Kvašeni marmorni kolač z višnjami

Zunaj je že prav vroče, doma na nočni omarici pa počiva odlična knjižica Čaša sladkega Alenke Kodele (mimogrede – Založba kmečki glas zadnje čase izdaja občutno boljše kuharske priročnike, tako vizualno kot tematsko so izjemne! Čašo sladkega si prav moram kupiti, trenutno jo imam sposojeno iz knjižnice, prav tako pa sem investirala v Gozdno kuhinjo Petre Kavšek, ki jo zelo zelo priporočam), jaz pa sem zadnjič vseeno zamesila kvašeno testo (nekako ga bolj povezujem z zimo in hladnimi meseci, ne vem, zakaj) in se zopet podala na “boj” z recepturo v Ramini knjižici receptov. Problem je ta, ker se takih receptov kar malo bojim, nikoli ne vem, kaj bo na koncu uspelo. Če ne drugega pa lahko vsaj vam ponudim izboljšavo in napotke, da bo sladica še boljša.

Pa saj v resnici ni tale marmorni kolač noben bavbav – gre takole:

Najprej zamesimo kvašeno testo. Jaz v KitchenAida presejem 550 gramov moke, malo posolim, premešam. Potem pa v manjši posodi raztopim 80 gramov masla in dodam 80 gramov sladkorja, 2,5 dl mleka, 30 gramov kvasa. Zmes ne sme biti prevroča, zato maslo raztopite samo toliko, da se raztopi, ne sme biti prevroče. Dodam še 2 rumenjaka, vse premešam. Vklopim KitchenAida in med mešanjem počasi vlivam mokre tekočine v moko, da se vse dobro zgnete. Ko je testo mehko in voljno, ga razdelimo na polovico – eno polovico damo vzhajati, drugi pa primešamo 50 gramov kakava, ki smo ga raztopili v malo vode (ampak res malo, jaz sem je dala preveč in sem potem morala dodati še kar nekaj moke). Obe testi naj vzhajata, da se njuna količina podvoji.

Potem razvaljamo najprej belo testo (lahko pa tudi najprej čokoladno) na en centimeter debeline, premažemo z vodo, potresemo z višnjami v kompotu (jaz sem uporabila kar en kozarec, ne vem, kolikšna je količina, kupila sem jih v Hoferju), ki smo jih odcedili. Preložimo z drugim testom, ki smo ga razvaljali na enako velikost. Potem pa vse skupaj zavijemo od obeh strani proti sredini. Premažemo z beljakom, ki nam je ostal in pustimo vzhajati. Pečemo približno 40 minut na 180°C.

Ohlajen kolač lahko prelijemo s čokolado ali potresemo s sladkorjem.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.