Malo bolj zdrava jabolčna torta z drobljencem

Konec oktobra je čas, ko se za Bormašince dogajajo same krasne stvari. Pripravljamo vam številna presenečenja, o katerih boste pravočasno obveščeni na naši Facebook strani. Punce se počutimo tako zelo pomembno, ko lahko vsem razlagamo, koliko novih vznemerjivih stvari nas čaka, ko pa zvedavi poslušalci želijo izvedeti kaj več, jim v slogu pravih ljubljanskih kokošk lahko rečemo le, da bodo več izvedeli kmalu, saj gre za skrivnost. Zelo kmalu, če smo natančne. Pravzaprav boste nekaj izvedeli ta trenutek! Ste že kaj neučakani?
Torej, naj se vam ne zdi čudno, da boste naslednjih nekaj objav brali o krompirju in jabolkih. Vse to je del večjega Mercatorjevega projekta #kuhaM, preko katerega vas bomo slovenski blogerji razveseljevali z recepti znotraj različnih tematskih sklopov. Kot rečeno, so prva izbira jabolka ali krompir.
Sama sem se odločila za jabolka, saj jih obožujem. Menim, da pravilo ‘Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran’ še kako drži. Nič hudega če je to ubogo jabolko v družbi masla, moke in jajc. Nihče mi ne more reči, da ga nisem pojedla! V nadaljevanju vam tako predstavljam sladico, v katero sem sama nazadnje pretvorila jabolka, ki so nam jih dostavili dobri možje najboljšega soseda. Glede na to, da sladica vsebuje dve jabolki, je torej nujno, da je sami pospravite vsaj polovico, če želite zdravnika držati na varni razdalji.
jabolka

Za torto potrebujemo:
Testo:
  • 60 gramov mehkega masla
  • 70 gramov rjavega sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 1 jajce
  • 80 ml ovsenega mleka (lahko tudi riževega, sojinega, kravjega)
  • 80 gramov bio pirine polnozrnate moke
  • 50 gramov bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
Drobljenec:
  • 30 gramov bio pirine polnozrnate moke
  • 40 gramov ovsenih kosmičev
  • Ščep soli
  • Mleti cimet
  • 60 gramov rjavega sladkorja
  • 40 gramov hladnega masla
Potrebujemo še:
  • 2 večji jabolki
  • Marelična marmelada

jabolka1

Pekač premera 20 centimetrov obložimo s papirjem za peko. Če nimate pekača te velikosti, izberite večjega in sorazmerno povečajte količine ali pa se pripravite, da boste jedli najnižjo torto svojega življenja. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Najprej pripravimo testo. V posodi z električnim mešalnikom umešamo mehko maslo in obe vrsti sladkorja ter mešamo dokler ne nastane zračna bledo rumena krema. Dodamo jajce in ponovno premešamo, da se zmes poenoti. Na maso presejemo obe vrsti moke s pecilnim praškom in prilijemo mleko. Vse skupaj dobro premešamo in razprostremo po pekaču. Ko je testo uspešno poravnano nanj z majhno žličko polagamo kupčke marelične marmelade in jih rahlo razmažemo po surovem testu.
Jabolka po želji olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih položimo na z marmelado premazano testo. Z jabloki ne pretiravajte in hkrati tudi ne škrtarite. Ha, zdaj sem vas pa zmedla, kajne? Verjetno ne veste kaj točno hočem od vas. Po pravici povedano še sama ne vem, želim vas le opozoriti, da količino jabolk prilagajajte svojemu okusu in okusu vaših jedcev in ne pozabite, da so jabolka edini vir sočnosti v tem pecivu.
Ko jabolka lepo ležijo na okusni postelji, jih je potrebno le še prekriti z drobljencem. Vse suhe sestavine za drobljenec stresemo v posodo, jih premešamo in po njih razporedimo na kocke narezano hladno maslo, ki ga nato z blazinicami prstov vgnetemo med ostale sestavine, da dobimo drobtinam podobno zmes, ki jo enakomerno potresemo po jabolkih.
Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut.
Torta se najbolj prileže še mlačna, s kapico sladoleda in sladko smetano *obriše slino iz tipkovnice*.
Dober tek!

 

Dodaj odgovor