Pa je spet leto naokoli.

Zabredli smo globoko v pomlad in ker pomlad definitivno ni definirana s temperaturami prek 22°C, kot nam je bilo v navadi prejšnji teden, je tudi sedaj končno nastopil dež. Trava bo pognala, prvi pridelki, ki so se že usidrali v svežo prekopano zemljo na vrtu, se bodo začeli prebujati in vse je naravnost tako, kot mora biti.

Prejšnji teden je bil teden sprememb. Po dolgem iskanju sem dobila novo službo in moje prve misli po štirih delovnih dneh so povsem normalne. Le kaj mi je bilo tega treba. V takih težkih trenutkih, ko me pod težo vseh novih informacij, novih ljudi in hude spremembe iz 100 % brezdelja v 100 % delje že močno boli glava, si odprem tisto Excel tabelico na računalniku, kamor vpisujem število ur, ki sem jih oddelala in število cekinčkov, ki sem jih zaslužila. Potem je bolje. Ampak saj tako je vedno, ko nastopi sprememba in ker sem v podobni situaciji že bila, se lahko samo mirim in tolažim, da bo sčasoma bolje. Še vedela ne bom, kdaj bo vse kar naenkrat krasno.

No, poleg te spremembe pa je bil ta teden tudi rojstnodnevni. Praznovali smo moj rojstni dan in rojstni dan mojega najljubšega živega bitja pod soncem – naša pesjanka Bona. Vikend je bil tako obarvan predvsem tortasto. In iz tega sledi tudi tale današnja objava in recept. Mati si je namreč zaželela ledene torte. Nisem je delala prvič, imam preizkušen recept, ki sem ga našla na Kulinariki, spodaj pa podajam mojo verzijo in par nasvetov.

Ledena torta

Stvar je preprosta in gre takole: potrebovali bomo dve plasti biskvita. V pekaču za torte premera 22 cm to pomenijo 3 jajca, 120 gramov sladkorja, 85 gramov moke ter 40 gramov kakava, za pekač premera 26 cm pa so to 4 jajca, 160 gramov sladkorja, 100 gramov moke ter 65 gramov kakava. Jajca in sladkor penasto stepamo, da močno narastejo, potem z lopatko previdno vmešamo moko in kakav. Pečemo na 180°C dobre (pekač 26 cm) oziroma slabe pol ure (pekač premera 22 cm).

In nato krema: količine za eno torto premera 22 cm so 4 jajca, 140 gramov sladkorja, 1 vanili sladkor, 2 vrečki želatine (ne instant!), 7,5 dl sladke smetane in dve žlici kakava. V posodo damo jajca, sladkor, vanili sladkor, jo postavimo nad manjšo posodo z vodo in zmes približno deset minut z mešalnikom stepamo nad soparo, da se najmanj podvoji. Potem posodo odstavimo s sopare in počakamo, da se malce ohladi. Vmes v kozici zmešamo želatino in 8 žlic vode ter počakamo par minut, da se napne. V tem času lahko stepete smetano. Želatino raztopimo in z mešalnikom vmešamo v jajčno zmes. Potem jajčni zmesi dodamo dve žlici smetane in jo vmešamo. Če jajčna zmes ni pretopla, jo lahko dodamo smetani in jo vmešamo, sicer pa počakamo še par minut, da se ohladi. Postopek za torto premera 26 cm je enak, količine pa so sledeče: 6 jajc, 180 gramov sladkorja, 1 vanili, 3 vrečke želatine, 1 L sladke smetane.Prvo plast biskvita vpnemo v tortni model, ga nasočimo (jaz uporabim mleko in rum) ter premažemo s prvo polovico kreme. Ostali polovici dodamo kakav, dobro premešamo in premažemo čez prvo plast kreme. Torto zaključimo z drugo plastjo biskvita, ki jo prav tako nasočimo.

 

2 comments

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.