Dve piti, da se oddolžim za zamudo

Pred štirimi tedni sem bila doma pri starših, malo na obisku. Kupila sem si tudi novi planer, da bom jadrala skozi leto malo bolj organizirano in morda dosegla kakšno stvar več, kot bi jo sicer, če ne bi o njej razmišljala in jo načrtovala. Vanj sem na obisku vpisovala razne cilje, nekaj jih je bilo povezanih tudi s tem blogom in predvsem s kuhanjem in peko. Zastavila sem si, da bom svoje najdražje razvajala z dobrimi okusi in sladicami. Vsaj kakšno poslastico bom pripravila vsak mesec. In tako sem se lotila kar takrat, pri mojih doma. Spekla sem pito, ki sem si jo ogledovala že zelo dolgo, saj podobno strežejo v lokalni slaščičarni in se ji ne morem upreti. Torej skrajni čas, da recept preizkusim tudi doma – saj veste, domače naj bi bilo boljše. Manj umetnih snovi in manj praškov. Zmaga. Recept sem seveda našla v priljubljeni knjigi Alenke Kodele – Zavitki in pite, Založbe Kmečki glas. Toplo priporočam nakup. Katere koli njene knjižice. Ima jih še par in mislim, da posedujem vse ali skoraj vse iz te zbirke. Vsebujejo veliko receptov, veliko sem jih že preizkusila in sem zelo zadovoljna z njimi. Od piškotov, peciva, pit, zavitkov, tudi torte se najdejo in sladice v lončku. Ni da ni. Cena knjižic je tudi zelo dostopna. V glavnem, če radi kuhate oz. pečete po knjigah, se splača.

Kakorkoli, jaffa pito sem spekla pred štirimi tedni, predvčerajšnjim pa še drugo različico – limonino pito z belo čokolado in malinami. Zraven pa sem še preizkusila pripraviti domače kandirane pomaranče in limone. Te druge pite pred štirimi tedni nisem imela v planu. Sem pa imela v planu objavo recepta za jaffa pito, fotografije sem na naših družabnih medijih že objavila. Potem je pa prišla štorklja 10 dni prej in ni bilo časa za novo objavo na blogu, bilo se je treba popolnoma posvetiti novi družinski članici in moji novi vlogi. Priznam, da na objavo in recept nisem pomislila vse do pred par dnevi, ko sem že pogrešala peko in kuhanje in sem se zagnala v kuhinjo in spekla še limonino različico pite.

Tako sta pred vami dve verziji recepta, plus dodaten recept za kandirane pomaranče. Pokuševalci pit, so ju pohvalili, mama je pomarančno spekla že kmalu za tem, ko smo prvo pojedli, za zabavo, ki so jo imeli zaradi štorkljinega prihoda. Tako da si kar pogumno zapišite sestavine na listek za v trgovino in ob prihodu domov zavežite predpasnik in se lotite peke. In uživajte. 🙂

Jaffa pita
Testo
 1. 300 g moke
 2. 200 g masla
 3. 100 g sladkorja
 4. 1 žlička pecilnega praška
 5. limonina lupina ene limone
Pomarančna krema
 1. 500 ml pomarančnega soka
 2. nastrgana lupina 2 pomaranč
 3. 120 g sladkorja
 4. 2 vaniljeva sladkorja
 5. 4 rumenjaki
 6. 60 g škroba
 7. 200 ml sladke smetane
 8. 60 ml ruma
Čokoladni obliv
 1. 100 ml sladke smetane
 2. 200 g mlečne čokolade
postopek
 1. Za testo na roke ali v mešalniku dobro premešano vse sestavine, da dobimo kepo testa, ki jo zavito v folijo spravimo v hladilnik za 30 min. Nič bati, če je testo nekoliko mehko, odlično bo, ko bo pečeno. Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga razporedimo po pekaču, torej po dnu in robovih, in ga pečemo v pečici na 180°C, 15 min.
 2. Lotimo se kreme. V posodi zavremo pomarančni sok z vanilijevim sladkorjem. Preostale sestavine zmešamo v posebni posodi in med mešanjem prilijemo vrelemu pomarančnemu soku. Kuhamo na srednji temperaturi dokler se krema ne začne gostiti. Še toplo vlijemo v pečeno testo. Pito ponovno postavimo v pečico, še vedno na 180°C, tokrat za 20-25 min.
 3. Za piko na i pripravimo čokoladni obliv. V lončku segrejemo sladko smetano in v njej stopimo čokolado. Zmešamo do gladkega in prelijemo čez pomarančno kremo. Pustimo, da se ohladi in pred postrežbo pustimo počivati čez noč v hladilniku (ali vsaj par ur), da se okusi lepo povežejo. Se splača malo počakati. 😉
zapiski
 1. Okrasimo s kandiranimi pomarančami in/ali ostružki čokolade. Seveda lahko tudi s kakšnimi drugimi 'okraski' po želji in domišljiji. Morda z Jaffa piškoti. 😉
Adapted from Sladki in slani zavitki in pite
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
Še v prerezu. 😉

