Pite: vedno raje jih imam

Pite so se mi v zadnjem času priljubile. V preteklosti pa sem namesto njih veliko raje izbrala torto. Danes je morda malce drugače. In pite se zelo rada lotim. Tako kot pri tortah se lahko igram z različnimi okusi in kombinacijami, pripravim navadno testo, čokoladno ali s kakšnim zanimivim okusom, začimbo. Prav tako je z nadevom. Hkrati je pita nekoliko manj ‘fensi’ od torte, a še vedno prava poslastica ne zgolj za oči, ampak predvsem za brbončice v ustih. V katerem taboru ste pa vi? Ljubitelji_ce pit ali tort?

 

Tokrat sem pito pripravila za obiske prijateljev pri mojih starših. Odločila sem se za zanimivo kombinacijo meni ljubih okusov: vanilija, hruška in črni čaj. Dovolj nevtralno, da so všeč večini, a vseeno malo bolj posebno, predvsem zaradi zanimivega okusa, ki ga testu doda črni čaj.

Kot se mi velikokrat zgodi, ko sem na obisku pri starših, tudi tokrat nisem imela časa, da bi jo pripravila vnaprej, zato se je pita pri serviranju nekoliko razlezla, saj sem jo servirala še toplo. Če se mudi pojesti nekaj dobrega, se pač mudi. 😉 Mama je na krožnik dodala še kepico vanilijevega sladoleda, ki se je k topli piti res dobro podala. Naj vam povem, da je pite za naslednji dan ostalo bolj malo in da je bila nad njo navdušena tudi moja mama, ki sicer ni ravno ljubiteljica hrušk. Morda zveni pristransko, ampak pita je bila res odlična in vem, da bo poleg čokoladne pristala na seznamu tistih receptov, ki jih vedno znova pripravljam.

Prepričevanja, da jo poskusite, ne potrebujete več, ne? Samo še recept in nekaj časa, da jo pripravite tudi sami. Mogoče se povabim na košček. 😉

Vanilijeva pita s hruškami in črnim čajem
vanilijeva krema
 1. 4 rumenjaki
 2. 365 ml mleka
 3. 120 ml sladke smetane
 4. 100 g sladkorja
 5. 15 g škroba
 6. 1 žlica vanilijevega ekstrakta
 7. 60 g masla
testo
 1. 210 g moke
 2. 1 vrečka črnega čaja
 3. majhna žlička soli
 4. 150 g masla
 5. 40 g sladkorja
nadev
 1. 2-3 hruške
 2. 30 g sladkorja (ali manj)
postopek
 1. V manjši posodi zmešamo rumenjake. Drugo posodo postavimo na kuhalno ploščo, v njej zmešamo mleko, smetano, sladkor, vanilijo in škrob. Med mešanjem, da se škrob lepo raztopi, kuhamo približno 5 minut oz. da se nekoliko zgosti. Počasi, med mešanjem, primešamo 1/3-1/2 mlečne zmesi rumenjakom. Nato vse skupaj primešamo preostali mlečni zmesi. Vse skupaj kuhamo na nizki temperaturi še par minut, da se krema lepo zgosti. Na koncu primešamo še maslo, pokrijemo s plastično folijo in damo hladiti za približno 2 uri v hladilnik.
 2. V mešalniku zmešamo maslo, sladkor in čaj. Dodamo še moko in sol ter naredimo kepo testa. Zavijemo jo v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut. Pekač premera 26 cm namastimo z maslom in ga obložimo s testom. Pečemo v pečici na 180°C 20-25 minut.
 3. V pečeno testo nadevamo vanilijevo kremo. Narežemo ali naribamo hruške in jih zmešamo s sladkorjem (po okusu). Razporedimo jih po vanilijevi kremi. Pečemo v pečici na 180°C vsaj 30 minut. Pustimo, da se pita dobro ohladi, najboljša je naslednji dan, ko se vsi okusi lepo povežejo.
zapiski
 1. Če boste pito podobno okrosili s testom tudi na vrhu, si ga nekaj prišparajte, ko oblagate pekač. Lahko ga (vsaj delno) spečete že vnaprej skupaj s testom, saj se na vlažnih hruškah peče več kot 30 minut.
Prirejeno po Food and Wine
Adapted from Food and Wine
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.