Praznična večerja: Za piko na i, apple cider

Takole smo počasi, a zanesljivo prikorakali do zadnjega letošnjega recepta v sklopu božične večerje. S polnimi trebuhi, odpetimi hlačami in malo zarolanimi pajkicami, smo se prebile do sladice, ob kateri smo si že tako polne trebuhe še dodatno polnile z jabolčnikom.

Jabolčnik je ena izmed tistih super varijant, ki je primerna tako za mladoletne, z nekaj dodatki pa so nad njo navdušeni tudi tisti malce starejši, ki se ob koncu večerje brez ugovarjanja usedejo na sovoznikov sedež. Tisti, ki pa so razmerje med jabolčnikom in alkoholom zanalašč zamešali v korist slednjega, pa na tistega, čisto zadaj.

Me smo se, v duhu pravih mestnih gospa vsaka pripeljala s svojim avtomobilom, zato smo se alkoholu z nekaj težav raje odpovedale, enako pa svetujemo tudi vam, če ste letos na nehvaležnem mestu voznika. V tem primeru vam definitivno pripradata dve sladici!

Vesel, srečen, sit pa ne predebel božič vam želi komplet uredništvo najbolj poženščenega slovenskega kulinaričnega bloga!

Jabolčnik (Apple cider)
sestavine
 1. 6 – 8 srednje velikih jabolk
 2. Mešanica začimb (muškatni orešček, cimet, piment)
 3. Zvezdnati janež
 4. pomaranča
 5. Nekaj žlic medu
postopek
 1. Jabolka olupimo, odstranimo koščice in narežemo na koščke. Prelijemo z vodo tako, da so vsa jabolka pokrita. Dodamo začimbe in na kolobarje, skupaj z olupkom, narezano pomarančo. Postavimo na štedilnik in počakamo da zavre. Ko zavre, na majhnem ognju, delno pokrito s pokrovko, kuhamo še dobro uro, da se jabolka zmehčajo in skoraj razpadejo. Odstavimo z ognja, odstranimo zvezdnati janež in pomarančo ter po želji zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu po želji sladkamo z medom.
 2. Me smo sicer uživale v brezalkoholni verziji, smo se pa enoglasno strinjale, da bi bil dodatek česa močnejšega dobrodošla popestritev za odrasle.
 3. Čin čin!
zapiski
 1. Za 4 osebe
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

 1. Biba says:

  Tole pa nobenem primeru ne more biti cider :). Cider je mošt – lahko je fermentiran ali ne, kar vpliva na vsebnost alkohola.
  Tole je pa v najboljšem primeru jabolčna čežana.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.