Medena torta drugič, v čokoladni preobleki

Drage bralke in dragi bralci našega bloga polnega umazane posode in okusnih receptov. Želim vam, da bi vam uspelo kar največ receptov, da bi vsak dan bolj vešče vrteli kuhalnice, poguma za preizkušanje in ustvarjanje novih jedi, pester jedilnik, s katerim se boste razvaljali, predvsem pa topline in ljudi, s katerimi boste vse te dobrote delili in tudi njim pričarali nasmeh na obrazu. Ostale želje pa so vam že zaželeli drugi, ne? 😉

Tako, voščilo je spisano in sem vesela, da vam ga predajam v tej obliki, saj osebno ne bi bila tako izvirna in bi vam zaželela ‘srečnega pa zdrav’ga’. Najbrž sem že večkrat omenila, da sem večinoma socialno nespretna. Spadam v tisto skupino ljudi, ki ima sicer rada družbo, vendar se znajde predvsem v družbi poznanih, ‘small talk’ mi ne gre najbolje, sploh ne z nekimi bežnimi znanci, ki niso sami zelo zgovorni in me pritegnejo v svojo zgodbo. Ne vem, kaj bi ljudem rekla, o čem bi se pogovarjala, kaj bi jih vprašala, in velikokrat nisem prepričana, da vem, zakaj sploh bi kaj rekla. Ne gre za to, da mi zanje ni mar. Gre bolj za to, da sem tip človeka, ki se briga zase, nočem vstopati v zasebnost drugih. Mi bodo že povedali, če mi hočejo povedati. Včasih zaradi tega izpadem, da mi ni mar. Pa mi je, samo to kažem na druge načine. Vsekakor področje, na katerem moram v prihodnje delati. Morda za v letošnje novoletne zaobljube? Ali bolje plane, ki si jih bom letos, upam, pridno zapisovala v nov planer. O njem mogoče kdaj drugič več.

Zdaj je na vrsti kraljica tega zapisa – medena torta v čokoladni preobleki. Lanskoletna mi je bila tako všeč, da sem se odločila, da jo letos ‘preoblečem’ oz. predrugačim in naredim novo. Moj gospod ima rad čokolado, zraven je omenjal še neke jagode, tako da sem se lotila tukaj in nastala je dobrota, za katero delim z vami današnji recept. Priznati pa moram, da sem jo spekla še lansko leto, da smo jo imeli za skupno družinsko srečanje, ko smo se videli na novega leta dan. Vsaj z gospodovo družino.

medena torta v čokoladni preobleki
biskvit
 1. 60 g masla
 2. 30 g sladkorja
 3. 120 g medu (6 žlic)
 4. 4 jajca
 5. 24 g sode bikarbone (3 žličke)
 6. 460 g moke
 7. 30 g čokolade v prahu
 8. 40 g kakava v prahu
krema
 1. 0,9 l sladke smetane
 2. 450 g temne čokolade
 3. 450 g zmrznjenih jagod
 4. 3 žlice medu
 5. 1 žlička cimeta
čokoladni obliv
 1. 100 ml sladke smetane
 2. 100 g temne čokolade
dodatno
 1. 1 dl mleka
 2. žlička ruma
postopek
 1. V (stekleni) posodi nad vrelo vodo stopimo maslo, sladkor in med. Posodo odstavimo in malce ohladimo. Dodamo razžvrkljana jajca in mešanico moke in sode bikarbone. Zgnetemo v mehko testo, ki se ne sprijema več na roke (po potrebi dodamo moko).
 2. Pečico segrejemo na 200°C. Testo razdelimo na 8-12 enakih delov. Vsakega razvaljamo na tanko (biskvit bo še nekoliko vzhajal v pečici) v približno okroglo obliko in pečemo 3-5 minut. Biskvite ohladimo in obrežemo na želeno velikost.
 3. V posodi segrejemo smetano in ji dodamo čokolado. Mešamo, da se stopi v homogeno zmes, kuhamo pa na srednji temperaturi, da nam smetana ne zavre. Postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
 4. Tudi jagode raztopimo, sladkamo z medom in začinimo s cimetom. Ko voda dobro povre, jih še zmešamo v kašico z ročnim mešalnikom. Po želji pa pustimo večje koščke jagod. Tudi jagode pustimo, da se popolnoma ohladijo.
 5. Hladno čokoladno smetano stepemo, da dobimo čvrsto pariško kremo. Primešamo ji jagode.
 6. Začnemo sestavljati torto. Na podstavek položimo prvi biskvit, ga malo navlažimo z mešanico mleka in ruma (po želji rum izpustimo) ter premažemo s kremo (nič ne šparamo, ker se bo biskvit napil še smetane). Korak ponovimo do želene višine oz. dokler ne porabimo vseh plasti biskvita. Torto po želji premažemo še pri strani ali pustimo tako, da dobimo moderni 'nude' (beri: goli) videz.
 7. Na ognju pogrejemo smetano in v njej raztopimo čokolado. Ko se nekoliko ohladi s čokolado oblijemo torto. Okrasimo jo po želji.
 8. Pred serviranjem naj torta počiva v hladilniku vsaj 1 dan.
zapiski
 1. Sestavine zadostujejo za torto premera 26 cm ali več manjših. S premerom in višino se lahko poljubno igrate, vendar imejte to v mislih, ko pripravljate testo za peko (razvaljajte malo več kot na želen premer). Sama sem iz ostankov testa pripravila še dve 'porcijski' tortici premera lončka za čaj.
 2. Čokoladna različica medene torte je nekoliko bolj suha, zato jo dobro pokrijte, ko jo boste shranjevali. Na biskvit lahko pred kremo še dodatno namažete jagodno ali drugo marmelado. Kremi pa lahko dodate dodatne 'zimske' začimbe, kot so piment, klinčki ipd. Tudi jagode lahko zamenjate z drugim sadjem.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.