Odtis slonove noge je lepa posoda.

Z mami sva se v duhu moje nezaposlenosti in obilici prostega časa lotili pospravljanja bunkerja. To je soba v spodnji etaži naše hiše, kjer stojijo bobni in kjer je počival moj prvi računalnik. Včasih je bila to moja učilnica, računalnica, prostor za ustvarjanje in pravzaprav vse, samo spalnica ne. Ko pa se je v naši hiši pojavil brezžični internet in ko sem dobila svoj prvi prenosnik, no, potem je ta soba postala samo še eno veliko odlagališče pozabljenih stvari. V vsaki hiši obstaja tak prostor, morda celo več njih, lahko pa je tudi samo omara. Poln spominov in zapuščenih, pozabljenih stvari. In tako sem tudi sama našla zapuščen, nikoli pa prav zares pozabljen Dnevnik zemljana 2007. Dobila sem ga enkrat leta 2007, sploh ne vem kako in zakaj. Izdal ga je Urad RS za mladino v sklopu akcije “Vsi drugačni, vsi enakopravni.” Ta modri zvezčič je v bistvu narejen v obliki dnevnika – za vsak dan pa se na dnu strani pojavi en stavek. Dolgo časa sem brala te stavke, ki so blazno zanimivi, in potem končno dojela, kaj mi hočejo sporočiti. To so stavki o navadah različnih kultur po svetu. Ni zapisano, iz katere kulture prihaja določena trditev, ampak mislim, da je njihov namen zgolj osveščati bralca in mu predstaviti, kaj vse na svetu obstaja.

In kateri zapis se najde pod datumom 8. marec? Izdaten sloj ribjega olja te odlično zaščiti pred mrazom.
Vsem bralkam sicer želim en lep dan žena.
In ker danes naša razširjena družina spet malce praznuje … zopet ena torta. Tudi tokrat je glavna sestavina BRESKEV. Malce drugačna različica kot tista od zadnjič.
Tole torto sem sicer prvič naredila za moj rojstni dan par let nazaj. Jogurtova krema je potem postala moja stalna izbira, ker je res super. No, ta torta vsebuje tri komponente:
  • Lešnikov biskvit: stepemo 4 jajca s 150 grami sladkorja, da zmes močno naraste. Potem dodamo 4 žlice vode, premežamo z lopatko. Potem počasi v zmes dodajamo presejanih 150 gramov moke z 2 žličkama pecilnega praška ter 100 gramov mletih lešnikov (super je, če so praženi – jaz jih kupim v Hoferju in dajo res lepo aromo). Dobro premešamo (a nežno, da ne izgubimo vsega zraka iz stepenih jajc), vlijemo v tortni model premera 26 cm ter pečemo dobre pol ure na 170°C.
  • Jogurtova krema: stepemo 500 ml sladke smetane. V drugi posodi dobro premešamo 500 gramov navadnega jogurta, 1 vanili sladkor, 100 gramov sladkorja v prahu. Potem med mešanjem z mešalnikom vmešamo še en zavitek želatine (tista iz Hoferja se super obnese), ali pa 6 listov želatine (namočimo v hladni vodi, raztopimo na štedilniku, malce ohladimo, vmešamo v jogurt). Potem skupaj zmešamo smetano in jogurtovo zmes.
  • Breskov nadev: eno pločevinko breskev odcedimo (sok prihranimo, saj bomo z njim nasočili biskvit). Breskve spasiramo v pire s paličnim mešalnikom. Potem tudi v breskve vmešamo en zavitek želatine (ali 6 listov).
Potem nam preostane samo še sestavljanje – tako, kot je narisano na zgornji skici. In ne pozabite vmes vsake plasti biskvita nasočiti z breskovim kompotom, ki ga malce razredčimo z vodo in dodamo malo ruma. Pa obvezno čez noč v hladilniku, da vse skupaj fino prepoji in napoji in da je še bolj okusno.

2 comments

  1. Tina says:

    Ne vedno 😉 Pa tudi tule mi je lažje objavit fotko, kot pa opisat z besedami in se vmes 10x zaplesti 🙂
    Pa rada primem barvice v roke in druge priložnosti niti nimam 😀

Dodaj odgovor