Bučkina omaka.

Buče na našem vrtu vedno odlično uspevajo. Tako zelo, da se vsako leto soočam s problemom, kako jih vse v doglednem času porabiti. Bučke po tržaško, bučkini polpeti, bučkine omake, juhe, bučke na žaru, pohane bučke … spisek se kar ne konča. Nekaj pa jih seveda pristane tudi v zamrzovalniku. Narežemo jih na kocke, zapakiramo in si poletje lahko pričaramo tudi sredi zime. Tragika je ta, da je poletje že prišlo, z njim pa že nove buče, jaz imam pa še vedno kar nekaj paketkov zamrznjenih lanskoletnic. In sem si zadnjič končno vzela čas in stestirala tole preprosto omako iz zamrznjenih bučk.

Nasekljamo eno čebulo, jo popražimo na maščobi (jaz sem uporabila kokosovo maslo), da postekleni. Potem dodamo zamrznjene bučke in skupaj z lovorjevim listom prepražimo. Bučke že tako vedno spustijo vodo, zamrznjene pa še toliko bolj, zato jih pražimo pri odkriti posodi toliko časa, da vsa voda izpari. Dodamo še nasekljan česen in prepražimo, da zadiši, potem pa vse skupaj stresemo v višjo posodo in uporabimo palični mešalnik, da nastane homogena zmes. Najverjetneje si bo treba pomagati z nekaj tekočine, da bo omaka bolj gladka in mazava – jaz sem uporabila sladko smetano, lahko pa uporabite tudi mleko ali kakršno koli jušno osnovo. Ko je zmes gladka, jo stresemo nazaj v posodo, še malo prevremo in posolimo ter popopramo po okusu.

Moram priznati, da sem tole omako poskusila kar z malo rezerve … ne vem, zakaj. Sveže bučke imam preizkušene, poznam njihov okus, ko pa sama kaj eksperimentiram sem pa vedno malce … previdna, hehe. Ampak bilo je zelo dobro! Zanimivo sladkastega okusa, za to krivim čebulo. Super se je omaka podala k pečenemu mlademu krompirju, ki ga najprej malo pokuham, nato pa še spečem, na koncu sem ga potresla s peteršiljem in čilijem v prahu. Okej, moram končati, ker postajam hudo, hudooooo lačna.

P.S.: Bor mašino za punce lahko najdete tudi na Facebooku.

3 comments

  1. Chemfusion says:

    Naribam, ja, semena prej vzamem ven, zvakuumiram in zmrznem.
    Potem pa samo odtajam in iztisnem ven čim več vode. Zatem v take bučke vmešam popraženo čebulo in česen, dodam majaron (precej, ker imam rad okus majarona), sol in poper, jajce/a in toliko drobtin, da nastane masa ki se drži skupaj in se lahko oblikujejo polpeti. Masa ni pretrda in če ne pazim se mi lahko med oblikovanjem polpet tudi razdre. Potem pa bodisi spečem na ponvi, ali še raje v pečici na peki papirju, ki sem ga malo premazal z ol. oljem še malo pa pokapal po polpetih.
    Isto se dela iz svežih bučk, samo da jih naribaš in posoliš, da spustijo vodo. V tem primeru potem nič ne solim mase.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.