Lidlova SLADOLEDoteka: sladoledna gostija

Kot že veste, nas je Lidl povabil k sodelovanju v Lidlovi SLADOLEDoteki, kjer smo sodelovale kot žirija in pomoč pri ocenjevanju sladolednih kombinacij, ki ste jih prispevali vi, kupci in obiskovalci Lidlove Facebook strani. Naloga izbora najboljših kombinacij je bila težka in med vsemi predlogi (bilo jih je skoraj 15.000!) smo se s težavo odločili za 30 kombinacij. Za dodaten izbor pa ste nam stopili na pomoč ponovno vi in izbor skrčili na 5 finalistov. Bormašince smo kot del komisije nato odšle v Ajdovščina, v podjetje Incom, kjer smo se žrtvovale in za vas preizkusile 9 različnih okusov sladoledov, od vsakega po dve možnosti …

Kombinacije: #1: navaden kornet + grški jogurt + gozdni sadeži + preliv iz gozdnih sadežev + mandlji, #2: veliki karo kornet + gozdni sadeži + vanilija + preliv črni ribez + hrustljave žitne kroglice, #3: navaden kornet + limona + pomaranča + preliv limeta + maringe, #4: čoko kornet + bela čokolada + toffee karamel + preliv mlečna čokolada + karamelni koščki, #5: čoko kornet + kokos + mlačna čokolada + preliv mlačna čokolada + mandlji

Ocenjevanje je bilo izjemno zanimivo, da ne rečem okusno. In lotili smo se ga skrajno resno. Za začetek smo dobili ocenjevalne liste, na katerih so bili vsi izbrani okusi v različici A in različici B. Torej, grški jogurt A in grški jogurt B, gozdni sadeži A in gozdni sadeži B, vanilija A in vanilija B, limona A in limona B … saj razumete. Skupaj 18 mini kepic sladoleda.

Najprej smo poskusili obe različici enega okusa in ju ocenili, nato je prišel drugi okus, s katerim se je prvi kombiniral, poskusili smo ponovno obe različici. Potem pa smo poskusili oba sladoleda, ki sestavljata kombinacijo. Tako smo izbrali tiste kombinacije, ki so nam najljubše. Tako smo recimo izbrali grški jogurt A in gozdne sadeže B. Res je bilo zanimivo, kako imata lahko dva, recimo, limonina sladoleda tako različne okuse. Presenetilo me je tudi, da se je nek okus sladoleda v kombinaciji z drugim, popolnoma drugače obnašal. Pri izboru ni bilo pomembno samo, da nam je bil okus všeč samostojno, temveč tudi v kombinaciji z drugim.

Na fotografiji lahko jasno vidite, da sta si čokoladi precej različni. Različen ni bil samo izgled, temveč tudi okus.

Ko smo preizkusili vseh 18 različic sladoledov, smo si vzeli nekaj minut premora. V tem času so predstavniki podjetja Incom, ki nas je gostilo in razvajalo s temi mlečnimi zmrzlinami, pripravili naše izbrane kombinacije okusov in jim dodali izbrani preliv, posip in kornet. Njami. Sladoledi sami so bili sicer dobi, vendar so jim dodatki dodali piko na i, zaokrožili okuse in poudarili točno tiste stvari, ki smo jih želeli poudariti pri kombinacijah. Edino težavo smo imeli s kombinacijo čokoladni kornet+bela čokolada+toffee karamela+čokoladni preliv+karamelni koščki. Karamelni koščki so se nam namreč zalepili na zobe in iz kombinacije sladoledov močno poudarili okus karamele ter s tem povozili belo čokolado. Zato smo se odločili, da zraven te sladoledne kombinacije poskusimo še nekaj drugih posipov.

Posipi: žitne kroglice z belo čokolado, karamelni koščki, karamelizirani lešniki, žitne kroglice z belo, mlečno in temno čokolado, narezani mandlji

Zdelo se mi je popolnoma neverjetno, kako lahko tako majhna stvar, kot je par koščkov karamele oz. izbranega posipa, tako močno spremeni okus sladoledne kombinacije. Vendar jo je. Soglasno smo se odločili, da je posip iz karamelnih koščkov preveč agresiven, in ga soglasno zamenjali s karameliziranimi lešniki. Poeziji, bi lahko rekla. Čisto drugo. Sladoleda sta dobila nazaj svojo harmonijo, posip pa je lepo pohrustal in po strukturi dodal tisto nekaj več temu kornetu. Mmmmm.

Sem že povedala, da sta nam pri ocenjevanju pomagala tudi Lidlovi zvezdi Tomaž in Ema? Tudi v živo sta bila čisto taka kot jih lahko vidite v reklamah: sproščena, med njima je potekal simpatičen dialog, nič nista bila vzvišena ali kakorkoli ‘zatežena’. Bila sta lušna, simpatična, Ema je bila prav tako zabavna tudi brez ‘predpisanega’ teksta, Tomaž pa se je seveda izkazal za poznavalca in je z veseljem z nami delil svoje znanje. Super družba in odlična izkušnja.

Ema in Tomaž

Sem vam že cedijo sline in nam zavidate izlet v Ajdovščino? Tudi vi boste imeli možnost poskusiti vseh 5 finalistov. In ne samo to. Vaš glas bo izbral tudi zmagovalca. Sladoledoteka na kolesih se bo 10. aprila 2017 ustavila pred Lidlovimi trgovinami v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Sevnici in Kopru. Zadnjo lokacijo pa lahko izberete vi. Glasovanje za zadnjo lokacijo poteka na Lidlovi Facebook strani. Glasovanje za zmagovalca med finalisti pa boste določili z oddanim glasom na eni od teh lokacij, kot rečeno, 10. aprila 2017.

Najbrž vas ‘matra firbec’ kdo je naš favorit? Tako bomo rekle … vse kombinacije so njami, vendar je ena vseeno izstopala. Kljub temu, da na splošno ne maram kokosa, sem morala priznati, da je bila najboljša kombinacija prav s tem okusom, torej številka 5: čokoladni kornet+kokos+mlečna čokolada+preliv mlečna čokolada+mandlji. Razlogov je več, od čokoladnega korneta, ki je res odličen, do sladoleda, ki ima odličen okus, do kombinacije, ki pričara prav posebno doživetje. Ne pravimo, da ostale kombinacije niso bile dobre, daleč od tega, vendar en mora biti zmagovalec, ne? 🙂

Naš favorit, sladoled #5: čokoladni kornet+kokos+mlečna čokolada+preliv mlečna čokolada+mandlji

Vesele bomo, če nam napišete svoje favorite. Tako ‘na papirju’, kot tudi potem, ko/če jih boste uspeli poskusiti pred eno od Lidlovih trgovin.

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.