, se mi je zdelo logično, da sem letos na vrsti za glavno jed. Zdi se mi, da sta glavna jed in sladica najpomembnejši sestavini praznične večerje oz. sta najbolj pod žarometi, zato se počutim malce bolj pod pritiskom, ko izbiram, kaj pripraviti. Letos sem se po pomoč zatekla kar k priljubljenemu Jamieju Oliverju, ki na svoji spletni strani ponuja res ogromno zanimivih receptov. Ko sem po nekaj urah, našla nekaj ustreznih kandidatov in kombinacij, sem se naposled odločila za kombinacijo sredozemske polente s tuninimi kroglicami, za katere Jamie obljublja, da niso nič manj slastne od mesnih in moramo priznati, da so okusi reszanimivi in da nismo prav nič pogrešale mesa pri tokratni praznični večerji. Pred vami sta torej recepta za praznično glavno jed letošnjega decembra na obisku pri bormašincah.

Tunine kroglice v paradižnikovi omaki
paradižnikova omaka
  1. olivno olje
  2. 1 manjša nasekljana čebula
  3. 4 nasekljani stroki česna
  4. žlička posušenega origana
  5. 800 g paradižnikov v pločevinki ali paradižnikove mezge
  6. sol, poper
  7. šopek nasekljanega peteršilja
tunine kroglice
  1. 400 g sveže tune
  2. olivno olje
  3. 55 g pinjol
  4. 1 poravnana žlička cimeta
  5. 1 žlička posušenega origana
  6. sol, poper
  7. šopek nasekljanega peteršilja
  8. 100 g krušnih drobtin
  9. 40 g naribanega parmezana
  10. 2 jajci
  11. sok 1 limone
postopek
  1. Tuno narežemo na približno 2,5 cm velike kocke. V vroči ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo tuno in pinjole ter jih začinimo s cimetom, soljo in poprom. Pečemo par minut, vmes obračamo koščke tune, da se lepo popečejo. Vse skupaj damo v posodo na stran in pustimo, da se malo ohladi. Ponev prihranimo za kasnejšo uporabo.
  2. Tuni dodamo peteršilj, origano, drobtine, parmezan, jajci in limonin sok. Z rokami dobro premešamo, da dobimo maso. Iz mase oblikujemo kroglice, jih polagamo na krožnik, pokrijemo s folijo in damo za vsaj 30 minut počivati v hladilnik.
  3. V večji posodi na vročem olju in nizkem ognju počasi popečemo čebulo in česen, da posteklenita (kakšnih 10 minut), prilijemo paradižnike in dodamo preostale sestavine. Kuhamo približno 15 minut. Poskusimo, ali potrebuje kakšno dodatno začimbo. Po želji zmiksamo v gladko omako.
  4. Vmes na ponev, na kateri smo pekli tuno, dodamo malo olja in popečemo tunine kroglice, da postanejo lepo rjave na vseh straneh. Dodamo jih v paradižnikovo omako in serviramo.
zapiski
  1. Krušne drobtine lahko dodajamo postopno, da ne bodo kroglice preveč kompaktne. Prav tako nam bodo uspele z enim jajcem, pri čemer še bolj pazimo na količino drobtin.
Prirejeno po Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
Jamie priporoča testenine h kroglicam, meni se pa vseeno niso zdele dovolj praznične, zato sem se raje odločila za polento. In to obogateno z okusi, tako, ki preseneti. No, vsaj punce so bile navdušene nad okusom in so spraševale, kako sem pa to naredila. In res je hitro pripravljena, če se odločiš in uporabiš kar instant različico. Recept kar uporabite, tudi v kakšni drugi kombinaciji. 😉

Sredozemska polenta
sestavine
  1. 1/2 česna
  2. šopek sveže bazilike
  3. 125 g masla
  4. muškatni orešček
  5. (instant) polenta
  6. 400 ml mleka
  7. sol
  8. 70 g parmezana
postopek
  1. Na malo masla na nizki temperaturi popečemo česen, nato raztopimo še preostalo maslo. Skupaj z opranimi listi bazilike zmiksamo v gladko omako.
  2. Skuhamo polento. Glede količin mleka in polente se ozirajte na navodila na embalaži (moja polenta se je kuhala v razmerju 1:3, na koncu sem dodala še malo mleka, ker mi je bila pregosta). Polento lahko skuhate na mleku, mešanici mleka in vode ali samo na vodi, kot vam je ljubše. Ko je polenta kuhana, ji primešamo parmezan in narahlo omako z baziliko (ali jo polijemo po vrhu).
zapiski
  1. V zimskih mesecih navadno nimamo sveže bazilike na zalogi, se pa najde še kakšna v lončku v kateri izmed trgovin, tako da če se vam kolca po poletju, se lahko vseeno razvajate s poletnimi okusi.
  2. Sama sem za pripravo te priloge uporabila kar instant polento, ker je prav tako dobra, je pa veliko hitreje kuhana. Če si raje vzamete več časa in skuhate 'tapravo', ni nobenih ovir.
Prirejeno po Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor