Krompir z jesensko zelenjavo ali radosti enoposodne kuhe

Krompir. Kar se njega tiče, sem odkriti pristaš riža. Če lahko izbiram, je redko prva izbira krompir. Verjetno zato, ker je tako ‘navadna’, vsakdanja, najbolj dosegljiva surovina, v mislih pa imam najprej pražen, potem pire in potem še kuhan, v kosih, poleg ribe. No, ne hvala, če me želite očarati.

Čeprav se takrat, ko je prvi zgodnji krompir na vrtu že dovolj velik za konzumiranje, stanje povsem spremeni. Tisti sladki, drobni, rdeči krompirčki so božansko dobri in vsa nagnjenja do krompirja nenadoma izginejo. Prodana duša in principi gredo iskat gobe, jaz pa krompir na vrt. In ker tega slastnega krompirja ni celo večnost na voljo, malo pogoljufam in pečem na isti način tudi kasnejši, ‘tazaresni’ krompir. Spodaj vam predlagam dvoje načinov za pripravo priloge s krompirjem, ampak roko na srce, tole je jed že sama zase prav tako odlična in vam jo predlagam za kosilo.

1

 

Jeseni so vrtovi polni dobrot, zato izbira za takle recept ne bi smela biti težka. Sama kuham po principu ‘ničesarnezavrzi’, zato so recepti, ki spodbujajo prosto izbiro sestavin, posebej dobrododošli. Tokrat potrebujemo en manjši pekač, recimo za pite, z malo višjim robom.
Sestavine so plod trenutnega navdiha, malo eksperimentiranja in velike lakote. Če se vam mogoče pečen korenček ne dopade, dajte pa raje papriko. Ali če ne marate jajčevcev, dodajte kakšno drugo zelenjavo. Možnosti je mali milijon, prav tako okusov.
Osnova ostaja ista: krompir, olivno olje, malo masla, sol, poper.
Pa gremo k receptu:
2
3
Za 2 lačna jedca,
kot malo obilnejša priloga, bo tolikšna količina dovolj:
  • 2 srednje velika krompirja
  • polovica bučke
  • 1 nadzemna kolerabica
  • polovica hokaido buče
  • približno osmina glave rdečega zelja
  • žlica masla
  • 10-15 koriandrovih semen(stremo s prsti ali terilnikom)
  • 3-4 listi posušenega žajblja
  • pol žličke zdrobljenega rožmarina
  • žafranika
  • rdeča paprika v prahu
  • mala žlička gorčice
  • olivno olje
  • solni cvet
  • poper
  • 5 rezin slanine
Mogoče se vam zdi malo krompirja, ampak hokaido buča je prav tako nasitna in je tukaj super nadomestek krompirju. Pravzaprav je tu predvsem zato, ker je pečena res okusna in rahlo osoljena dobi še bolj izrazit, sladkast okus, struktura pa je podobna krompirju.
Torej, največ dela nam vzamejo same priprave. Operemo vso zelenjavo, olupimo krompir, nadzemno kolerabico in hokaido bučo, potem pa vso zelenjavo narežemo na približno enake kose.
Radosti ‘enoposodne kuhe’, tu je posodo zamenjal pekač, tu stopijo na plan. Ko kuham zase, nerada pomažev vso posodo, pa si stvari poenostavim, kolikor gre. Zelenjavo damo kar vso skupaj, dodamo maslo, začimbe in dišavnice, gorčico, pokapamo z olivnim oljem, po želji dodamo (in če vam, tako kot meni, ravno bode v oči odprta slanina v hladilniku) malo mesnin.
Z rokami dobro premešamo, da namastimo pekač in zelenjavo iz vseh strani in damo v ogreto pečico. Pečemo 25 minut na 200°C (ventilatorska 220°C).
4
5
6
7
8
Druga varianta, spet osnova ostaja ista, 2 krompirjema sem dodala
  • veliko pest cvetače,
  • celo bučko,
  • 3 korenčke,
  • 1 čebulo,
  • polovico glave nadzemne kolerabice.
Korenček in čebula naredita krasen sladek okus, za protiutež temu sem dodala malo feta sira, navadnega ementalca, vse skupaj pa zalila s smetano za kuhanje. Sol, poper in maslo so zame obvezni, dodala sem še malo timijana, rožmarina in žajblja.
Že po parih minutah iz pečice res fino zadiši, tako da težko verjamem, da se temu lahkemu kosilu lahko uprete.
Dober tek!
9
10
11

 

Dodaj odgovor