Navdih iz lokalne pekarne

V nedeljo smo se vrnili z dopusta. Bili smo malo tu in malo tam. Bilo je kar pestro, saj moraš imeti za dojenčka s sabo kar nekaj stvari. Velikih stvari, ki zavzamejo večino prtljažnika. Še huje je, ko si štiri dni na eni lokaciji, potem greš za naslednje štiri dni drugam, vmes še na eno poroko … in vse te stvari, ki jih voziš s sabo, moraš prestavljati ven in nazaj v prtljažnik. Itak na koncu ne veš več, kje imaš kaj. V glavnem, bilo je pestro. Pa tudi lepo. Malo smo se spočili, malo smo uživali, čustev in dogodkov je bilo tudi kar nekaj. Zanimiv dopust, bi temu rekla.

Zadnji del dopusta smo preživeli pri mojih starših. Lepo nas razvajajo. Med oddihom sem seveda brskala po maminih predalih in našla grisine z olivami iz lokalne pekarne. Odlični! Seveda si nisem mogla pomagati, da ne bi doma tudi sama česa spekla. Grisini, krekerji in podobni slani prigrizki so super zadeva. Za malico med obroki ali za prigrizke, ko pride kdo na obisk. In kaj je bolje, kot da imaš te prigrizke vedno pri roki, doma pripravljene? No, vsaj jaz raje gostom ponudim nekaj, kar sem sama pripravila, skuhala, spekla. Pa tudi neke bolj zdrave malice sem si zaželela. Če nimam ničesar pametnega pri roki, na koncu glodam kakšne piškote. Kupljene. Na-a, ni dobro. Domači krekerji pa so super alternativa. Pa še spravim jih lahko in so dobri še nekaj časa, jih ni treba pojesti v dveh dneh. Pa sem si jih spekla. 🙂

krekerji s semeni
sestavine
 1. 230 g polnozornate pirine moke
 2. 120 g pirine moke 630
 3. 1 žlička soli
 4. 150 g semen (sončnična, bučna, sezam)
 5. 1 žlička mešanih začimb (majaron, rožmarin, timijan)
 6. 1 žlica medu
 7. 210 ml vode
 8. 2,5 žlice oljčnega olja
 9. 1,5 žlice bučnega olja
postopek
 1. V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre. Nato mokre dodamo suhim in oblikujemo testo. Testo gnetemo 5 minut, nato ga pusti počivati 20 minut. Pečico segrejemo na 180°C. Testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in narežemo trakove 4*10 cm ali drugo poljubno obliko. Razvrstimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Testo naj se ne stika, je pa lahko položeno tesno skupaj. Pečemo 18-20 minut in ugasnemo pečico. Pečico za slabo minuto odpremo, nato nazaj zapremo in pustimo krekerje noter še kakšnih 10-15 minut, da se dodatno posušijo. Ko jih vzamemo iz pečice, jih še ohladimo in spravimo v škatlo ali jih serviramo.
zapiski
 1. Po želji dodamo zvaljanim in razrezanim krekerjem pred peko še dodatna semena, nariban sir ali manj solimo testo in dodamo pred peko grobo sol. Po želji dodamo še druga zelišča ali začimbe.
Prirejeno po BBC Food
Adapted from BBC Food
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
V planu je še malo peke v naslednjih dneh. Rada bi ponovno poskusila s peko grisinov, ki sem jih pekla že par let nazaj. (Ene grisine je pekla tudi Bernarda, poleg pa je pripravila okusne omake, ki jih lahko pripravite tudi za h današnjim krekerjem. Kaj pa hrenova majoneza?) Pa kakšne bolj zdrave piškote, z ovsenimi kosmiči sem imela v planu. Komaj čakam! In ne, čisto nič me ne moti, da imam prižgano pečico v tej vročini. Tako uživam v peki, da mi sploh ni problem.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.