Ker so dnevi kratki, naj bodo vsaj sladki: Nebeške tortice

Medtem, ko ‘pogledam samo še tole, potem grem pa res naredit vse, kar moram’, poslušam jutub mix Bahamas (priporočam za vzdušje) in najdem še kak izgovor, da še nisem objavila nove objave na Bormašinci, dobim seveda link do našega novega projekta #kuhaM in spet čas zleti mimo. Da tega, kako po slabih dveh mesecih ukvarjanja s pomanjkanjem časa še nisem naumila pametnega/učinkovitega razporeda opravkov, da bodo narejeni, ker ‘grem in pridem po temi’, ne omenjam. Kako zmorete, delovni ljudje, res?

Ja, res z veseljem smo se odzvale povabilu najboljšega soseda, da nas postavi pred nove izzive in iz nas izvabi recimotemutako, najboljše kuharske ideje. Medtem, ko smo objavljale svoje recepte za prvi izziv ( Imamo krompir!…In jabolka.), smo svoje znanja željne glave nesle tudi na prvo #kuhaM delavnico priprave steakov. Tudi na to temo pride fotoreportaža tukaj, ampak, lepo po vrsti. Nazaj k torticam v kozarčkih.

Čeprav sem pri nastajanju tehle tortic v bistvu bolj asistirala in opravljala predvsem ljubi del – fotografiranje, sem dobila dovoljenje, da jih objavim, ker so a.božanske, b.izgledajo nebeško in c.je vedno dober čas za sladico. Vidite tisti največji kozarec? Tista tortica je bila zame. Sicer je bil kozarec sprva bolj za to, da se je odvečna masa nekam dala, ampak na koncu je ostalo precej, pa se nisem pustila preveč prosit. Ni dočakala naslednjega dne, če se prav spomnim:)

Prijateljica je za svoje sodelavce pripravila mini tortice. In ker se ona res vedno potrudi, da darilca izgledajo izpod njenih rok lepo, jih je tudi tokrat luštno zavila in pripravila za srečneže. No, malo sem tudi sama prispevala. Ampak idejna zasnova je njena.

Tortica v kozarčku ima tri plasti, spodnjo čokoladno, srednjo mascarpone in vrhnjo z nekim sadjem. Krasno nasprotje dvema sladkima plastema je vedno ena malo manj sladka – tu se krasno ujemajo kiselkasti gozdni sadeži, kjer prevladuje ribez.  Recept je enostaven, nobena kvantna fizika s primesmi filozofije, edino, kar res zahteva, je čas. Po vsaki plasti damo kozarce namreč v hladilnik, priporočam pa tudi zmrzovalnik, je precej hitreje. Ko se spodnja plast strdi, dodamo novo. In potem še enkrat ponovimo postopek. Midve sva si vzeli čas, pa sva tekom popoldneva packali in se zabavali.

Recept za Nebeške tortice v kozarčkih:

1. plast:

  • 25 dag temne čokolade
  • 0,5 L sladke smetane
  • 5 – 6 lističev želatine

Na zmernem ognju raztopi čokolado v smetani, dodaj želatino in vlij v kozarčke.

2. plast:

  • 500 g mascarpone
  • 1 dcl mleka
  • 3 žlice sladkorja
  • 5 lističev želatine

Na zmernem ognju zmehčaj sadje in sladkor in malo pokuhaj cca. 10 min. Nato dodaj še želatino in vlij še zadnjo plast v kozarčke.

Kolikor sem žicala za recept in poizvedovala, od kje neki je to potegnila ona, je original recept pobran od tu, ampak je malo spremenjen. Tega zgornjega, ki sem ga zapisala jaz, vam podajam v najboljši veri, da si ga shranite za hude dni, ko pade sladkor in bo želja po čokoladi premagala glas razumnega.

Brtek, ane!

 So pa te tortice tudi krasno mini darilo. *wink wink wink*

Midve sva jih zavili v navaden ovijalni papir, ki ga dobiš v cvetličarni na njihovem pultu, ko kupiš rezano cvetje. Gor sem napisala imena sodelavcev, mašnice pa sva naredili iz ostankov niti od gobelinov. Reinkarnacija skoraj vsega torej. Ampak izgleda lepo, ne?:)

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.