Meal Prep, prvič: Mučkalica in skutni žličniki

Bom kar iskrena – moja prehrana je trenutno na katastrofalni točki. Pa niti nima nedavni december prstov vmes, bolj bi lahko krivdo pripisala temu, da sem na porodniškem dopustu. In potem sem doma, gnezdim z dojenčkom, neprestano lačna (pravijo, da zaradi dojenja, hm) in hrana kar leti vame brez repa in glave. Ob 11ih dopoldne dosežem dnevni kalorični vnos odrasle ženske, do večera lahko konkuriram moškemu, ki je cel dan fizično aktiven. In to seveda ni okej. Ne za moje fizično, še manj pa za psihično zdravje. Potem pa berem nasvete ljudi, ki živijo zdravo in so postavni in aktivni in zdravi … in vsi pišejo – obroke si pripravljajte vnaprej! Okej, razumem, če si v službi in nimaš časa, da bi si vsak dan sveže skuhal, ampak jaz sem vendar doma, valda IMAM čas. Ampak resnica je, da ga največkrat nimam. Ko moj dojenček postane tečen in zaspan, ga popokam v voziček in greva ven. In potem sva zunaj tri ure, prideva notri, OBA lačna, on joka, jaz jokam, na hitro pograbim toast in vikikremo in med basanjem uspem nahraniti še njega. On je sit in vesel, jaz sem sita in … vedno bolj debela. In nesrečna … Potem pa mi je mož nekega dne rekel, da bi si nosil malico v službo. Okej, lahko ti skuham. In če skuham malo več, imamo hrano še zase. In tako smo pri mojem novem projektu, za katerega upam, da bo trajal čim dlje. MEAL PREP. Priprava hrana.

Sama navdih za kuhanje skoraj vedno jemljem tudi iz tega, katera živila so v trgovini trenutno v akciji, hehe. Ne morem si pomagati, dolgih 8 let, ko sem bila lastnica laskavega naslova študentka, je na meni pustilo pečat. In ker so imeli te dni v Mercatorju v akciji ravno svinjsko pleče, sem se odločila, da pripravim Mučkalico. Pa ker je to izrazito mesno-zelenjavna jed, sem za prilogo pripravila še Skutine žličnike. Dozdevalo se mi je, da bo to dvoje lepo pasalo skupaj in imela sem prav! Oba recepta sta iz najnovejše Lidlove kuharske knjige – Tomaž in Ema.

Mučkalica

Sestavine:

 • 500 g svinjskega stegna
 • 2 čebuli
 • 2 papriki (zelena in rumena)
 • 2 paradižnika
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • sol, poper, mleta paprika, jušna kocka

Skutini žličniki

Sestavine:

 • 50 g masla
 • 500 g pasirane skute
 • 2 jajci
 • 100 g gladke moke
 • 100 g pšeničnega zdroba
 • sol

Priprava:

Najprej meso narežemo na kocke in ga namočimo v liter hladne slane vode. Meso naj bo namočeno vsaj 30 minut, medtem si pripravimo vse preostalo. Najprej pripravimo sestavine za skutine žličnike – stopimo maslo, dodamo preostale sestavine (moko presejemo!) in vse dobro premešamo. Masa naj počiva najmanj 30 minut, medtem se lotimo nadaljnje priprave mučkalice. Na drobno nasekljamo čebulo, paradižnika narežemo na krhlje, očistimo in na večje koščke narežemo tudi papriki. Po 30 minutah meso odcedimo in ga osušimo s papirnatimi brisačkami. Potem meso prepražimo v ponvi na olju na visoki temperaturi. Ko je meso prepraženo, ga prestavimo v drugo posodo, v posodo, v kateri se je pražilo meso, pa dodamo še malo olja in čebulo. Posolimo jo in pražimo nekaj minut. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, paradižnik in papriko ter meso skupaj s sokom, ki ga je izpustilo. Dodamo začimbe in jušno kocko, po potrebi dolijemo malce vode. Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo v pečico (v ognjevarni posodi) ter kuhamo 2 do 3 ure pri 140°C. Na koncu skuhamo še žličnike – z dvema žlicama jih oblikujemo in polagamo v osoljen krop. Ko priplavajo na vrh, so kuhani.

Iz navedenih sestavin dobimo 4 porcije.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.