Nečastno se je za mizo praskati in bolhe trebiti vpričo drugih.

Danes se je v najini kuhinjo odvila prava mala revolucija. Moja malenkost, sicer zadolžena za vse, kar je sladkega in dobrega, je bila postavljena v vlogo strokovne sodelavke in predvsem opazovalke. Gospodič je že dve noči prej listal po božičnem darilu in potem naznanil: “Jaz bom pa spekel limonino pito.”

Naj kar takoj povem, da sem ga zelo prepričevala, naj se on tokrat postavi za tipkovnico tega bloga in opiše tale današnji podvig iz svoje perspektive. Pa ni hotel … tako da, bom jaz primorana na kratko opisati, kaj se je odvijalo.

Podimo torej kar k recepturi za Limonino pito – kot že omenjeno, jo najdete v zgoraj omenjeni knjigi Boštjana Napotnika, tokrat pa samo na hitro in z nekaj komentarji in izzivi, s katerimi se je soočil današnji dežurni slaščičar.

Najprej je bilo potrebno pripraviti testo. To je krhko testo oz. francoskpâte sucrée. Za izdelavo sva sledila napotkom moje najljubše Brazilke. Torej – na desko sva natresla 220 gramov ostre moke, 60 gramov sladkorja v prahu, ščepec soli in 100 gramov masla, narezanega na kocke. Potem je gospodič s kartico sekljal maslo in ga vmešal v moko, tako da so nastale nekakšne drobtine.

 
 

V naslednjem koraku sva v zmesi naredila luknjo in vanjo vlila 1 jajce, zmešanega s 3 žlicami hladnega mleka. S prsti ene roke (drugo raje ohranite čisto) vmešamo oz. povežemo vse sestavine. 

 
 

Zdaj ne vem kako in zakaj, ampak najino testo je prišlo hudo lepljivo, tako da sva dodala še kar nekaj moke. Ne vem, res ne vem, zakaj je prišlo do tega. Ampak dobro, nič takega, kar se ne bi dalo z lahkoto rešiti. Zamesimo torej testo, pa ne valjajmo ga preveč po rokah, ampak kar hitro z njim v folijo za živila in za pol ure v hladilnik.

Po pol ure sva razdelila testo na štiri dele, ker sva uporabila štiri majhne pekače za pite (še vedno nimam tistega klasične velikosti s snemljivim dnom). Testo razvaljamo in obložimo pekač, ter testo pečemo 15 minut na 180°C. Kdo mi zna pomagat: med peko testa oz. podloge za pito mi vedno stranice zlezejo dol. Kako to preprečiti?

Medtem, ko se testo peče, pripravimo nadev: zmešamo 180 gramov sladkorja, 4 jajca, 2 dl sladke smetane, sok dveh limon in naribano lupinico. Po 15 minutah nadev nalijemo v testo in pečemo še slabih 45 minut. Počakamo, da se zmes ohladi in to je to.

 
 

In ja, to je zgodba o tem, kako nastane izvrstna pita, zaradi katere moja malenkost prekine 75-dnevno sladkorno abstinenco. In ne, nikakor mi ni žal!

P.S.: Bor mašino za punce lahko najdete tudi na Facebooku.

One comment

Dodaj odgovor