Limonina pita z belo čokolado
Testo
 1. 300 g moke
 2. 200 g masla
 3. 100 g sladkorja v prahu
 4. 1 žlička pecilnega praška
 5. limonina lupina 1 limone
Po želji
 1. maline, jagode, borovnice ali drugo sadje
Limonina krema
 1. 400 ml limoninega soka
 2. 100 ml pomarančnega soka
 3. nastrgana lupina 1 limone
 4. 120 g sladkorja
 5. 2 vaniljeva sladkorja
 6. 4 rumenjaki
 7. 60 g škroba
 8. 200 ml sladke smetane
 9. 60 ml ruma
Čokoladni obliv
 1. 100 ml sladke smetane
 2. 250 g bele čokolade (za kuhanje)
postopek
 1. Za testo na roke ali v mešalniku dobro premešano vse sestavine, da dobimo kepo testa, ki jo zavito v folijo spravimo v hladilnik za 30 min. Nič bati, če je testo nekoliko mehko, odlično bo, ko bo pečeno. Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga razporedimo po pekaču, torej po dnu in robovih, in ga pečemo v pečici na 180°C, 15 min.
 2. Na dno testa razporedimo maline ali drugo sadje po želji, recimo jagode ali borovnice in jih malo posladkamo.
 3. Lotimo se kreme. V posodi zavremo limonin in pomarančni sok z vanilijevim sladkorjem. Preostale sestavine zmešamo v posebni posodi in med mešanjem prilijemo vrelemu limoninemu soku. Kuhamo na srednji temperaturi dokler se krema ne začne gostiti. Še toplo vlijemo v pečeno testo, čez sadje. Pito ponovno postavimo v pečico, še vedno na 180°C, tokrat za 20-25 min.
 4. Za piko na i pripravimo čokoladni obliv. V lončku segrejemo sladko smetano in v njej stopimo čokolado. Zmešamo do gladkega in prelijemo čez limonino kremo. Pustimo, da se ohladi in pred postrežbo pustimo počivati čez noč v hladilniku (ali vsaj par ur), da se okusi lepo povežejo. Se splača malo počakati. 😉
zapiski
 1. Okrasimo s kandiranimi limonami ali pomarančami. Lahko tudi s čokoladnimi ostružki, koščki piškotov ali napolitank, mandlji ali sadjem, ki smo ga dali na dno pite.
 2. Maline imajo kar intenziven okus, ki ukrade veliko limonini kremi. Jagode so veliko bolj nežnega okusa in bodo bolje dopolnile pito. Seveda lahko sadje na dnu gladko izpustite in pripravite zgolj limonino kremo in čokoladni obliv.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
In limonina v prerezu:

Maline dodajo nekaj barve in učinka. Naslednjič zares raje poskusim z jagodami. Ali borovnicami. Polovico z jagodami in polovico z borovnicami, mogoče! 🙂

Kandirane pomaranče in limone
sestavine
 1. bio pomaranče in limone
 2. 300 ml vode
 3. 100 g sladkorja
postopek
 1. V ponev vlijemo vodo s sladkorjem in segrevamo, da se sladkor stopi. Dodamo na kolobarje narezane pomaranče in limone. Počasi kuhamo na nizki temperaturi, da se sok iz pomaranč in limon pokuha skupaj z vodo in sladkorjem ter se sadje prepoji s sladkim sirupom (dokler se voda ne pokuha popolnoma). Po občutku vmes dolijemo še dodatno vodo, če sadje še ni dobilo značilne 'prozorne' barve.
zapiski
 1. Kandiramo lahko tudi samo lupinico (ki jo kasneje pomočimo še v stopljeno čokolado). Da ne bo preveč grenka, jo predhodno nekajkrat povremo v vodi (torej damo v vodo, nekaj minut vremo, zamenjamo vodo in še 2-3-krat ponovimo).
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
Dobro se sladkajte. Jaz grem zdaj na svoj kos limonine pite. 😉

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.