Mesi, dokler se ti glava ne povesi!

Zahvaljujoč 1/2 zasedbe, ki je zadolžena za estetiko tega bloga (beri: odlične fotografije, ostale 3/5 Bormašinc namreč fotografsko hudo šepamo in si delamo prej sramoto kot karkoli drugega), je moj najljubši kuhinjski pripomoček (v trenutkih, ko tega zapisa še ne bere moj fant, pa tudi sorodna duša) na eksperimentalni izmenjavi. Varno zavetje moje kuhinje je zapustil bel in nepopisan, nazaj pa pride bog-ve-kdaj in bog-ve-kakšen. Se pustimo presenetiti.
 
Naj se najprej opravičim za nekajtedensko odsotnost. Tudi sama sem se vključila v … eksperiment. Khm.
 
Doma me je pričakala vrečka jabolk in krompirja in tople besede Bormašinc, da smo resno zaplule v projekt #KuhaM in da naj kar hitro scompram kaj iz jabolk/krompirja.
 
 

 
Bila sem pridna. Moji prsti so sicer malce zarjaveli in posledično mi gre tipkanje tega zapisa skoraj tako počasi, kot mi je šlo mesenje zadeve, ki jo nameravam razkriti čez nekaj trenutkov. Aha, in tu se miselni tok št. 2 združi z miselnim tokom št. 1, o mojem najboljšem pobeglem prijatelju …
 
Če je kdo spremljal eksperiment, ki me je okupiral zadnjih šest tednov (minus dva tedna, ki ju že vsa blažena preživljam doma), potem se mogoče spomni tistega enega četrtka, ko smo na obljudeni tržnici stregli prav poseben sendvič panini panindvič … postrežen je bil na krompirjevem kruhu in to je bila tudi iztočnica za moje ustvarjanje na nedavni praznični petek, ko je nižja terifa električne energije kar klicala po tem, da moja pečica spet malo pretegne svoje … karkoli že.
 
Dame in gospodje … Krompirjev kruh!
 
Da pa zadeva vseeno ni preveč enostavna, sem se odločila, da raziščem dve različici recepta, ki sem ga našla. Eden je malce bolj kruhovski (kvas & co.), drugi pa hitrejši, kar se priprave tiče, ampak … No, vse podrobno opišem v nadaljevanju. Najprej recepture.
 
Krompirjev kruh št. 1 z večjim deležem krompirja
 
600 gramov krompirja olupimo, narežemo na koščke, skuhamo v slani vodi in pretlačimo. Dodamo mu 500 gramov moke, 1 pecilni prašek, 1 dl kisle smetane, 1 rumenjak, 1 dl mleka in sol. Vse zgnetemo v gladko testo in oblikujemo dve štruci. Pečemo ga 50 minut na 200 stopinjah. Simpl.
 
1
 
Krompirjev kruh št. 2 z manjšim deležem krompirja
 
Enak postopek kot prej … krompir olupimo, skuhamo v slani vodi in ga pretlačimo, tokrat samo 250 gramov. Medtem 40 gramov kvasa raztopimo v 1 dl mlačne vode in žlički sladkorja. Počakamo, da vzhaja. V posodo natehtamo 500 gramov moke, 2 žlici olja in 2 žlički soli. Dodamo krompir in kvas, vodo, v kateri se je krompir kuhal, pa prihranimo. Zamesimo gladko testo, vodo dodajamo po potrebi, dokler testo ni voljno. Testo naj vzhaja eno uro, nato oblikujemo hlebec, štruco, dve manjši štruci, žemljice … Počakamo, da zopet vzhaja kakšne pol ure, nato ga pečemo na 200 stopinjah približno 45 minut (oziroma manj, odvisno od oblike).
 
2
 
In sedaj … razprava. Kruh z večjim deležem krompirja je prišel precej zbit in “krompirjast”, kruh po drugem receptu pa bolj puhast in kruhast, ampak krompirja se praktično ne čuti. Mogoče bi bila še najboljša neka vmesna pot – osnova recept št. 2, ampak večji delež krompirja, npr. 350 gramov. Jaz se za danes poslavljam, vam pa dajem proste roke … ekperimentaciji.Aja in P.S. … tako kot pravi naslov, dlje kot boste mesili, boljši bo 😉
 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.