Dobrote z Instagrama

Na Instagramu sledim kar nekaj profilom, ki objavljajo fotografije hrane. Nekateri imajo na svojih spletnih straneh tudi recepte, drugi samo objavljajo fotografije, ne nujno niti da svoje. Kakorkoli, med njimi je Sally’s baking addiction. En dan sem zagledala fotografijo teh norih cupcake-ov, tortic. Čokoladni mafin s kremo iz arašidovega masla, polit s čokolado oz. potopljen vanjo. Morala sem poskusiti.

Moj gospod ima itak rad arašide in čokolado, tako da sem vedela, da bodo šli v promet. Nabavila sem tistih par sestavin, ki jih nisem imela doma, pogooglala sestavine, ki se jih pri nas ne dobi ali težje, in kako oz. s čim jih lahko zamenjam. In se lotila dela. Dobro sem si prebrala celotno objavo in recept. Spravila skupaj sestavine in receptu natančno sledila. No, razen manj sladkorja sem uporabila, kot običajno naredim pri tujih receptih oz. ko se mi zdi količina sladkorja pač prevelika. Spodaj delim z vami originalen recept z mojimi popravki. Torej manj sladkorja in zamenjavami v sestavinah, ki se jih pri nas ne dobi ali se jih dobi težko.

Upam, da boste uživali v teh torticah toliko kot sem jaz. Naj vas še spodbudim: morda zgleda, da je veliko dela in da je težko. Ni. Nekaj časa vam bo vzelo, ja, ampak ni pa nič težkega. Uživajte!

 

čokoladne tortice z arašidovim indijančkom
čokoladni mafini
  1. 95 g moke
  2. 42 g nesladkanega kakava
  3. 3/4 žličke pecilnega praška
  4. 1/2 žličke sode bikarbone
  5. 1/4 žličke soli
  6. 2 jajci
  7. 100 g sladkorja
  8. 80 ml rastlinskega olja (jaz sem uporabila repično)
  9. 2 žlički vanilijega ekstrakta
  10. 120 ml mleka z žličko alkoholnega kisa (pusti stati kakšnih 5 minut pred uporabo)
arašidova krema
  1. 3 beljaki
  2. 120 g sladkorja
  3. 1 1/2 žlička limoninega soka
  4. 145 g masla sobne temperature
  5. 250 g gladkega arašidovega masla
  6. 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  7. ščepec soli
čokoladni preliv
  1. 280 g temne čokolade
  2. 1 1/2 žlice rastlinskega olja
postopek
  1. Sestavine za arašidovo kremo postavimo na pult, da se segrejejo na sobno temperaturo. Lotimo se mafinov. V eni posodi zmešamo suhe sestavine (moko, kakav, pecilni prašek, sodo in sol), v drugi pa mokre (jajca, sladkor, olje in vanilijev ekstrakt), mleko pustimo posebej. Suhim sestavinam najprej primešamo polovico mokrih in polovico mleka, nato še preostalo. Zmešamo v gladko zmes. Pekač za mafine opremimo s papirčki. Te nadevamo z maso samo do polovice. Pomembno, ker testo zraste in bodo ravno prave velikosti, poleg tega bodo ravno prav sočni, če je mase preveč, se lahko posedejo na sredini. Mafine pečemo 18-21 minut v pečici, ogreti na 180°C. Pusti, da se mafini popolnoma ohladijo. Iz te mase sem sama dobila 17 mafinov.
  2. Lotimo se arašidove kreme. Beljake, sladkor in limonin sok damo v posodo, nad soparo in mešamo nekaj minut, da se sladkor raztopi. Z mešalnikom nato naredimo trd sneg. Na srednji hitrosti mu po žličkah dodajamo najprej maslo, nato arašidovo maslo, vanilijo in sol. Z dresirno vrečko kremo nabrizgamo na mafine. Položimo jih v hladilnik (ali skrinjo, če se nam mudi), da se krema strdi.
  3. V kozici raztopimo čokolado z oljem. Pustimo, da se nekoliko ohladi in vanjo pomočimo kremo na mafinih. Kozica, kjer imamo čokolado naj ne bo preširoka, da bomo lahko enostavneje pomakali tortice v čokolado. Tortice ponovno postavimo v hladilnik, da se čokolada ohladi. Čokolade vam bo kar nekaj ostalo. Lahko jo uporabite za kakšno drugo sladico ali je raztopite manj in tortice s čokolado samo malce oblijete.
zapiski
  1. Vrhove mafinov lahko odrežete, da dobite ravno površino, na katero boste brizgali arašidovo kremo. Ni pa nujno, jaz sem jih pustila takšne kot so bili.
  2. Avtorica recepta zelo natančno opiše postopek in razloži nekatere stvari, o katerih se včasih tudi jaz sprašujem, ko kaj pečem po receptu. Recimo, zakaj uporablja pecilni prašek in sodo bikarbono v enem receptu, zakaj ne samo enega. Pa še marsikaj zanimivega razloži. Vredno branja.
  3. Recept je enak, kot na povezavi, edino sladkorja sem sama uporabila manj, pa nekatere izdelke, ki se jih pri nas dobi, sem zamenjala za njihovo alternativo. Upam, da vam pridejo moji dodatki k receptu prav pri peki teh enkratnih tortic.
Adapted from Sally's Baking Addiction
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
P.S. Moram vaditi dekoracijo. Ker tole izgleda bolj kot 💩 kot lepo nadevana oz. nabrizgana krema. 😉

Dodaj odgovor